Nuoret naivat lääkärin ja uskovat duunarialoihin

Nuoret haluavat opettajiksi, insinööreiksi ja psykologeiksi. Vihille vietäisiin hanakammin lääkäreitä ja sairaanhoitajattaria. Huono pomo puolestaan karkottaa nuoren ammattilaisen. Kokosimme yhteen nuorten aatteita työelämästä ja ammateista.

HS Gallupin vuonna 2004 tekemässä kyselyssä nuorten ykkösammatiksi nousivat opettaja, diplomi-insinööri, psykologi, suunnittelija ja taitelija. Kyselyssä nuoret saivat valita 37 eri ammatista itselleen mieluisimman. Hieman yllättäen opettaja kiri ohi esimerkiksi lääkäristä ja juristista, joita usein pidetään tyypillisinä haaveammatteina statuksen ja muhkean lompakon ansiosta.

Valkotakeilla on vientiä

Kun puhutaan puolison ammatista, lääkäreillä käy paras flaksi (Koulutusliite, HS-Gallup 2008). Opettajatkin sijoittuivat tässä mittelössä hyvin. Ei siis ihme, että monesta suomalaiskoulusta löytyy naimisissa oleva opettajapariskunta: halutaan olla opettajia ja mennään mieluiten opettajan kanssa naimisiin.

Käytännön taidoista on hyötyä parinmetsästyksessä, koska kokki päihitti puolisokisassa esimerkiksi perinteiseksi naisten päiväuneksi mielletyn lentokapteenin. Fantasioilla on edelleen oma sijansa, koska sairaanhoitajattaret liihottavat yhä miesten haavekuvissa unelmakumppanina.

Haasteellisempi tilanne on vahtimestareilla, siivoojilla, copywritereilla, kalastajilla ja kiinteistövälittäjillä. Liperitkään eivät nykyään innosta: pappi saa jäädä alttarin toiselle puolelle, koska vain kahdeksan prosenttia olisi valmis ottamaan papin puolisoksi.

Työympäristö päihittää palkkapussin

Työelämässä jo jonkin aikaa vietettyään nuoret aikuiset arvostavat eniten toimivaa työympäristöä ja hyviä suhteita työkavereihin (Nuoret ammattilaiset 2007, Universum). Yritykseltä kaivataan kehitys- ja koulutusmahdollisuuksia, jopa enemmän kuin painavaa palkkapussia ja etuisuuksia.

Huono pomo tai tyytymättömyys työpaikan kulttuuriin saavat nuoren ammattilaisen ottamaan jalat alleen (Universum). Työnantaja ei saa myöskään olla kellon ympäri vaativa orjapiiskuri: työn ja vapaa-ajan tasapaino on nuorille ammattilaisille tärkeää.

Duunareille riittää töitä?

Nuoret povasivat auvoisaa tulevaisuutta perinteisille duunarialoille. Ammatillinen tutkinto nähtiin varmimpana lähtökohtana työnsaannille (Koulutusliite, HS-Gallup 2007). Kaupan, rakennus-, sekä terveys- ja hoitoalojen uskottiin työllistävän jatkossakin hyvin.

Opetusministeriön ennustukset vuosille 2001-2015 osuvat osittain yhteen nuorten uskomusten kanssa: ministeriössä uskotaan, että paikkoja aukenee sosiaali- ja vapaa-ajan työn, tekniikan, opetuksen, kasvatuksen ja terveydenhuollon aloilta.

Yhteenvedon perusteella on selvää, että lääkäreitten, sairaanhoitajien sekä opettajien tilanne vaikuttaa onnelliselta: he löytävät kumppanin ja saavat töitä. Insinööreilläkin menee muuten mukavasti, tosin vain joka viides olisi valmis ottamaan insinöörin puolisokseen.

Lue lisää aiheesta muualta:


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo