Ohjelmistokehittäjän työssä yhdistyy looginen ajattelu ja luovuus

Kati Norrena on aikaisemmalta ammatiltaan pukuompelija. Nykyään hän opiskelee Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa. Miten Kati päätyi ompelupöydän äärestä tietokoneiden pariin?

Kati Norrena valmistuu pian ohjelmistokehittäjäksi. Se on Katille jo toinen ammatti. Aikaisempi ammatti pukuompelijana ei ollut täysin sitä, mitä Kati halusi, ja ala vaihtui.

– Opintojen jälkeinen työelämä osoitti, että jotain jäi puuttumaan, eikä ala tuntunut omalta. Pähkäiltyäni vaihtoehtoja, tulin siihen tulokseen, että IT-ala vaikuttaa sekä mielenkiintoiselta että mielekkäältä vaihtoehdolta. IT-ala kehittyy vauhdikkaasti,

ja mielenkiintoisten sekä vaihtelevien työtehtävien lisäksi ala tarjoaa uusia haasteita, sekä verrattain hyvät työllistymismahdollisuudet, Kati sanoo.

Ohjelmistokehittäjä on monipuolinen osaaja

Kati opiskelee ohjelmistokehittäjäksi Haaga-Helian tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa. Ohjelmistokehityksen suuntautumisvaihtoehdon Kati valitsi, koska se vaikutti haastavalta, mutta mielenkiintoiselta.

– Ohjelmointi ja ohjelmistokehitys yhdistävät loogisen ajattelun sekä luovuuden. Juuri nämä kaksi asiaa ovat minulle sydäntä lähellä, Kati sanoo.

Ohjelmistokehittäjä toimii asiantuntijana ohjelmiston suunnittelussa, toteutuksessa sekä testauksessa. Hän osaa kartoittaa asiakkaan tarpeet ja tarjota niihin sopivaa ratkaisua.

– Ohjelmistoala on laaja, ja alustoja löytyy monenlaisia, joista jokainen vaatii omanlaistaan osaamista. Se, löytääkö itsensä web-ohjelmistojen, desktop-sovellusten, mobiilisovellusten vai kenties käyttöliittymäsuunnittelun parista, on paljolti kiinni omasta itsestään ja kiinnostuksen kohteistaan, Kati kertoo.

Unelmatyö löytyi jo opiskeluaikana

Katin mukaan ohjelmistoala kaipaa uusia osaajia. Työllistymisnäkymät ovat ainakin toistaiseksi valoisat. Moni löytää itselleen alan työpaikan jo opintojen aikana.

– Erityisesti työharjoittelun kautta on erinomainen mahdollisuus saada jalka oven väliin, Kati sanoo.

Hän on itsekin saanut töitä jo ennen valmistumistaan. Eikä mistä tahansa työpaikasta, vaan unelmatyöpaikastaan.

– Olen ollut onnekas, että olen jo löytänyt unelmatyöpaikan. Työskentelen opiskelujen ohessa suomalaisessa IT-alan yrityksessä ohjelmistokehitystehtävissä. Yrityksen ilmapiiri on avoin, nuorekas ja rempseä, unohtamatta vankkumatonta ammattitaitoa. Uuden oppiminen ja tiedon jakaminen ovat osa yrityskulttuuria. Se kannustaa kehittymään.

 

Rohkeasti ennakkokäsityksiä rikkomaan

Nyt Katilla on meneillään viimeinen opiskeluvuosi. Parasta opiskelussa on Katin mukaan ollut uuden oppiminen ja opiskelukaverit.

– Ohjelmistokehittäjän opintopolku on ryhmätyöpainotteinen. Ryhmätyöskentelytaitoja saakin harjoitella pitkin opintoja, mikä on mielestäni erinomaista. Se valmistaa työelämässä tarvittaviin projektityöskentelytaitoihin, Kati sanoo.

Ala on miesvaltainen ja se näkyy myös koulussa. Naispuolisten opiskelijoiden määrä  tietojenkäsittelyn linjalla on vahvasti alakynnessä.

– Samankaltainen sukupuolijakauma on havaittavissa myös työpaikallani. En tiedä  vallitseeko alasta vielä ennakkokäsitys syrjäänvetäytyvistä nörteistä, jotka koodaavat yötä myöten yksin pimeässä energiajuomien voimalla. Totuus kuitenkin on, ettei tällaisia tapauksia ole omalla opiskelu- tai työurallani tullut vastaan, päinvastoin, Kati sanoo, ja rohkaisee

– Mikäli ala kiinnostaa, kannattaa haaste ottaa vastaan ja lähteä rohkeasti katsastamaan, että mistä oikein on kysymys.  

Lue lisää Haaga-Heliasta tästä!


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo