Koulutus: Ammattikoulu vie monille poluille

Ammattikouluihin on tunkua: kaksi kolmesta kevään yhteishaun hakijasta, yhteensä yli 62 000, pyrki ammatilliseen koulutukseen, eikä koulutuspaikkoja edes riittänyt kaikille. Miten ammattikouluun pääsee, miltä opiskelu maistuu ja mitä työtä opiskelijat haaveilevat tekevänsä? Kolmen jutun sarja kertoo opiskelusta ammattikoulussa.

Ammattikouluun haetaan syksyllä tai keväällä järjestettävässä yhteishaussa. Paikkaa voi hakea myös ottamalla yhteyttä oppilaitokseen.

Yleensä hakijalla pitää olla peruskoulun päättötodistus takataskussaan, mutta poikkeuksiakin tehdään, jos koulutukseen mielivällä on riittävät edellytykset opiskeluun. Valinnoissa katsotaan koulumenestystä ja arvosanoja painotetaan alan mukaan. Myös työkokemus ja erilaiset pääsy- ja soveltuvuuskokeet vaikuttavat sisäänpääsyyn.

Selvyyttä tutkintoviidakkoon

Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen kestää kolme vuotta. Siinä ajassa opiskellaan 120 opintoviikkoa ammatillisia ja yleissivistäviä opintoja. Jos plakkarissa on ennestään jo ylioppilastutkinto, ei yleissivistäviä opintoja tarvitse suorittaa, ja perustutkintoon kuluu aikaa vuoden verran vähemmän.

Ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto ovat lisätodistuksia ammatillisesta osaamisesta. Ammattitutkinnossa osoitetaan että ammattitaitoa on karttunut työssä, ja erikoisammattitutkinnon suorittanut hallitsee jo alan vaativimmatkin työtehtävät. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot suoritetaan näyttötutkintoina, eli osaaminen arvioidaan aidoissa työelämän tilanteissa.

Tuplatutkinto tarkoittaa sitä, että suorittaa ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lisäksi opiskelija voi suorittaa yhtä aikaa kaksi ammatillista perustutkintoa. Triplakin on mahdollinen. Silloin ammatillisen tutkinnon päälle opiskellaan lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto.

Ammattikoululainen voi itse vaikuttaa opintoihinsa

Jokaiselle opintonsa aloittavalle tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma, HOPS. Sen perusteella opiskelija voi mahdollisimman pitkälle itse päättää milloin, kuinka ja missä järjestyksessä opiskelee.

Tärkeä osa ammatillisia opintoja on työssä oppiminen, jossa kartutetaan osaamista ihan oikealla työpaikalla. Työssä ollaan yhteensä vähintään puoli vuotta, eikä jaksoista saa palkkaa. Säästöjen sijasta työpaikoilla kartutetaan kullan arvoista pääomaa: opitaan työelämän pelisääntöjä ja parannetaan mahdollisuuksia löytää työpaikka valmistumisen jälkeen.

Opiskeluun ammattikoulussa kuuluvat myös näytöt. Niissä opiskelija näyttää käytännön työtehtävässä, miten hyvin on saavuttanut tavoitteiden mukaisen ammattitaidon. Näyttö arvioidaan opiskelijan itsensä, opettajan ja työelämän edustajan yhteistyönä.

Kohti uusia haasteita

Jatkokoulutuksen ovet eivät sulkeudu amislaisen nenän edestä. Ammatillisen peruskoulutuksen suorittaneista noin viidesosa jatkaakin opintojaan eri koulutusasteilla.

Opintojaan voi jatkaa myös ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Moniin ammattikorkeakouluihin otetaan tietty kiintiö ammatillisen perustutkinnon suorittaneita hakijoita. Yliopistoon haetaan pelkän valintakokeen perusteella. Eli jos jaksaa päntätä, kaikki mahdollisuudet ovat avoinna.

Suurin osa ammatillisen peruskoulutuksen suorittaneista jatkaa kuitenkin suoraan työelämään. Ja vuoden 2007 tilastot kertovat, että kolmelle neljästä tutkinnon suorittaneesta löytyy vuoden sisään työtä.

Lähde: www.ammatillinenkoulutus.com

Juttusarjan seuraava osa ilmestyy 8.10. Silloin mennään katsomaan, miltä opiskelu ammattikoulussa maistuu.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo