Kotoa muutetaan opiskelemaan ja itsenäistymään

Vaikka suomalaisten nuorten lapsuudenkodissa asuminen näyttää lisääntyneen parin viime vuoden ajan, muuttavat suomalaiset nuoret aikuiset Euroopan asteikolla varhain omilleen.

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan joka kuudes 20 – 30-vuotias asuu yhä lapsuudenkodissaan. Heitä on nyt 5 500 enemmän kuin kaksi vuotta aikaisemmin.

Lapsuudenkotiin jäädään usein siksi, että se on yksin asumista edullisempaa. Myös taloudellinen ahdinko saattaa olla yksi syy pysyä kotona.

Kotona asuvia nuoria miehiä on yli kaksi kertaa enemmän kuin kotona asuvia naisia. Maaseudulla moni nuori mies jää hoitamaan kotitilaa, mutta kotona asuvia miehiä on paljon myös kaupungeissa.

Kotona 37-vuotiaaksi asti

Perinteisesti suomalaiset nuoret ovat jättäneet lapsuudenkodin turvan parikymppisinä. Muiden Euroopan maiden nuoriin verrattuna suomalaiset nuoret muuttavat kotoa kuitenkin hyvinkin varhain todetaan Tilastokeskuksen Hyvinvointikatsauksessa 1/2009 ilmestyneessä Timo Nikanderin kirjoittamassa artikkelissa.

Artikkelin mukaan suomalaiset nuoret naiset muuttavat kotoa keskimäärin 20 vuoden iässä ja nuoret miehet 21-vuotiaina. Kyselytutkimusten mukaan nuorten tärkeimpiä syitä muuttaa kotoa ovat opiskelu, yhteen muutto kumppanin kanssa sekä halu tulla toimeen omillaan ja itsenäistyä.

Kaikkialla Euroopassa naiset muuttavat miehiä aikaisemmin pois kotoa. Esimerkiksi Italiassa, Sloveniassa ja Kreikassa 80 prosenttia miehistä viihtyy lapsuudenkodissa noin 37-vuotiaaksi asti, kun kolmekymppisistä suomalaisista miehistä hieman yli 90 prosenttia on muuttanut kotoa.

Lue Timo Nikanderin artikkeli Tilastokeskuksen sivuilta.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo