Lapin yliopisto: Kansainvälistä koulutusta kaamoksen sävyissä

Lapin yliopiston henkeä kuvaa rovaniemeläinen sananlasku ”Pittää olla yrittävä luonto ja repäsevä meininki”. Pienessä yliopistossa ei tarvitse pelätä hukkumista massaluentojen sekaan, vaan Lapissa ruokitaan opiskelijoiden persoonallisuutta ja ammatillista kasvua.

Lapissa opiskelijoita viehättää luonto: kaamoksen sinisävyt, yöttömät yöt, lumimaisemat ja syysruska.

Lapissa asuminen on ainutlaatuinen elämys, jonka moni Etelä-Suomesta yliopistoon opiskelemaan muuttanut kokee opiskeluvuosien aikana.

Viehätys kuitenkin vasta alkaa luonnosta. Lapissa elämänmeno on leppoisaa ja ihmisiin tutustuu helposti. Vastapainona ovat yliopiston modernit tilat, huipputeknologia ja kansainvälisyys.

– Lapin yliopiston tiloissa on heti kuin kotonaan. Yliopisto on pieni, mutta meininki on rohkeaa ja ennakkoluulotonta, yliopiston vararehtori, professori Kaarina Määttä kehuu.

Pienessä yliopistossa ollaan joustavia ja omia ajatuksia kannustetaan. Kuten Määttä toteaa, kenenkään ei tarvitse hukkua massaluentojen sekaan.

Kaikki tiedekunnat saman katon alla

Lapin yliopistossa on lähes 5 000 opiskelijaa. Yli puolet opiskelijoista on Rovaniemeltä ja Oulusta, mutta heidän jälkeensä tilaston valloittavat Helsingistä, Tampereelta ja Espoosta tulleet opiskelijat. He ovat muuttaneet kauas kotoa opiskelemaan koulutustarjonnan ja elämysten perässä.

Lapin yliopiston punatiilisen rakennuksen katon alla on neljä tiedekuntaa: kasvatustieteiden, oikeustieteiden, taiteiden ja yhteiskuntatieteiden tiedekunnat. Kaarina Määttä kertoo, että opiskelijat voivat valita opintoja vapaasti kaikista tiedekunnista.

– Koulutuksessa tuetaan opiskelijoiden omaa persoonallisuutta ja ammatillista kasvua, hän painottaa.

Yliopiston koulutusalojen joukossa on harvinaisuuksia. Esimerkiksi mediakasvatusta voi lukea pääaineena ainoastaan pohjoisen opinahjon kasvatustieteiden tiedekunnassa. Oikeustieteellisessä voi opiskella esimerkiksi avaruus- tai Kiina-oikeutta.

Yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa on valittavana yhdeksän pääainetta, joista sosiaalityön laitos on saanut kansainvälisen laatupalkinnon.

– Jos haluaa saada kokemusta Helsingin ulkopuolelta, taiteiden tiedekunta on vaihtoehto Aalto-yliopistolle, Määttä vinkkaa.

Kansainvälinen Lappi

Eksoottinen Lappi vetää puoleensa opiskelijoita ympäri maailmaa. Yliopiston käytävillä puhutaan ainakin suomea, ruotsia, englantia, espanjaa, kiinaa, saksaa ja ranskaa.

Yliopistoon matkaa paljon vaihto-opiskelijoita, vuonna 2009 heitä oli 227, ja sen myötä myös suomalaisilla opiskelijoilla on rutkasti vaihtomahdollisuuksia kaikissa maanosissa ja kymmenissä maissa.

Kansainvälisyyttä Rovaniemellä edistää myös Lapin yliopiston Arktinen keskus eli valtakunnallinen tutkimuslaitos ja tiedekeskus.

Vararehtori Kaarina Määttä kertoo, että yliopiston tavoite on voimistaa yliopiston monitieteistä kansainvälistä tutkimusta ja tarjota opiskelijoille uusia näköaloja.

Lapissa pyöräillään kauppaan

Lapin yliopistossa uusia opiskelijoita on vastassa joukko tutoreita, jotka tutustuttavat tulokkaat akateemiseen yhteisöön ja opiskelijaelämään.

He auttavat kaukaa muuttaneita myös sopeutumaan uuteen elinympäristöön, Rovaniemeen ja Lappiin.

Kaarina Määttä kertoo, että asunnon hankkimista ei tarvitse murehtia, sillä asuntotilanne on Määtän mukaan hyvä. Opiskelija-asuntoja välittävällä Domus Arctica -säätiöllä on paljon asuntoja lähellä yliopistoa. Kampusalueella on kirjasto, ravintoloita ja kahvila.

Muut palvelut ovat lähellä kampusaluetta ja Rovaniemellä matkat taittuvat helposti pyöräillen.

Lapin erikoisuuksiin kuuluvat myös harrastusmahdollisuudet kuten hiihto, kalastus, moottorikelkkailu ja laskettelu. Ounasvaaran kansainvälinen hiihtokeskus on lähellä yliopiston kampusaluetta.

– Monet Etelä-Suomesta muuttaneet opiskelijat sanovat, että täällä mieli lepää. Kun junasta astuu ulos Rovaniemellä, tulee olo, että on ihanaa olla taas täällä, Kaarina Määttä kertoo.

– Yliopistoa kuvaa hyvin rovaniemeläinen sananlasku ”Pittää olla yrittävä luonto ja repäsevä meininki”.

Kuvat: Arto Liiti

 

Kiinnostuitko Lapin yliopistosta?

Tutustu tiedekuntiin ja hakusivuihin:

 

 

 

 

 

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo