Koulutus: Oppisopimus antaa täsmäoppia ammattiin

Oppisopimusopiskelun on aloittanut tänä vuonna arviolta 43 000 opiskelijaa. Lisääkin oppisopimuksia voitaisiin järjestää, mutta työpaikat ja opiskelijat eivät kohtaa. Jotta paikkoja löytyisi, kaivataan oppisopimuksen imagolle kiillotusta ja pienille yrityksille taloudellisia helpotuksia.

Söikö taantuma oppisopimuspaikat?

Ei tilanne ihan niin lohduton ole, jos on uskominen Helsingin opetusviraston oppisopimusjohtaja Kari Viinisaloa.

– Rakennusalalla ja konepajateollisuudessa taantuma näkyy, mutta ainakin Helsingissä kauppa ja hallinto sekä palvelualat vetävät edelleen väkeä. Näillä aloilla tekijöitä tarvitaan myös tulevaisuudessa, kun työvoimapula iskee.

Suomen työpaikoilla on tänä vuonna aloittanut lähes 43 000 oppisopimusopiskelijaa. Alle puolet tavoittelee ammatillista perustutkintoa. He saavat käteensä saman paperin kuin ammattioppilaitoksessa opiskelevat, mutta opinnoista 80 prosenttia suoritetaan työpaikalla.

Oppisopimuksella voi suorittaa myös ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon, jotka osoittavat, että ammattia hallitaan jo enemmän kuin perustutkinnon verran.

Lisää oppisopimuksia

Oppisopimusopiskelua haluttaisiin lisätä, sillä se nähdään sopivana lääkkeenä sekä suureksi paisuneeseen nuorisotyöttömyyteen että nuorten syrjäytymiseen.

Myös Viinisalo on tällä linjalla.

– Suomessa nuoria ammatillisen perustutkinnon suorittajia on vähän, hän kertoo. Toista on Keski-Euroopassa – Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä – jossa suuri osa ammatillisesta koulutuksesta on järjestetty oppisopimuksin.

Näissä maissa nuorisotyöttömyys on alhaisempaa kuin Suomessa. Täällä kortistoissa on tällä hetkellä yli 43 000 alle 25-vuotiasta nuorta.

Oppisopimus voi olla ainoa tie

Tietyille aloille oppisopimus on ainoa tie. Missään ei kouluteta peltimestareita, vaan sellaiseksi opitaan tekemällä, mestarin opissa.

Yrittäjät ovat viime aikoina valittaneet, että oppisopimuslaiset tulevat liian kalliiksi, varsinkin pienille käsityöyrittäjille. Ongelma nähdään jopa uhkaksi pienten käsityöammattien säilymiselle. Oppisopimusopiskelijalle maksetaan työehtosopimuksen mukaista minimipalkkaa.

Viinisalo tinkisi palkoista, jotta työpaikkoja saataisiin lisää.

– Pitäisi avoimesti pohtia, olisiko TES:een syytä ottaa nuorten palkkaryhmä, joka olisi tavallista minimipalkkaa alhaisempi.

Lisäksi oppisopimuskouluttajalle maksettavaa koulutuskorvausta voitaisiin porrastaa niin, että kalliissa alkuvaiheessa maksettaisiin enemmän ja helpotettaisiin näin työnantajan alkutaakkaa.

Asennetta ei voi opettaa

Viinisalon mukaan isoin ongelma nuorten ammatillisen peruskoulutuksen puolella on se, että työpaikat ja opiskelijat eivät kohtaa. Käytännössä siis sekä nuoret että työnantajat ovat tietämättömiä oppisopimuksen mahdollisuuksista.

Avainasemassa ovat Viinisalon mukaan työ- ja elinkeinotoimistot, joista työtä etsitään ja jonne työpaikkoja ilmoitetaan. Tietoa tarvitaan lisää. Ja oppisopimuksen imagoa pitäisi kiillottaa. Silloin paikkojakin löytyisi enemmän.

Oppisopimusjohtaja uskoo vakaasti, että työpaikoilla arvostetaan oppisopimusopiskelijaa, ja opinnot tarjoavat mahdollisuudet kehittyä omalla uralla.

– Erityisesti työnantajat arvostavat sitä, että on tekemisen meininki, Viinisalo vinkkaa lopuksi.

– Työtehtävät voi kyllä opettaa, mutta asennetta ei.

Haluatko oppisopimusopiskelijaksi?

1. Mieti, mikä ala ja millainen työ sinua kiinnostaa.

2. Surffaa osoitteeseen www.opityossa.fi . Sieltä löydät puolueettomien oppisopimustoimistojen yhteystiedot.

3. Ota yhteyttä toimistoosi. Saat neuvoja, mistä työnantajan voisi löytää ja miten työnantajalle voi markkinoida itseään.

4. Omaa työpaikkaa metsästämään! Oppisopimusopiskelija hankkii paikan itse.

5. Työnantaja ja oppisopimusopiskelija solmivat määräaikaisen työsopimuksen. Opinnot kestävät 1-3 vuotta, ja niistä 80 prosenttia suoritetaan työpaikalla, loput oppilaitoksessa.

Lisätietoa:

Oppisopimus.net
Opetushallitus

Lue lisää ajankohtaisia uutisia oppisopimuksesta:

YLE: Nuorille ei ole tarjolla oppisopimuspaikkoja
Taloussanomat: Irtisanomiset uhkaavat oppisopimuksella raatavia
Taloussanomat: McDonald’sin koulutusoppi ei kelvannut nuorille
HS: Oppisopimuksen kalleus uhkaa pieniä käsityöammatteja


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo