Muuttoilmoitus: Tieto muutostasi leviää netissä

Muuttoon kuuluvaa paperisotaa voi helpottaa, kun täyttää lomakkeet verkossa. Esimerkiksi muuttoilmoituksen tekeminen netissä on käytännöllistä ja nopeaa. Tämän teki myös Taru Rouvinen, juuri opintonsa Helsingin yliopistossa aloittanut kaksikymppinen, joka muutti kesällä uuteen kaupunkiin omaan asuntoon.

Opintotuen hakeminen, muuttoilmoituksen tekeminen, sähkösopimus, kotivakuutus, tilauslehtien kääntäminen… Muistettavaa riittää. Ja kun tähän vielä lisätään huonekalujen ja muiden kodin perustarpeiden ostaminen, kädet ovat totisesti täynnä töitä!

Rouvinen löysi uuden kotinsa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön Hoasin kautta, ja vieläpä ihan keskustan tuntumasta.  Suurimmaksi ongelmaksi muodostuikin aikataulujen sovittaminen. Uuteen asuntoon ei voinut vielä muuttaa, mutta opinnot olivat alkamassa.

– Asuin viikon sukulaiseni luona, ja otin mukaani vain välttämättömät tavarat. Tylsää oli, etten itse päässyt pakkaamaan tavaroitani. Vanhempani toivat sitten varsinaisen muuttokuorman perässä, Rouvinen kertaa.

Muuttoilmoituksen tekeminen netissä

Ihan ensimmäinen oma koti Helsingin asunto ei Rouviselle ollut. Edellisen vuoden hän vietti Joutsenon opistossa, jossa asui opiskelija-asuntolassa. Helsinkiin muuttaessaan Rouvinen kuitenkin siirtyi myös kirjoille Helsinkiin.

– Paperisota sujui aika helposti, opintotukihakemuksessa kestää vähän, mutta sillä ei ole suurta väliä, koska nyt saamatta jääneet tuet tulevat takautuvasti tilille, Pieksämäeltä Helsinkiin muuttanut Rouvinen sanoo.

Lain mukaan pakollisen muuttoilmoituksen Rouvinen teki netissä osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi . Ilmoituksen avulla tiedot saadaan sekä maistraatin ylläpitämään valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään että Postiin. Näin osoite päivittyy kerta heitolla muun muassa Kelaan, verohallintoon ja seurakuntiin. Lisäksi monet eläkelaitokset, pankit, vakuutusyhtiöt, järjestöt, lehtitalot ja yritykset saavat uudet osoitetiedot suoraan väestötietojärjestelmästä.

Helsinki on hyvä opiskelukaupunki

Opiskelija-asunnoissa vuokran hintaan kuuluvat vesi, sähkö ja netti. Se säästää monelta päänvaivalta. Suurinta vaivaa Rouviselle tuntuikin olevan itse muuttaminen.

– Muutin kolmanteen kerrokseen taloon, jossa ei ole hissiä. Siinä oli aikamoinen urakka, kun kannoimme vanhempien kanssa sänkyä ja muita painavia huonekaluja ylös, Rouvinen naurahtaa.

Helsingissä Rouvinen on viihtynyt hyvin. Kulkuyhteydet ovat hyvät ja kätevät, yliopiston opintotarjonta miellyttää ja hän on saanut jo joukon uusia kavereitakin.

– Alku Helsingissä on mennyt hyvin, 15-neliöinen huoneeni on kiva ja opinnot kiinnostavat. Luulen kuitenkin, etten tule asumaan loppuelämääni Helsingissä, Rouvinen linjaa.

Tee muuttoilmoitus verkossa

  • Muuttoilmoitus tehdään maistraatille aina, kun vakinainen osoite muuttuu tai jos tilapäinen asuminen toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Samalla kertaa voi ilmoittaa osoitteenmuutoksen myös Postille.  Lomakkeen voi täyttää kätevästi Väestörekisterikeskuksen sivuilla http://www.posti.fi/muuttoilmoitus/
  • Tarkista minne osoitteesi vaihtuu automaattisesti Postin kautta tästä   ja Väestörekisterikeskuksen kautta tästä  
  • Täyttääksesi muuttoilmoituksen verkossa, sinun täytyy tunnistautua verkkopankkitunnuksien, sirullisen henkilökortin tai Postin käyttäjätunnuksen avulla. Posti ohjaa vanhaan osoitteeseesi lähetetyt kirjeet automaattisesti uuteen osoitteeseesi kuukauden ajan ilmaiseksi. Varmista siis, että olet muuttanut osoitteesi kaikkiin paikkoihin, mistä yleensä saat postia!
  • Katso tarkemmat tiedot muuttoilmoituksesta 

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo