Nuorten toimeentulo pitää turvata

Nuorisotyöttömyys on kasvanut vuoden aikana puolella ja moni vastavalmistunut nuori on työttömänä. Valtakunnalliset opiskelija- ja nuorisojärjestöt vaativat satsausta opintojen ohjaukseen ja opiskelijaterveydenhuoltoon.

Maaliskuussa työttömiä alle 25-vuotiaita oli koko maassa 29 000. Heidän joukossaan on paljon tänä keväänä valmistuneita nuoria, joilla ei ole tietoakaan töistä eikä jatko-opiskelupaikkaa.

Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki ry:n puheenjohtaja Susanna Haapalainen on erityisen huolissaan nuorten toimeentulosta. Monelle nuorelle kesätyö on välttämätön tulonlähde, mutta kesätyöpaikkojen karsiminen pakottaa monen nuoren työttömäksi.

Valtakunnalliset opiskelija- ja nuorisojärjestöt järjestivät tiistaina mielenilmauksen eduskuntatalon edessä ja antoivat eduskuntapuolueidenedustajille kannanottonsa nuorisotyöttömyydestä. Järjestöt vaativat välittömiä toimia nuorten toimeentulon turvaamiseksi.

Opintojen ohjaukseen satsausta

Susanna Haapalaisen mielestä päättäjät eivät täysin ymmärrä nuorten tilanteen vakavuutta. Nuorten työttömyyskierre voi johtaa terveydellisiin ongelmiin, kuten mielenterveysongelmiin.

Ellei tilanteelle keksitä ratkaisuja, yhteiskunta joutuu maksamaan siitä vuosien päästä kalliisti.

- Päättäjät eivät osaa vielä katsoa niin kauas, tämän vaalikauden yli, vaikka se olisi ehdottoman tärkeää, Haapalainen toteaa.

Kullakin opiskelija- ja nuorisojärjestöllä on omia ehdotuksiaan tilanteen parantamiseksi, mutta yhtä mieltä ne ovat ainakin siitä, että opiskelijaterveydenhuoltoon pitäisi satsata. Nuoret tarvitsevat apua yhä enemmän muun muassa mielenterveysongelmiin.

Myös opintojen ohjaukseen panostaminen auttaisi nuoria sitoutumaan opintoihin ja ajoissa valmistumiseen sekä selkeyttäisi tulevaisuuden suunnitelmia ja työuran suunnittelua.

Haapalaisen oma ehdotus on, että Työ- ja elinkeinokeskus lisäisi työvoimatoimistojen resursseja sellaisella työvoimalla, joka ohjaisi ja opastaisi nuoria ja osaisi ottaa huomioon heidän erityistarpeensa.

Jos ruuhkaa saataisiin purettua kesän aikana olisi nuorilla viimeistään syksyllä parempi mahdollisuus saada nopeasti apua työnhankintaan.

Lue lisää Sakki ry:n toiminnasta.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo