Opiskelijat käyvät enemmän töissä ja ottavat vähemmän lainaa

Opiskelijoiden tulorajojen korotus ei ole toppuutellut lisärahan tarvetta, sillä yhä useampi opiskelija käy töissä opintojen ohella. Opintolainaan turvautuvat yleisimmin ammattikouluopiskelijat ja harvemmin lukiolaiset.

Jan Leander tekee töitä opiskelun ohella.

Lukiolaisista vain muutama prosentti nosti opintolainaa viime lukuvuotena, kun taas ammattikoululaisista lainaa nosti noin 24 prosenttia. Lukiolaiset saavat lisäksi ammattikoululaisia harvemmin opintorahaa.

Syitä riittää, mutta Kelan suunnittelija Timo Partio arvelee suurimman olevan vanhempien tulot. Hän epäilee, että lukiolaisten vanhemmat ovat useammin parempituloisia kuin ammattikoululaisten vanhemmat.

– Kun vanhemmat ansaitsevat tietyn määrän verran, se tiputtaa opintotukea, hän täsmentää.

Ammattikoululaiset ahkerimpia

Vanhempien palkkapussit saattavat selittää myös ammattikoululaisten suosiota lainan ottoon. Ammattiin opiskelevilla on tiukat koulupäivät, eikä aikaa työssäkäyntiin jää samalla tavalla kuin esimerkiksi korkeakouluopiskelijoilla.

Toisaalta Tilastokeskuksen mukaan erityisesti ammattikoulussa opiskelevat lisäsivät myös työssäkäyntiä viime vuonna. Työnteko yleistyi 3,5 prosenttiyksikköä.

Ammattikorkeakoululaisten työssäkäynti yleistyi vajaalla kolmella prosenttiyksiköllä ja yliopisto-opiskelijoiden vajaalla kahdella.

Koko ajan enemmän töitä

Hallituksen haaveet päätoimisista opiskelijoista, jotka valmistuvat ajoissa ja rahoittavat opintonsa opintorahalla ja opintolainalla, karisevat entisestään.

Tilastokeskuksen mukaan opiskelijat tekivät viime vuonna opiskelun ohella enemmän töitä aikaisempiin vuosiin verrattuna. Yliopistossa, ammattikorkeakoulussa ja toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelevista lähes 60 prosenttia kävi töissä luentojen ja kurssien ohella.

Työssäkäynti yleistyy, mitä enemmän ikää opiskelijalla on. Viime vuonna 18-vuotiaista opiskelijoista töissä kävi 25 prosenttia ja 22-vuotiaista sekä sitä vanhemmista jo puolet. Työllä opiskelunsa rahoittavien opiskelijoiden määrä on yleistynyt koko 2000-luvun ajan.

Lainaan turvautuminen puolestaan väheni viime vuonna. Kelan tilastojen mukaan opiskelijat nostivat viime lukuvuotena vähemmän lainaa kuin sitä edellisenä vuotena. Opintolainan suosio laski jopa 19,3 prosenttia. Lainaa nosti 77 500 henkeä.

Opintovelkaa on yhteensä vajaalla 300 000 suomalaisella ja velkaa on keskimäärin 4 500 euroa.

Lue lisää Kelan ja Tilastokeskuksen sivuilta.

Tutustu myös Helsingin Sanomien uutisiin aiheesta:

Opintolainaa nostaneiden määrä putosi rajusti

Opiskelijoiden työssäkäynti yleistyi vuonna 2007

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo