Maanmittaustekniikan koulutusohjelma antaa monipuoliset työllistymismahdollisuudet

Nele Korhonen, 23, opiskelee toista vuotta maanmittaustekniikkaa Metropolian ammattikorkeakoulussa.

Neljävuotisesta koulutusohjelmasta voi työllistyä esimerkiksi mittaus- ja kartoitustekniikan, paikkatietotekniikan, ympäristö ja alueidenkäytön suunnittelun tai kiinteistöalan pariin.

Maanmittausinsinöörit

Maanmittausinsinöörit, ne keltaliiviset tyypit teiden varsilla kameroineen?

– Niin, tai se ei ole kamera, vaan takymetri, Nele Korhonen, 23, tarkentaa naurahtaen, kun kerron, mitä maanmittaustekniikasta tulee mieleen.

– Kameroiksi niitä usein luullaan, ja tuo on melko yleinen mielikuva maanmittaustekniikasta. Todellisuudessa ala on paljon muutakin.

Kun Nele löysi maanmittaustekniikan koulutusohjelman Metropoliasta, kiinnosti häntä ensin alue- ja kaupunkisuunnittelu. Pian kuitenkin selvisi, että koulutusohjelma on paljon monipuolisempi.

– Nyt koulun myötä on alkanut kiinnostaa muun muassa laserkeilaus. Laserkeilaimilla voidaan kuvata esimerkiksi maastomalleja tai rakennuksia. Laserkeilain toimii niin, että se lähettää ympärilleen lasersäteitä. Aina kun säde osuu esteeseen, se kimpoaa takaisin. Laite laskee näiden kimpoamispisteiden koordinaatit, joista voidaan tehdä 3D-malleja.

Teoriaa ja käytäntöä

Nele kertoo opiskelun olleen antoisaa ja vaihtelevaa.

– Teorialuentojen lisäksi on käytännön tekemistä. Opetellaan esimerkiksi käyttämään erilaisia ohjelmia, harjoitellaan kartan digitointia, kaavoitusta tai teemakarttojen tekoa. Lisäksi meillä on maastoharjoituksia. Minulle on tärkeää, että pääsee itse tekemään ja oppimaan sitä kautta.

Koulutusohjelman teoria-aineet koostuvat muun muassa matematiikasta, fysiikasta, geodesiasta, kaavoituksesta, paikkatietotekniikasta sekä kiinteistö- ja oikeusopista.

– Matematiikkaan kannattaa panostaa, jos aikoo alaa opiskelemaan. Se on iso osa pääsykoetta ja sitä tulee myös koulussa paljon, Nele neuvoo, ja jatkaa

– Lukion lyhyellä oppimäärällä pärjää kuitenkin mainiosti.

Naisena miesvaltaisella alalla

Nele edustaa naisena vähemmistöä valitsemallaan alalla.  Miesvaltaiselle alalle työllistyminen ei kuitenkaan Neleä huoleta.

– Tulen hyvin toimeen miesten kanssa, enkä usko, että tällä alalla sukupuolella on mitään väliä.

Se, että on nainen, voi tietyissä asioissa olla jopa hyödyksi.

– Avaruudellinen hahmottaminen on miesten vahvuus, mutta naiset taas näkevät värejä enemmän. Naisten kyky erottaa värejä on vahvuus esimerkiksi väärävärikuvien parissa työskennellessä.

Maanmittaustekniikan koulutusohjelmasta voi työllistyä esimerkiksi mittaus- ja kartoitustekniikan, paikkatietotekniikan, ympäristö ja alueidenkäytön suunnittelun tai kiinteistöalan pariin.Mitkä ovat Nelen tulevaisuuden suunnitelmat?

– Aluksi luulin, että ne olisivat täysin selkeät, mutta aina kun oppii jotain uutta, kiinnostuu myös jostain uudesta, Nele miettii.

– Se alassa onkin parasta, että mahdollisuuksia on paljon, eivätkä vaihtoehdot lopu kesken.

Katso lisätietoja Metropolian rakennus- ja kiinteistöalan koulutusmahdollisuuksista


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo