Matkaa unelmaan 4 000 kilometriä

Ajatus pyöräillä kotikonnuilta Tampereelta Kreikan Olympiaan 45 päivässä sai alkunsa halusta tehdä jotain mahdottomalta tuntuvaa. Vuoden aikana kuuden hengen porukka on tahkonnut ideasta täysin sponsoroidun reissun. Lähtöön on aikaa viisi päivää.

Kuusi nuorta miestä seisoo Kreikassa, Olympian raunioilla ja huutaa helpotuksesta, ilosta ja ylpeydestä. He ovat nyt 16.10.2010 saavuttaneet omat unelmansa.

Toisille kyse oli omien rajojen ylittämisestä, mahdottoman tekemisestä mahdolliseksi tai paluusta urheilun mekkaan, antiikin olympialaisten synnyinpaikkaan. Yhdelle unelma oli valokuvata pitkä dokumentaarinen projekti, yksi janosi tutustua eri maiden kulttuureihin.

Takana on 45 päivän matka, Road Dream, kotiseudulta Tampereelta Etelä-Eurooppaan. Valokuvaaja ja kulttuureja janoava antropologian opiskelija taittoivat matkan asuntoautolla, loput neljä antoivat reisilihaksille kyytiä ja pyöräilivät koko 4 000 kilometrin matkan.

Huuto alkaa sekoittua nauruun ja taitaa joku vähän kyynelehtiäkin, onnesta ja väsymyksestä. Miehet halaavat ja taputtavat toisiaan selkään. Nyt on taskussa tarinoita, joita kertoa vanhana lastenlapsille.

Täysin sponsoroitu reissu

Mika Rantanen, 26, istuu sponsorin hattu päässä ja kertoo unelman synnystä. Kuusi nuorta miestä löi kättä päälle keväällä 2009. Unelma nimeltä Road Dream oli syntynyt.

Seuraavan puolentoista vuoden aikana unelma ohitti tärkeysjärjestyksessä muut asiat. Porukka alkoi kerätä matkalleen sponsoreita. Tukijoilta miehet saivat muun muassa kilpapyörät ja täydet varusteet sekä varoja matkakassaan.  

Miehet todistivat, että sinnikkäille kaikki on mahdollista: He saivat sponsoreita niin paljon, ettei matkaajille aiheudu reissusta mitään kuluja.

Entä miten kuusi aikuista ihmistä pystyy irtautumaan töistä ja opiskelusta kuudeksi viikoksi?

– Porukasta kaksi on vielä opiskelijoita ja he pystyivät siten järjestämään vapaata. Muut ovat työelämässä. Osa käytti reissuun kesä- ja talvilomansa. Itse pystyin sopimaan vapaasta töissä, koska reissusta päätettiin hyvissä ajoin ja siihen pystyttiin töissä valmistautumaan, Rantanen kertoo.

Kaverin tuntee takapuolesta

Takana on hikinen vuosi. Pisaroita on valunut litroittain juostessa, uidessa ja pyöräillessä. Tahdista on vastannut valmentaja, jonka tärkein ohje on ”vauhti ei ole valttia”.

Ravintokonsultti on ohjastanut miehet sekoittamaan palautusjuomia ja heristänyt sormeaan vääränlaiselle ruokavaliolle.

Vuoden aikana nelikko on oppinut tuntemaan toisensa takapuolen perusteella. Pyöräilyleireillä kilometrejä on poljettu peräkanaa ja samalla on harjoiteltu käsimerkkejä, joilla polkeva voi varoittaa esimerkiksi tielle karanneista lampaista.

Harjoitusleireillä on kuitenkin pyöräilty parhaimmillaan vain neljänä päivänä peräkkäin. Reissussa pitäisi polkea kuusi päivää viikossa puolentoista kuukauden ajan. Mika Rantasen usko ei kuitenkaan horju, vaikka kaikkeen pitää varautua.

– Suurin riski on sairastuminen. Kroppa on 45 päivän ajan kovalla koetuksella ja vieraista maista voi saada erilaisia pöpöjä, hän miettii.

Lähtö kolahtaa vasta pyörän selässä

Viikonloppuna ennen lähtöä porukka hioo vielä suunnitelmia. Asuntoautoon pitää liimata sponsoreiden tarroja ja Road Dreamin nettisivuille ja Facebookin fanisivustolle pitää päivittää tietoja, kuvia ja videoita.

Mika Rantanen katsoo ikkunasta ulos. Suomalainen maisema kannattaa painaa nyt mieleen, sillä lähtö on vajaan viikon päästä keskiviikkona. Lauantaina pyörät nuolevat jo Ruotsin maan asfalttia.

Vaikka unelmien matkan alkuun on vain viisi päivää, miehen käsi pysyy vakaana. Aivan kuin hän ei oikein ymmärtäisi matkan olevan kohta totta.

– Kai se kolahtaa kunnolla vasta lähtöaamuna, kun laittaa pyörän lukkopolkimia jalkaan, hän virnistää.

 

Seuraa reissun etenemistä

 

Kuvat:
Tiina Leppiniemi
Markus Karjalainen


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo