Koulutus: Oma firma kiinnostaa

Salon seudun ammattiopiston opiskelijat kertoivat omasta alastaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Joonas Aapio – 3. vuoden hotelli- ja ravintola-alan opiskelija

Hotelli- ja ravintola-alan opinnoissa parasta on se, että täällä on rentoa ja hommissa edetään rauhallisesti. Ja joka päivä oppii jotain uutta. Minun juttuni on simppeli ala carte -ruoka, ei niinkään fine dining. Nyt olen töissä opintojen ohessa Salon Seurahuoneella, mutta haaveideni työpaikka löytyy pääkaupungista. Helsinkiläistä ravintola Oloa on kehuttu tosi paljon. En ole itse käynyt, mutta paikkaa pitää Pekka Terävä, tunnettu mies alalla. Oma ravintola on haave jossain vaiheessa, mutta ei vielä kymmenen vuoden sisään. Perhettä siinä ajassa saisi kyllä tulla.

Mikko Breilin – 3. vuoden tieto- ja tietoliikennetekniikan opiskelija

Suoritan kolmessa vuodessa tehtyä ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Tarkoitus on kirjoittaa ensi keväänä kaikki neljä lukioainetta kerralla. Ensin ajattelin käydä vain lukion, mutta tajusin, että ei minun pääni kestä pelkkää lukemista. Täällä parasta on käsillä tekeminen, mutta toisaalta tulevaisuudensuunnitelmiini pelkkä amis ei riitä. Aion opiskella diplomi-insinööriksi. Haaveiden työ on olla oman alan opettaja ammattikoulussa tai ammattikorkeassa. Eli kyllä kolmikymppiset kerkiää viettämään ennen kuin meikäläinen on saanut opintonsa päätökseen.

Joonas Vesterinen – 3. vuoden sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija

Tulin alun perin opiskelemaan metallipuolta, mutta vaihdoin vuoden jälkeen sähkölle ja minusta tulee automaatioasentaja. Parasta on se, että saa tehdä käsillään töitä. Valmistumisen jälkeen menen varmasti asennustöihin sähköfirmaan ja siellä olen toivottavasti viiden vuoden päästäkin. Ehkä oma firmakin kiinnostaa, eihän sitä koskaan tiedä, mitä eteen tulee. Toisaalta jatko-opiskelukin on yksi vaihtoehto. Menisin opiskelemaan samaa alaa ammattikorkeakouluun. Mutta aivan ensiksi pitää mennä armeijaan. Muut suunnitelmat selvenevät sen jälkeen.

Maria Saarela – 3. vuoden rakennusalan opiskelija

Olen ollut isälläni kesätöissä Saksassa. Siellä pääsin tekemään eristyksiä, maalaamaan ja tekemään runkotöitä. Siksi innostuin lähtemään talonrakennusalalle. Nyt olen vähän ajatellut, että rupeaisin sisustussuunnittelijaksi, jos vain jaksan lähteä opiskelemaan lisää. Sisustus- ja rakennustaidoista on joka tapauksessa hyötyä, sillä omaakin kämppää täytyy laittaa ja korjailla. Mutta olisihan se siistiä, jos porukka soittaisi minulle ja pyytäisi suunnittelemaan vaikka jonkun sisustuksen tai rakennuksen.

 

Rilla Uusitalo – 1. vuoden sisustusartesaaniopiskelija

Kuvis on ollut minun juttuni, mutta tekstiili nyt uudempi aluevaltaus. Viimeksi painoin dinosauruskangasta, josta tein tyynynpäällisen kotiin. Itselle tekeminen on helppoa, mutta totta kai enemmän täällä pyritään siihen, että tehdään tilaustöitä ulkopuolisille. Tekniikoista kankaanpainanta on tosi jees. Hain opiskelemaan Turun taideakatemiaan grafiikkapuolelle, koska ajattelin haluavani graafikoksi. Sen kummempia tulevaisuuden suunnitelmia minulla ei vielä ole. Nyt on sitten aikaa miettiä, haluanko köyhäksi taiteilijaksi vai en.

Rynnistys suoraan työelämään

Opiskelijoiden työelämäarvostuksia mittaavan Universum-tutkimuksen mukaan ammattikoululaiset haluavat tulevalta uraltaan ennen kaikkea työn ja muun elämän tasapainoa. Kakkostavoitteena omalle uralle on työn turvallisuus ja jatkuvuus. Kevään 2009 tutkimuksessa oli mukana noin 1 100 ammattikouluopiskelijaa tekniikan ja liiketalouden aloilta.

Opiskelijat tekisivät valmistuttuaan mieluiten töitä hyvämaineisessa ja arvovaltaisessa yrityksessä. Lisäksi he pitävät tärkeänä, että työpaikan ilmapiiri on hyvä. Liiketalouden opiskelijat arvostavat sitä, että työstä saa komean merkinnän CV:hen, kun taas tekniikan alalla arvostetaan rahallista korvausta enemmän.

Ammattikoululaiset ovat korkeakouluopiskelijoita kiinnostuneempia ryhtymään yrittäjiksi. Myös jatko-opinnot kiinnostavat. Vuoden 2007 tilastojen mukaan noin viidesosa jatkaa vuoden sisään valmistumisesta opintojaan eri koulutusasteilla. Suurin osa rynnistää kuitenkin suoraan työelämään.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo