Opintoneuvonta nopeuttaa työurien alkua

Hallitus haluaa pidentää suomalaisten työuria sekä niiden alku-, että loppupäästä. Julkinen keskustelu on vellonut eläkeiän ympärillä. Opiskelupaikassa olemme huolissamme siitä, että nuoret on unohdettu keskustelusta kokonaan. Meistä avain työurien alun nopeuttamiseen on hyvä ja riittävä opintoneuvonta.

Hallitus esitti 23.2.2009 politiikkariihen tiedotustilaisuudessa, että työikää on Suomessa pidennettävä. Pääministeri Vanhanen esitti puheessaan tähän kaksi keinoa: toinen on eläkeiän korottaminen ja toinen nuorten ohjaaminen jatkokoulutukseen mahdollisimman nopeasti toisen asteen tutkinnon jälkeen.

Eläkkeistä nousi haloo ja nuoret unohdettiin nopeasti. Mediassa ei ole juuri lainkaan käsitelty ongelmia työurien alkupäässä: mikseivät nuoret aloita opiskelujaan aiemmin?

Opiskelupaikka edistää hallituksen tavoitetta

Lukiolaisten Liiton tekemän tutkimuksen mukaan nuoret ovat tyytyväisiä saamansa opinto-ohjauksen laatuun, mutta sitä ei saada riittävästi (opo 2008-selvitys).

Opiskelupaikassa me haluamme olla mukana auttamassa nuoria löytämään nopeasti oma koulutusalansa ja sitä kautta auttaa heitä suuntaamaan kohti työmarkkinoita, omaa uraa. Me olemme siellä, missä nuoret ovat ja tarjoamme heille helpon väylän oikean tiedon löytymiseen.

Jos tietoa ei löydy valmiista sisällöstämme, opiskelupaikkaneuvojat Mari, Teija ja Hanna vastaavat kysymyksiin Virtuaaliopo-palvelussa .

Hallituksen alaisen politiikkaohjelman ohjelmajohtaja Rauno Vanhanen kertoi, että valtion tavoite on aikaistaa nuorten työelämään siirtymistä kahdella vuodella (Keskipohjanmaa 9.3.2009). Opiskelupaikka on vahvasti mukana edistämässä tätä tavoitetta.

Tiesitkö?

Tällä hetkellä nuoret aloittavat korkeakoulussa keskimäärin 21,6 vuoden ikäisenä, kun toiselta asteelta valmistutaan noin 19-vuotiaana. (OECD:n Education at a Glance 2008 –raportti)

Lue Keskipohjanmaan juttu: Yhä aiemmin työelämään (9.3.2009

Tutustu Opo2008-selvitykseen Lukiolaisten Liiton sivuilla


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo