Opiskelijan vappu on haalareita, skumppaa ja yhdessäoloa

Opiskelijalle vappu on vuoden kohokohta, jota saatetaan juhlia kolmekin viikkoa. Toukokuun ensimmäisenä päivänä pukeudutaan ylioppilaslakkeihin, haalareihin, kastetaan fukseja ja kokoonnutaan yhteen ja juodaan skumppaa.

Fuksiwappu räjäytti teekkari Emma Kaupin tajunnan: vapun käsite oli muuttunut täysin. Teknillisen korkeakoulun myötä wapusta tuli joulu, jonka parasta antia ovat kymmenet perinteet .

22-vuotias Kauppi aloitti opiskelun Teknillisessä korkeakoulussa Espoon Otaniemessä vuona 2005.

Teekkarit eli tekniikan alan yliopisto-opiskelijat juhlivat vappua hartaasti ympäri Suomea. Bileet ja tapahtumat alkavat jo kolme viikkoa ennen itse vappua. Perinteisesti teekkarit julkaisevat myös vappulehtiä.

Kauppi aloitti tänä vappuna juhlimisen Wappusitseillä eli pöytäjuhlalla, jossa lauletaan ja syödään pitkässä pöydässä. Seuraavan aamun perinteisellä silliaamiaisella Kaupin äänestä oli enää kähinä jäljellä.

Talkoholia Suomenlinnassa

Ylioppilaiden juhlapäivästä tuli kolmen päivän juhla Joonatan Hongellille, 22, kun hän aloitti liiketalouden opiskelun Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa Helsingissä.

Hän on liiketalouden opiskelijoiden ainejärjestön Talkon hallituksen jäsen, joten kolmatta vuotta opiskelevan Hongellin siniset haalarit ovat täynnä merkkejä.

Hongellin vappu starttaa Suomenlinnassa, jossa haalarinkastajaisissa vannotaan haalarivala ja juodaan talkoholit.

Kastajaisista saa haalarimerkin, joka kiinnitetään haalarietiketin mukaisesti niskaan. Juhla jatkuu Waraslähtö Wappuun-bileissä yleensä aamuun asti.

Vapunaattona Hongell menee katsomaan Havis Amandan eli Mantan lakitusta. Perinteisesti korkeakouluopiskelijat lakittavat patsaan suurella valkolakilla.

Patsaanlakitusperinne kuuluu monen muunkin kaupungin opiskelijoiden vappuperinteeseen: Jyväskylässä yliopiston opiskelijat lakittavat Minna Canthin patsaan, Turussa lakin saa Liljan patsas ja Lappeenrannassa Kurkipatsas.

Yhtä lailla useimmissa kaupungeissa vappupäivänä kaupunkilaiset kokoontuvat puistoihin ulkoilmakonsertteihin ja tapahtumiin.

Vappupäivä alkaa Hongellilla ja opiskelijakavereilla niin aikaisin, kuin mahdollista Ullanlinnanmäellä, jossa on Haaga-Helian opiskelijakunta Helgan teltta.

– Siellä ollaan haalarit ja lakit päässä ja juodaan skumpaa ja makoillaan nurmikolla. Parasta vapussa on Ullis, sinne kokoontuvat kaikki ja siellä on hyvä meno.

Haalareissa Kuppalaan

Vappua juhlivat aikuiset, lapset ja opiskelijat ja sitä juhlitaan kaikkialla.

Sosiologiaa Helsingin yliopistossa opiskeleva Arto Kauppilan, 23, vappuperinteisiin kuuluu Hakaniemen tori ja vappupäivän lounas isovanhempien luona. Sieltä hän suunnistaa Ullanlinnanmäelle.

Perheen perinteet säilyvät, vaikka opiskelun kautta vappuun on tullut mukaan punainen haalari ja lisää bileitä.

Kauppilan ainejärjestön Kontaktin Booli on aattona päivällä. Siellä juodaan boolia, keräännytään yhteen ja nostatetaan tunnelmaa.

Boolista matka jatkuu Kuppalaan, valtiotieteellisen tiedekunnan juhlatilaan, missä riittää juhlijoita koko vapun.

– Parasta vapussa on se, että bileitä on kaikkialla. On hauskaa, että juhla ei missään vaiheessa hiljene, Kauppila hehkuttaa.

Tänä vappuna hän aikoo juhlia haalareissa opiskelijakavereidensa kanssa, käydä kavereiden naamiaisissa ja mennä illalla puku päällä juhlimaan ravintola Korjaamolle.

Rento, kestävä ja likaantuva

Tekniikan alan opiskelijasta tulee teekkari vasta ensimmäisen vapun jälkeen, kun hän saa lakin. Fuksien kastaminen ja lakitus on yksi vapunaaton ja vapunpäivän kohokohdista useissa kaupungeissa.

Omista fuksiaisista Emma Kauppi muistaa illan, jolloin 18 opiskelijaa ahtautui ennen aamunkoittoa pieneen autoon ja juhli siellä monta tuntia.

– Siten me hitsauduimme yhteen, hän nauraa.

Tampereella teekkarit juhlistavat wappua muun muassa Pölökaljaviestissä ja Munabileissä. Oulun teekkarit puolestaan kunnostautuvat olutviestissä ja wappukyykässä.

Otaniemessä Espoossa teekkarijuhlijoita riittää joka päivälle. Emma Kauppi korjaa kuitenkin ennakkoluuloja: teekkareille vappu ei ole vain ryypiskelyä vaan yhdessä hengailua, eikä opiskeluakaan unohdeta.

Paras vappuasu on haalari, joka on rento, kestävä ja saa likaantua. Niistä myös tunnistaa, mitä alaa kantaja opiskelee. Kaupin vakiovarustuksena on myös skumppalasi, joka ei vähästä rikki mene.

Lue lisää

teekkariperinteistä ja vappuriennoista!


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo