Nälkäpäivänä voi antaa aikaa tai rahaa

Antti Vuori ja Outi Kuitunen ovat nuoria helsinkiläisiä, jotka ovat löytäneet oman tapansa auttaa vähäosaisia. Molempiin voi törmätä kerran vuodessa punainen liivi päällä ja rahalipas kädessä innostamassa ihmisiä hyvälle asialle.

Siitä on nyt jo melkein kymmenen vuotta. Antti Vuori oli oppaana Heurekassa ja veti viimeistä työvuoroaan porukalle, joka koostui Suomen Punaisen Ristin aktiiveista. Yhteiset intressit löytyivät nuorten leireistä, joista molemmilla osapuolilla oli kokemusta, ja näin Vuori päätyi mukaan toimintaan.

Aluksi moninaisuutta kannustavien leirien ohjaajana ollut Vuori on ollut nyttemmin paljonkin SPR:n toiminnassa mukana ja Nälkäpäivä-keräyksessäkin jo monta vuotta.  

– Kerääjänä oleminen on helppo tapa auttaa. Käytät pari tuntia ajastasi keräämällä rahaa, ja antamasi lahjoitus on oikeasti elintärkeä jollekin. Esimerkiksi lahjoituksella ostettu moskiittoverkko pelastaa lapsia malarialta, Vuori kertoo.

Aikaa rahan sijasta

23-vuotias Outi Kuitunen liittyi Punaisen Ristin jäseneksi, koska halusi auttaa. Kuitunen koki voivansa auttaa paremmin antamalla aikaansa kuin rahaa, ja suosittelee sitä muillekin nuorille. Parin tunnin keräyksellä saa aikaan jo valtavasti.

 

– Nuorilla ei useinkaan ole sellaisia tuloja, että olisi antaa mittavia lahjoitussummia. Jo limsapullon hinnan antaminen on suuri teko. Tärkeintä on, että on tehnyt päätöksen antavansa rahaa tai aikaansa, Kuitunen muistuttaa.

Hän pitää keräystyötä itsessään palkitsevana. Ihmisten ystävällisyys ja positiivisuus tekevät keräystyöstä mielekästä, yhteisellä asialla kun ollaan. Ja itselle saa hyvän mielen moneksi päivää.

– Kun hymyn kanssa lähestyy ihmisiä, saa sieltä aina hymyn takaisinkin. Viime vuonna jaoin tarroja ihmisille, mistä moni aikuinenkin silmin nähden ilahtui. Toki oli palkitsevaa keräyksen jälkeenkin nähdä keräämänsä rahasumma. Siinä se oma apu konkretisoitui, Kuitunen kertoo.

Ihmisten positiivisuus kannustaa eteenpäin

Kerääjiä on Operaatio Nälkäpäivän aikana ympäri Suomea. Kerääjät levittäytyvät muuallekin kuin vain kaupunkien keskustaan lippaidensa kanssa.

– Olen ollut esimerkiksi baarikierroksilla keräämässä, mikä on hauskaa, kun saa mennä itse ihmisten luokse, eikä tarvitse odottaa heidän tuovan rahaa lippaaseen. Porukka tykkää, kun tullaan itse juttelemaan, jolloin hekin voivat kysyä, että minne avustus on oikeasti menossa. Monelle esimerkiksi tulee yllätyksenä, että tukea jaetaan myös kotimaahan, Antti Vuori tähdentää.

Molempien puheissa erottaa jatkuvasti sanaparret ihmisten kannustavuudesta ja positiivisuudesta. Se antaa kerääjillekin tarmoa jatkaa arvokasta työtä.

– Kun on se tilanne, että pystyy pitämään huolta itsestään, ja saa ostettua kaiken tarpeellisen, tämä on hyvä mahdollisuus auttaa. Maailmassa on paljon ihmisiä, jotka tarvitsevat apua. Minä ajattelen niin, että kun minulla on mahdollisuus auttaa, miksi en sitä tekisi, Kuitunen toteaa.

Kuvat:

Laura Kotila, Suomen Punainen Risti

Patrick Fuller, IFRC

- Nälkäpäivä-keräys 16.-18.9.

Kerääjäksi on helppo ryhtyä ja sen voi tehdä vaikka marssimalla keräystoimistoon ja hakemalla liivin ja rahalippaan. Kerääjäksi voi rekisteröityä myös netissä  .

- Katso, mistä voit hakea lippaan


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo