Media-ala: Haaveammatista tuli totta

Lahden kansanopisto on ensimmäinen askel valokuvauksen, journalismin ja elokuvaamisen alalle aikoville. Aloja opiskellaan uusissa tiloissa uudella kalustolla. Kansanopisto on valmentavaa koulutusta, jossa opetus on kuitenkin korkeatasoista.

Anna Nuutinen, 20, (kuvassa) on täydellinen esimerkki siitä, miten Lahden kansanopistossa  opiskelu hyödyttää jatko-opintoihin pääsyä ja oman alavalinnan kirkastumista.

Nuutinen opiskeli vuoden opiston valokuvauslinjalla ja pääsi sen jälkeen opiskelemaan valokuvausta Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituuttiin.

– Jatko-opiskelupaikan saaminen oli unelmien täyttymys, hän hehkuttaa.

– Lahden kansanopistovuosi vahvisti tulevaisuuden suunnitelmiani todella paljon. Aiemmin arvelutti hakea opiskelemaan valokuvausta, kun ei ollut niinkään varma omista taidoistaan. Opistossa saamani palaute omista töistä ja työskentelystä lisäsi itsevarmuutta.

Valokuvaajat kuvaavat upouudessa studiossa

Valokuvauksen opiskelijat ovat pääosin lukiosta juuri valmistuneita, mutta mukaan mahtuu aina muutama vähän vanhempikin opiskelija.

Valokuvaustaitoja ei vaadita, mutta opiskelijoilla pitää olla oma digijärjestelmäkamera.

– Opiston ei kannata ostaa kamerakalustoa, joka vanhenee muutamassa vuodessa. Sen sijaan panostamme ammattitasoiseen studioon ja sen kalustoon, valokuvauksen vastuuopettaja Kati Välimäki selventää.

Valokuvauslinjalaiset opiskelevat täysin uusissa tiloissa Vuorikadun koululla Lahden keskustassa. Upouusista tiloista nauttivat myös journalismiopiskelijat ja elokuvaajat. Välimäki kertoo, että studion lisäksi Vuorikadulla on mustavalkopimiö sekä uudet kuvankäsittelytilat, joissa on Adoben uusimmat ohjelmat sekä Mac-koneet.

Valokuvauksen opiskelu aloitetaan perusteista eli kameran tekniikan opettelusta. Lukuvuoden aikana opiskeltavista kursseista Anna Nuutinen kehuu erityisesti muoti-, mustavalko- ja reportaasikuvausta, joissa kuvaukset sai itse suunnitella ja toteuttaa.

Valokuvauskoulutuksesta ponnistetaan korkeakouluun

Valokuvauskoulutuksen aikana Nuutinen oppi kuvaajana muodostamaan kokonaisuuksia ja tarttumaan tilanteisiin.

– Oli myös hyödyllistä nähdä muiden työskentelyä ja töitä, niin opiskelijoiden kuin ammattilaistenkin. Opin katsomaan omaa työskentelyä ja töitä analyyttisemmin, Nuutinen kertoo. 

Suuri osa opiskelijoista pyrkii keväisin alan jatko-opintoihin ja osa alkaa tehdä valokuvaajan töitä freelancerina. Osa opiskelijoista painiikin keväisin ennakkotehtävien kanssa, joihin saa tukea ja apua muun muassa valokuvauksen vastuuopettajalta.

– Tavoitteeni on, että opiskelijoille muodostuu realistinen kuva siitä, millaista valokuvaajan työ ammattikentällä on. Vaikka koulutus ei johda tutkintoon, opetus on korkeatasoista ja auttaa opiskelijaa löytämään omat vahvuutensa, Välimäki painottaa.

Valokuvauskoulutuksen  hakuaika päättyy 6.8. Hakemuksen lisäksi hakijan pitää koota portfolio ja kirjoittaa itsestään esittelyteksti. 

Journalismikoulutuksessa opetellaan kaikki toimittajalta vaadittavat taidot

Journalismikoulutus Lahden kansanopistossa tarkoittaa ainakin erilaisten juttutyyppien kirjoittamista, lehden tekemistä, valokuvausta, taittoa, videotyötä, radiotyötä ja puheviestintää. Koska koulutus valmentaa viestinnän alan ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoihin, opiskelijat voivat suorittaa 25 opintopisteen journalistiikan perusopinnot avoimessa yliopistossa.

Vuoden journalismikoulutuksen jälkeen voi hakea opiskelemaan, päätyä toimitusharjoittelijaksi lehteen tai radioon tai tehdä toimittajan töitä freelancerina.

Koulutukseen voi hakea 13.8.2010 asti. Lue lisää journalismikoulutuksesta .

Elokuva-alan koulutuksessa pääsee käsikirjoittamaan ja kuvaamaan

Elokuva-alasta kiinnostuneet pääsevät vuoden elokuvakoulussa harjoittelemaan kameratyötä, äänitystä, valaisua, editointia, näyttelijän ohjausta sekä oppimaan fiktion, dokumenttien ja animaatioiden tuotantoa ja opiskelemaan elokuvan historiaa.

Elokuvakoulun opiskelijat ponnistavat alan jatkokoulutukseen ja työtehtäviin. Lukuvuoden aikana voi suorittaa esimerkiksi mediatutkimuksen tai kulttuurihistorian perusopinnot (25 op).

Elokuvakoulutukseen  hakevien pitää tehdä ennakkotehtävät. Hakemus ja ennakkotehtävät pitää lähettää opistolle 6.8.2010 mennessä. Hakuajan päätyttyä kannattaa kuitenkin tiedustella peruutuspaikkoja.

Kuvat: Suzana Bincl ja Anna Nuutinen


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo