Koulutus: Ulkomaalaiset ovat tyytyväisempiä opintoihinsa

Ammattikorkeakoulujen ulkomaalaiset opiskelijat kokevat enemmän yksinäisyyttä ja opiskeluvaikeuksia kuin suomalaiset opiskelijat. Silti he ovat tyytyväisempiä opintoihinsa kuin suomalaiset opiskelukaverinsa.

Tuore tutkimus vertailee ammattikorkeakoulujen englanninkielisissä tutkinto-ohjelmissa opiskelevien ulkomaalaisten ja suomalaisten opiskelijoiden kokemuksia.

Vajaa 60 prosenttia on sitä mieltä, että opinnot ovat täyttäneet odotukset. Kuitenkin suomalaisten opiskelijoiden arviot ovat huomattavasti ulkomaalaisia kriittisempiä.

Tutkija Anna Niemelän mukaan isot erot voivat johtua siitä, että suomalaiset opiskelijat ovat tottuneet laadukkaampaan koulutukseen kuin usein vaatimattomammista oloista tulevat ulkomaalaiset opiskelijat.

– Suomalaiset opiskelijat saattavat pitää maksutonta ja korkeatasoista koulutusta itsestäänselvyytenä, jota on helppo kritisoida, kun taas monelle ulkomaalaiselle opiskelijalle koulutus on etuoikeus, Niemelä arvioi.

Työelämäyhteydet eivät vastaa odotuksia

Ulkomaalaiset ovat tyytymättömämpiä sosiaalisiin suhteisiinsa ja kokivat opiskeluvaikeuksia suomalaisia enemmän. Ulkomaalaiset eivät myöskään luota työllistymiseensä Suomessa. Suomen kielen kursseja ja muuta suomalaiseen yhteiskuntaan integroivaa opetusta kaivataan lisää.

Kaikki opiskelijat kohdistivat eniten kritiikkiä suomalaisten opettajien kielitaitoon. Myöskään ammattikorkeakoulujen yhteydet työelämään eivät keränneet kiitosta. Lisää kaivattaisiin varsinkin linkkejä ulkomaisiin työnantajiin, sillä halu työskennellä ulkomailla on tärkein syy hakeutua englanninkielisiin koulutusohjelmiin.

Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö Otuksen kyselyyn osallistui 687 opiskelijaa, joista noin 62 prosenttia oli ulkomaalaisia.

Lisätietoa:
Otuksen tutkimus ammattikorkeakoulujen englanninkielisistä koulutusohjelmista


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo