Lukiota on turha jännittää!

Siirtyminen yläasteelta lukioon on iso askel. Syksyn alussa montaa tulevaa lukiolaista jännittää uusi ympäristö ja ihmiset sekä se, pärjääkö lukiossa niin hyvin kuin on toivonut. Lahden lyseon lukion opiskelijat rohkaisevat: yhteishenki on hyvä ja kavereita löytyy nopeasti!

Lahden lyseon lukion  toisen vuoden normaalilinjan opiskelijat Karoliina Nykopp (17), Teuta Shala (17) ja Mikko Vilja (16) vakuuttavat, ettei lukio-opiskelu ole niin raskasta kuin mitä siitä ehkä annetaan ymmärtää.

Heidän mielestään lukioon tuloa ja läksyjen määrää ei kannata etukäteen stressata, sillä Lahden lyseon lukiossa uusia opiskelijoita autetaan pääsemään alkuun ja uuteen rytmiin tottuu nopeasti.

Muutos yläasteelta saattaa tuntua pelottavaltakin, jos kaikki vanhat kaverit menevät eri kouluihin ja uusi koulu on kaukana tutusta yläasteesta.

- Täällä on todella hyvä yhteishenki ja kavereita löytyy nopeasti. Eri vuosiluokkien opiskelijat ovat tekemisissä keskenään eikä mitään ”luokkajakoa” ole olemassa. Opettajat eivät myöskään kohtele meitä kuin lapsia, Karoliina, Teuta ja Mikko kuvailevat opinahjoaan.

Lukiossa opiskeleminen on itsenäistä

Lukio-opiskelu on yläasteeseen verrattuna itsenäisempää, mutta töitä oppimisen eteen täytyy tehdä enemmän. Kursseilla käsitellään nopeassa tahdissa laajoja asiakokonaisuuksia, ja kokeeseen pitää lukea muutaman kirjan kappaleen sijaan koko kirja.

Aikaa vievän  opiskelun ohella lukio-opiskelu vie myös enemmän rahaa itse kustannettavien opiskelumateriaalien vuoksi.

Lahden lyseon lukion opiskelijat Mikko, Teuta (kesk.) ja Karoliina odottavat innolla toisen lukio vuoden alkamista.

Mikko: Lukiossa pitää ottaa enemmän vastuuta oppimisestaan. Kukaan ei juokse perässäsi kyselemässä, onko läksyt tehty. Käytän läksyjen tekoon päivittäin noin puoli tuntia. Pitkän matematiikan tehtävät vievät tosin enemmän aikaa. Koulun jälkeen käyn pelaamassa lätkää ja näen kavereita.

Karoliina: Minä olen joskus tehnyt matikan läksyjä puolitoistakin tuntia. Ehdin kuitenkin hyvin nähdä kavereita vapaa-ajalla ja käydä töissäkin joka toinen viikonloppu. Kurssivalinnoissa kannattaa hieman taktikoida, ettei koeviikoista tule liian rankkoja. Esimerkiksi kovin montaa reaaliainetta ei kannata ottaa samaan jaksoon, sillä niitä täytyy lukea kokeeseen paljon enemmän kuin vaikkapa kieliä.

Teuta: Vaikka lukiokirjat ovat aika kalliita, ne kannattaa kuitenkin ostaa esimerkiksi kirjoituksia silmällä pitäen. Me olemme järjestäneet myös oppilaskunnan aktiivien kanssa  kirjakirppiksiä, joista kirjoja voi ostaa halvemmalla.

Kurssivalinnoissa on enemmän valinnanvapautta

Lahden lyseon lukion kurssitarjonta on monipuolinen, ja lukiossa toimii normaalilinjan lisäksi matemaattis-luonnontieteellinen opiskelulinja. Opettajat ovat molemmilla linjoilla samat, ja opetus on nuorten mielestä laadukasta.

Omissa kurssivalinnoissa kannattaa painottaa omia mielenkiinnonkohteita sekä pitää mielessä jatko-opintojen vaatimukset.

Karoliina: Haluan opiskelemaan ulkomaille, joten olen valinnut paljon kielten kursseja, varsinkin englantia. Tässä jaksossa minulla on paljon kursseja, eli olen koulussa päivittäin klo 8-16 paitsi perjantaisin, jolloin pääsen kotiin jo puoli kolmelta.

Teuta: Kielten osaamisen merkitys kasvaa koko ajan, joten siihen kannattaa panostaa. Kielten opiskelu ei ole pelkästään opettajan kuuntelemista luokkahuoneessa, vaan opiskelijat pääsevät osallistumaan esimerkiksi koulun järjestämille kielimatkoille ulkomailla. Olin Delmenhorstissa Saksassa viikon lukion ensimmäisellä luokalla.

Mikko: En tiedä vielä, mitä haluan opiskella lukion jälkeen, mutta  olen kurssivalinnoissani painottanut matematiikkaa ja englantia.

Lahden lyseon lukio ja Salpausselän lukio yhdistyvät lukuvuoden 2014 alussa. Uusi lukio, Lahden lyseo, on yksi Suomen suurimmista lukioista, jossa on noin 750 opiskelijaa. Se työllistää lähes 50 henkilöä. Monialainen lukio, jossa toimii urheilulukio ja matemaattis-luonnontieteellinen painotus, tarjoaa noin 800 kurssia vuodessa. Lukiokampus peruskorjataan lyseon tiloihin. Lahden lyseon lukio sijaitsee Lahden keskustassa, noin 100 kilometrin päässä Helsingistä.

 

www.lahdenlukioon.fi
www.lahdenlyseo.fi

Teksti ja haastattelu: Anna Kojo


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo