Koulutus: Ammattikoulu opettaa tekemään omin käsin

Salon seudun ammattiopistossa ei tekeminen lopu kesken. Viidessä toimipisteessä muurataan, kammataan, korjataan koneita ja kokataan oman ravintolan antimet. Siis työvaatteet päälle ja hommiin!

Pikkuviisari osoittaa kymmentä. Salon seudun ammattiopiston keittiössä häärivät kolmannen vuoden hotelli- ja ravintola-alan opiskelijat. Täällä ei säntäillä eikä hötkyillä, sillä takaraivoissa on selkeä tavoite: koulun ravintola Poukama avaa ovensa kello 10.40, ja silloin on oltava valmiina tarjoilemaan asiakkaille yrttibroileria, bataattikeittoa ja itse tehtyä vaniljajäätelöä.

Minuutti aikaa tehdä valmista

Opiskelijat suunnittelevat itse ravintolan ruokalistat, ja neljän hengen ydinryhmä vastaa ruoan toteutuksesta viikon verran. Heistä yksi on aina keittiömestarina eli ylimmässä vastuutehtävässä. Muut tarjoilevat, tekevät tilaustöitä ja huolehtivat koulun kahvilan toiminnasta.

– Tänne ei tulla reppu selässä, että mitä tänään syötäisiin, kehuu Jari Lautkankare opiskelijoitaan.

Joonas Aapio saa minuutin aikaa asetella jälkiruoan tarjoilua varten. Ja herra tekee työtä käskettyä.

– Missä on jäätelökauha? hän huikkaa ja kasaa lautaselle vaniljajäätelöä, suklaaspagettia ja vetäisee mansikkapyreetä asetelman ympäri.

Myös käytävän perältä löytyy luokan täydeltä kokkeja. Meininki on eri maata, sillä nyt istutaan teoriatunnilla. Ensimmäisen vuoden opiskelijat opiskelevat teoriaa ja käytäntöä suurin piirtein saman verran. Mutta opintojen edetessä kyökin puolella vietetään hiukan enemmän aikaa.

Ykkösillä päivän aihe on liha. Oppikirjat retkottavat auki ja ollaan perimmäisten kysymysten äärellä. Miten naudan- ja sianlihan erottaa toisistaan, kysytään tehtävämonisteessa.

Omin käsin tehty

Käytävällä parveilee nuoria miehiä sinisissä haalareissa ja lippikset päässä. Näyttää siltä, että sukupuolijakauma kallistuu miesten voitoksi. Mutta nyt ollaankin tekniikan ja palvelualan rakennuksessa ja sähkö, koneet ja metalli sekä nykyään myös ravintola-ala vetävät poikia puoleensa. Koko koulun yli 1700 oppilaasta poikia on 55 prosenttia.

Salon seudun ammattiopistossa opiskellaan kuuttatoista alaa, ja viisi toimipistettä on siroteltu eri puolille kaupunkia.

Käytäviä, luokkia ja työtiloja siis riittää. Lähihoitajien luokassa harjoitellaan lääkkeiden jakoa. Talonrakennuspuolella kolmoset kokeilevat laatoitusta ja pihan kuplahallissa on käynnissä muurausharjoitus.

Pihalla rivissä seisovat leikkimökit. Nekin on omin käsin tehty.

Todellisen elämän ongelmia

Datanomien luokassa asetelma on perinteinen: opettaja luokan edessä ja opiskelijat näyttöjensä takana. Mutta jotain täälläkin tapahtuu. Klaus Fihlman ja Aleksi Tynninen ratkovat todellisen elämän usein toistuvaa ongelmaa: luokan videotykki ei toimi.

Datanomiopinnoissa tietokoneisiin otetaan omin käsin kontaktia: niitä puretaan, kasataan ja huolletaan. Ja töitä riittää, arvelevat mikrotukihenkilöiksi aikovat nuoret miehet. Sillä koneethan tunnetusti prakaavat.

Tynninen osoittaa kaukosäätimellä videotykkiä. Ja eikös laite toimikin taas.

Haaveita ja harjoituspäitä

Ammattiopiston kakkosrakennuksessa, kadun toisella puolella, nenää kutittaa föönin ja hiuslakan tuoksu.

Kolmannen vuoden parturikampaajaopiskelijoita ei hirvitä, vaikka luokan perällä onkin kymmeniä irtopäitä tikun nokassa. Tällä teoriatunnilla harjoitellaan kampauksen tekemistä hiustenpidennyksen avulla.

– Harvoin meillä on teoriaa teoriaa, kertoo opettaja Pia Kiikeri. Tavoite on se, että kellään ei ole peppu penkissä. Täällä on kova touhu päällä, jos ei muuta niin pestään ja föönataan toistemme hiuksia. Siinä oppii työtapoja ja ammatin perusteita.

Käytännön oppi tulee ammattiopiston omassa AmiStyle-kampaamossa. Ja työssä oppimaassa ollaan ympäri kaupunkia alan liikkeissä.

Aki-Matti Kallio viimeistelee nutturaa ja suihkauttaa pinkistä pullosta lakkaa päälle. Nuori mies pääsi nykyiseen työpaikkaansa jo ysiluokan tet-harjoitteluun. Herra taitaa siis tietää, mitä haluaa.

– Tampereen hiusmessuilta tuli tänä vuonna kultaa. Ja on haaveissa oma liikekin, sitten joskus.

Lisätietoa

Salon seudun ammattiopisto

Juttusarjan viimeinen osa ilmestyy 12.10. Silloin kuullaan, millaisesta tulevaisuudesta Salon seudun ammattiopiston opiskelijat haaveilevat.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo