Kulttuurituottaja järjestää festareita ja sietää painetta

Kulttuurituottajana työskentely on monipuolista, sillä työtehtäviä löytyy laidasta laitaan. Ammattilaiselta vaaditaan yrittäjähenkeä ja avoimuutta.

Metropolia Ammattikorkeakoulu  on tarjonnut kulttuurituotannon koulutusta  vasta muutaman vuoden, mutta koulutusohjelman suosio on ollut suuri. Hakijamäärät ovat korkeat, ja vain murto-osa pääsee sisään. Koulutusohjelmaan hakeminen kuitenkin kannattaa, sillä alasta tosissaan kiinnostuneet saavat koulutuksesta paljon irti.

Janika Hämäläinen on pian valmistuva kulttuurituottaja, joka ei ole katunut kouluvalintaansa.

- Olen toiselta ammatiltani sirkustaiteilija, ja sitä kautta päädyin alalle. Teen vieläkin silloin tällöin töitä tulitaiteilijana. Koulutus on ollut todella mielenkiintoista ja parasta ovat olleet kaikki uudet kontaktit, Janika kertoo.

Neljän vuoden koulutuksessa opitaan kaikki teknisestä puolesta budjetointiin ja tapahtumatuotantoon. Valmistuvat ovat todellisia moniosaajia, jotka pärjäävät alan hommissa.

- Lähes kaikki valmistuvat työllistyvät omalle alalle, jos vain on tarpeeksi kunnianhimoa ja jaksaa painaa töitä. Glamour-kuva alasta ei ole totta, vaan työ on rankkaa ja vaatii paljon suunnittelutyötä. Toki väliin mahtuu myös huippuhetkiä, Janika huomauttaa.

Hän suunnittelee aloittavansa japanin kielen opinnot ja keskittyvänsä kulttuurivientiin Japaniin.

Tutkinto antaa laajat valmiudet mihin tahansa

Ossi Luoto opiskelee tällä hetkellä kulttuurituottajan ylempää AMK-tutkintoa . Vuoden koulutukseen hän hakeutui ammattitaidon lisäämisen takia.  Kulttuurintuottajan AMK-tutkinnon hän sai valmiiksi 2005.

- Olin tehnyt alan hommia jo ennen kuin hakeuduin Metropoliaan. Alun perin lähdin hakemaan vain tutkintoa, mutta yllätyin positiivisesti. Alempi AMK-tutkinto auttoi ymmärtämään itseäni kulttuurituottajana ja antoi paljon nippelitietoa, mistä on ollut hyötyä, Ossi selvittää.

Myös ylemmässä AMK-tutkinnossa on painotettu vahvasti työelämälähtöisyyttä, samoin kuin muussakin ammattikorkeakouluopiskelussa.

- Monet uusista opiskelijoista ovat jo tehneet alan töitä, mikä helpottaa varsinkin opiskelun teoreettisen puolen hahmottamisessa, Ossi kertoo.
 
 Hän muistuttaa kuitenkin, että alempaa tutkintoa voi silti hakea lukemaan suoraan lukion jälkeen ilman sen kummempaa kokemusta.

Kun pääsee kouluun, pääsee myös toihin

Ossin mielestä alan työllisyystilanne on hyvä.

- Jos pääset kouluun, pääset myös töihin. Yrittäjähenkeä vaaditaan, samoin paineensietokykyä ja avoimuutta. Tällä alalla suurin osa töistä on projektiluontoisia, ja työntekijän on hyvä selviytyä muuttuvista tilanteista ja olla hyvä ongelmanratkaisija, hän painottaa.

Kulttuurituottajan ylempi AMK-tutkinto suoritetaan Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Humanistisen ammattikorkeakoulu HUMAK:in yhteistyönä.

 

Kultturituotannon koulutusohjelma

Kulttuurituottaja (AMK)

  • 4 vuotta, 240 opintopistettä
  • aloituspaikkoja 15

Kulttuurituottaja (ylempi AMK)

  • yksi vuosi, 60 opintopistettä
  • aloituspaikat 10 (Metropolia) ja 10 (Humak)

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo