Koulutus: Tunne itsesi ja verkostoidu!

Tutkija Satu Merenluoto tuntee ne tyypit, jotka valmistuvat korkeakouluista pikavauhtia parikymppisinä. Millaisia siirtoja opiskelijan kannattaa tehdä, jos haluaa nopeasti ulos opintoputkesta? Tutkija vastasi Opiskelupaikan kysymyksiin.

Väitöstutkimuksessasi kuvaat korkeakouluopiskelua pelinä. Miksi?

Opiskelu on monimutkainen systeemi, jossa opiskelija tekee koko ajan valintoja, pelin termein siirtoja. Jokaisella on erilainen taloudellinen tilanne, kaverit ja perhe, tapa opiskella ja lähestyä opintoja. Halusin katsoa, miten taustat vaikuttavat opintomenestykseen ja siirtoihin, joita opiskelija tekee.

Miten omaa peliä pitäisi rakentaa, jos haluaa yliopistosta ulos mahdollisimman rivakasti?

Reseptiä nopeaan valmistumiseen ei ole, mutta paljon on kiinni omista valinnoista. Itsensä tunteminen on tärkeintä! Täytyy kyetä tekemään itselle sopivia valintoja. Yliopistolla voi olla hieno status, mutta se ei ole kaikille oikea paikka.

Nopeasti valmistuvat ovat suunnitelmallisia: he hahmottelevat koko opintoaikaansa ja lukuvuotta etukäteen. Aikaisemmista opinnoista on hyötyä, esimerkiksi avoimen yliopiston kursseista. Sieltä karttuu opiskelutaitoja ja niin pääsee helpommin kiinni siihen, mistä korkeakouluopinnoissa on kyse.

Järjestötoiminnasta ja opiskelukavereiden kautta välittyy valtavasti opiskelussa tarpeellista tietoa, kuten millaisia kurssit ovat, millainen proffa, mitä kannattaa tehdä ja missä järjestyksessä. Tutkimuksessani selvisi, että nopeasti ja nuorena valmistuneilla on vahvat sosiaaliset suhteet. Ei tarvitse olla mikään bilehile, mutta vertaistuki ja sosiaalinen verkko ovat tärkeitä. Kannattaa siis panostaa niihin!

Mitä etua ja haittaa on siitä, että saa tutkinnon plakkariin pikavauhdilla?

Nopeus ei tietenkään merkitse samaa kuin elämässä menestyminen. Joillakin aloilla nopea valmistuminen voi olla työnantajalle merkki siitä, että olet pätevä, ja monien mielestä nopeus on merkki motivaatiosta. Mutta kaikki riippuu alasta, paikasta ja omasta asenteesta. Esimerkiksi opettajalle nuoruus voi olla haittakin, jos ajatellaan, että nuori ei voi olla kokenut.

Yhteistä nopeilla tutkinnon suorittajilla on se, että he eivät koe jääneensä mistään paitsi, vaan ovat samaan aikaan olleet aktiivisesti järjestötoiminnassa ja käyneet opiskelijavaihdossa.

Opiskelijoiden työssäkäyntiä pidetään syntinä numero 1. Sinä kuitenkin sanot, että työssäkäynti edistää opintoja. Miten ihmeessä?

Työelämä ja vakaampi toimeentulo on selkeä syy valmistua. Työpaikka on monelle motivaattori, joka pistää vauhtia opintoihin. Oman alan työpaikassa alkaa miettiä, että hetkinen, tämän takia opiskelen ja minun pitää opiskella lisää, että voin tehdä tätä työtä. Tai sitten tulee tunne, että tämä ei olekaan sitä mitä haluan.

Pitää kuitenkin miettiä, milloin töitä tekee. Suurin osa niistä opiskelijoista, jotka käyvät oman alan töissä ja valmistuvat silti nopeasti, keskittävät kokopäivätyöt lukukausien ulkopuolelle.

Missä ajassa itse valmistuit? Jos saisit valita siirtosi uudestaan, tekisitkö jotain toisin?

En ollut nopea. Minulla meni viisi vuotta kasvatustieteen maisteriksi, mutta siitä puoli vuotta olin töissä tutkimusavustajana. Ja se edisti minua nykyiseen työhön oman alan tutkijana. Mielestäni tein oikein, kun otin avustajanpaikan, muuten en olisi tiennyt tutkimisesta mitään.

Jos saisin tehdä jotain toisin, olisin panostanut enemmän sosiaaliseen verkostoon. Siitä on paljon hyötyä jos on ympärillä joukko, joka sparraa!


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo