Oikea opiskelutekniikka auttaa onnistumaan pääsykokeessa

Menestyminen pääsykokeessa edellyttää tehokasta opiskelua. Opiskelutekniikoiden asiantuntija, KM, Mia Göcer Valmennuskeskuksesta antaa vinkit onnistumiseen. Tietoa pitää osata soveltaa, eikä unen merkitystä saa unohtaa.

Opiskelutekniikoilla tieto syvenee

Pääsykokeessa onnistuminen on monen nuoren tavoite tällä hetkellä. Göcerin mukaan pääsykokeet koetaan rankoiksi kolmesta syystä. Riippuen kokeesta, opiskeltavaa materiaalia on paljon suhteessa aikaan.

Toisekseen koetilanne on monelle jännittävä, koska vastaavanlaisesta tilanteesta ei ole kokemusta. Kolmas hakijoita stressaava aihe on pärjäämisen tarve ja ympäristön paine.

– Usein pelätään epäonnistumista ja mahdollista edessä häämöttävää välivuotta, Göcer sanoo.

Jo aikaisempina vuosina hakeneita ahdistaa paine sisään pääsemisestä. Uusia välivuosia ei kaivattaisi ja päässä jyskyttää ”pakko päästä”.

Tilannetta voi kuitenkin hallita. Göcer muistuttaa, että kokeessa kaikki ovat samassa tilanteessa.

– Jos kysymykset ovat vaikeita, ne ovat muillekin vaikeita.

Koetilannetta voi harjoitella ennalta. Lähes kaikilla valmennuskursseilla simuloidaan koetilaisuutta, mutta yhtä hyvin myös itsenäisesti opiskeleva voi kaivaa edellisvuosien kysymyksiä esiin tai keksiä uusia. Kellon kanssa koetilanteen voi lavastaa vaikka kirjastossa.

Eri tekniikoilla tieto syvenee

Pääsykokeessa menestyksen avain on päätös siitä, että on valinnut oikean alan. Korkeakoulujen ovet aukenevat harvoin epäröijille.

Göcer itse ajautui opiskelemaan opiskelutekniikoita, koska yliopisto-opinnoissa pelkkä muistin varassa toimiminen ei riittänytkään menestykseen: vaadittiin sovellustaitoa.

Paras tapa oppia ja harjaantua tiedon käsittelyssä on erilaisten opiskelutekniikoiden yhdistäminen. Esimerkiksi ensimmäisellä kerralla lukee tekstin vain läpi, toisella lukukerralla alleviivaa avainsanat, kolmannella lukukerralla tekee miellekarttoja, neljännellä hahmottelee paperille kokonaisuuksia otsikon alle.

– Jokaisella kerralla tekstistä paljastuu jotain uutta ja silloin tieto syvenee, Göcer sanoo.

Valintakokeiden aineistokoetta varten hän kehottaa myös lukemaan lehtiä ja selailemaan aiheeseen liittyviä muita kirjoja. Kun oppimaansa osaa soveltaa käytännön tiedon rinnalla, ollaan oikeilla jäljillä.

Unta ja vastapainoa lukemiselle

Yhtä tärkeää kuin lukeminen ja tiedon käsittely on riittävä lepo. Göcer kertoo esimerkin hakijasta, joka oli päättänyt keskittää lukemisensa muutamalle kuukaudelle, täysin ilman välipäiviä. Hän luki kellon ympäri ja oli yhtäkkiä lukenut itsensä jumiin. Göcer opasti hakijaa ottamaan täydellisen taukoviikon lukemisesta.

Mia Göcer

– Me tiedettiin, että se tieto on siellä, mutta pää oli vaan niin tukossa, ettei sieltä tullut mitään enää ulos.

Hakija piti viikon tauon, jatkoi opiskelua ja sai haluamansa opiskelupaikan.

Tarinan opetus on, että itseltään ei voi vaatia liikoja ja omaa oppimistaan pitää arvioida koko ajan. Esimerkiksi jo lukusuunnitelmaa tehdessä on huomioitava realistisesti kuinka nopeasti tai hitaasti pystyy lukemaan. Liian suuret lukutavoitteet kaatavat suunnitelman nopeasti.

Pääsykokeessa on oltava oma itsensä

Kaikille aloille ei ole ennakolta opiskeltavaa materiaalia, vaan opiskelijalle paljastuu vasta pääsykoetilanteessa, mitä kokeessa vaaditaan. Tällaisissa tilanteissa Göcer neuvoo olemaan vain oma itsensä.

– Soveltuvuus- ja haastattelutilanteita ohjaavat ammattilaiset, jotka osaavat lukea ihmisiä. Jos miettii vain mitä haastattelija tai kokeenarvioija haluaa minulta, mennään metsään, Göcer sanoo.

Hän kehottaa hakijoita tutustumaan alaan huolellisesti ennen pääsykoetta ja miettimään omat vahvuudet ja heikkoudet. Jo alaa opiskelevilta voi kysellä vinkkejä pääsykokeeseen ja netistä voi etsiä edellisvuosien kokeita.

Opiskelupaikasta löydät tietoa eri alojen pääsykokeista! Sivuille on koottu muun muassa linkkejä vanhoihin pääsykokeisiin.

Tutustu myös opiskelutekniikoihin. Näillä vinkeillä voit tehostaa omaa luku-urakkaasi.

Vanhoja valintakokeita

Lue myös aikaisemmat jutut aiheesta:

Pääsykokeet: Lukemisen laatu päihittää määrän

Ylioppilaskirjoitukset eivät määrää elämän suuntaa


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo