Maisterisumasta huolimatta korkeakoulutus kannattaa

Viime vuonna korkeakouluista valmistui 22 000 maisteria. Samalla kuin korkeakoulutetuista on tunkua, ammatillisen tutkinnon suorittaneista on pulaa. Akavan työvoimapoliittinen asiamies Heikki Taulu kuitenkin muistuttaa, että hyvä koulutus kannattaa aina.

Korkeakouluista valmistui viime vuonna 22 000 maisteria, joka on 8 000 enemmän kuin edellisvuonna. Taustalla vaikuttaa vuoden 2005 tutkinnonuudistus, joka patisteli opintojaan hidastelleetkin valmistumaan. Tutkinnonuudistuksen siirtymäaika loppui viime kesänä.

Akavan työvoimapoliittinen asiamies Heikki Taulu on kuitenkin edelleen sitä mieltä, että korkeakoulutus kannattaa.

– Harkitessaan tulevaa alaa kannattaa se tehdä realistisesti. Joistain aloista annetaan kouluista liian ruusuinen kuva, Taulu sanoo.

Hänen mukaansa maistereita on liikaa, mutta tilanne on ollut sama jo vuosikaudet.

– Työmarkkinat eivät vedä maistereita sitä mukaa mitä heitä valmistuu, hän summaa.

Liikaa kaupallista koulutusta

Taulu välttelee vastaamasta, mille aloille kouluttautuu liikaa ihmisiä. Hän huomauttaa, että kukaan ei voi tietää mikä on tilanne 5-10 vuoden päästä, kun nyt opintonsa aloittelevat valmistuvat.

– Tällä hetkellä liikaa valmistuu amk-puolelta insinöörejä ja tradenomeja, yliopistopuolelta heikoimmalta näyttää kaupallisten alojen tilanne.

Luonnontieteilijöiden ja valtiotieteilijöiden tilanne on ollut tasaisen epävarma jo pitemmän aikaa. Taidealaa unohtamatta: sen työttömyysprosentti on jatkuvasti suurin.

Hoitoala vetää edelleen

Hoitoala sen sijaan tarvitsee osaajiaan. Töitä riittäisi lääkäreille, hoitajille ja farmaseuteille.

– Arkkitehdeille on töitä, mutta toisaalta se on myös suhdanneherkkä ala, Taulu sanoo.

Taulu muistuttaa, että uhkakuvista huolimatta korkeasti koulutettujen työllisyystilanne on silti edelleen parempi kuin vähemmän koulutettujen, vaikka erot ovatkin tasaantuneet. Myös palkat ovat yhä keskimäärin korkeampia.

– Omaa alaa miettiessä on hyvä tutkia myös alan työnäkymät, Mediatalo Opiskelupaikan toimitusjohtaja Lasse Leponiemi vinkkaa nuorille.

Työnäkymistä saa tietoa esimerkiksi Opiskelupaikasta ja ammattiliittojen sivuilta tai esimerkiksi tutkimalla yritysten rekrytointisivuja.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo