Opiskelija työelämässä: Ota selvää oikeuksistasi!

Työharjoittelu, kesätyö ja osa-aikainen työ ovat opiskelijoiden työmuotoja. Miten tällaisiin töihin pääsee ja miten työmuodot eroavat toisistaan? Mitä opiskelijan pitää työelämästä tietää? Vastauksia saa Opiskelijan työelämätalkoot -kiertueelta.

Työharjoittelusta pitää saada palkkaa, toitottaa Opiskelijan työelämätalkoiden väki korkeakoulujen auloissa.

Talkoissa Akavan liittojen opiskelija-asiamiehet antavat myös vinkkejä kesätyönhakuun. Tiesitkö, että työttömyyskassat hakevat nyt oikeustieteen opiskelijoita kesätöihin?

Työttömyyskassat kiinnostavat toisessakin mielessä. Huono taloustilanne varjostaa kesää ja monet opiskelijat hankkivat itselleen suojaverkkoa.

Akavan opiskelijatoiminnan kenttäasiamies Elina Havu (kuvassa) on kertonut Opiskelijan työelämätalkoot -kiertueella nuorille, että myös opiskelijat voivat liittyä työttömyyskassaan. Usein jo kesätyöt täyttävät kassan vaatimat työkuukaudet.

Havu näkee talousahdingossa hyvääkin.

– Taloustilanne on aiheuttanut sen, että opiskelijat ovat kiinnostuneita työtilanteesta. He miettivät tulevaa työllistymistä ja opiskeluaikana, hän toteaa.

Työharjoittelija ei ole ilmaista työvoimaa

Työharjoittelu on tuttu työmuoto opiskelijalle, sillä se kuuluu useimpien korkeakoulujen koulutusohjelmien opintoihin joko pakollisena tai vapaaehtoisena.

Työharjoittelussa opiskelija tutustuu työelämään ja saa työkokemusta. Parhaimmassa tapauksessa harjoittelussa pääsee tekemään vastuullista työtä, jota saa jatkaa harjoittelun jälkeenkin.

– Yliopistosta monelta alalta ei valmistuta suoraan mihinkään ammattiin, joten harjoittelun aikana saa arvokasta vinkkiä siitä, mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä työkseen, Havu kuvaa.

Huonon kesätyötilanteen takia työharjoittelujen määrä usein lisääntyy, kun työnantajat tarjoavat palkattomia harjoittelupaikkoja. Palkattomuuskeskustelu nostaa Elina Havun poskille vienon punan.

– Jos työnantaja hyötyy harjoittelusta, niin kyllä työharjoittelijankin pitää saada työstään hyvitystä eli palkkaa. Harjoittelijaa ei saisi käyttää ilmaisena työvoimana, hän painottaa.

Työharjoittelijan pitäisi myös saada työpaikalla ohjausta, sillä työhön opastaminen on koko harjoittelun idea.

Tessissä on työntekijän oikeudet

Osa-aikainen työ on monille opiskelijoille tuttua ja myös kesätyöt puhuttavat työelämätalkoissa. Opiskelija-asiamiehet neuvovat nuoria pitämään pään kylmänä uuden työpaikan lumossa ja tarkistamaan oikeudet.

Elina Havu vinkkaa, että työsopimuksen voi tarkistuttaa esimerkiksi oman liiton lakimiehellä. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti ja mielellään ennen työnteon aloittamista.

Tessissä eli työehtosopimuksessa on sovittu muun muassa sairausajan palkasta ja ylityökorvauksista. Kannattaa siis tarkistaa sovelletaanko työsuhteessa tessiä ja mitkä ovat silloin omat oikeudet. Tessin saa esimieheltä.

Jos opiskelija esimerkiksi tekee opiskelun ohessa töitä koko vuoden ja työsuhde muuttuu kokopäiväiseksi kesän ajaksi, saattavat työehdot muuttua. Elina Havu kertoo, että tällöin työntekijä voi esimerkiksi saada lisää etuja.

Esimies ei välttämättä huomaa kertoa työntekijälle kaikista oikeuksista, joten asioista kannattaa ottaa itse selvää.

– Liian monet nuoret ajattelevat, ettei pidä pitää liian suurta meteliä ja kysellä, ettei potkita pihalle. Mutta jos kyselee omista oikeuksistaan, ei se tarkoita, että on hankala työntekijä. Kyse on kuitenkin työntekijän omasta hyvinvoinnista. Esimieheltä pitää voida kysyä, koska esimerkiksi voi pitää taukoja, Havu alleviivaa.

Opiskelijan työelämätalkoiden aikataulu

Opiskelijan työelämätalkoot on kiertänyt kevätlukukaudella suurissa opiskelukaupungeissa ja messuilla kertomassa opiskelijoille erilaisista työmuodoista, työelämästä ja antanut vinkkejä työnhakuun.

 

 

 

 

 

Talkoisiin ehtii vielä, alla huhtikuun aikataulu:

ti 13.4. Joensuu, Joensuun yliopisto, Carelia
ke 14.4. Kuopio, Kuopion yliopisto, Canthia
to 15.4. Kuopio, Savonia-ammattikorkeakoulu, Opistokatu 2
ma 19.4. Vaasa, Vaasan yliopisto, Mathildan aula
ti 20.4. Helsinki, Helsingin yliopisto, Siltavuorenpenger 20
ke 21.4. Helsinki, Porthania, aula

 

Tätä tuleman pitää: Akavalaiset opiskelijatoimijat ovat alkaneet valmistella barometria, joka kartoittaa suomalaisten korkeakoulujen harjoittelukäytäntöjä. Barometritulokset ovat saatavilla loppuvuodesta 2010.

 

Lue lisää tietoa työsuhteen aloittamisesta !

Miten löydän työpaikan? Miten teen hakemuksen? Mistä asioista työsopimuksessa pitää sopia? Klikkaa ja lue lisää !


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo