Opiskelijat marssivat uutta yliopistolakia vastaan

Hallitus hyväksyi tostaina kiistellyn yliopistolain uudistuksen. Uuden lakiehdotuksen mukaan yritykset saisivat vahvemman jalansijan yliopistoissa rahoittajina. Lisäksi EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille voitaisiin määrätä lukukausimaksu.

Hallitus hyväksyi tänään tunteita kuohuttaneen yliopistolain uudistuksen. Uusi lainsäädäntö tulisi voimaan syksyllä. Valtiosta itsenäisemmät yliopistot aloittaisivat toimintansa vuonna 2010. Eduskunta päättää lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä vielä helmikuun aikana.

Ehdotus uudeksi yliopistolaiksi pitää sisällään muun muassa seuraavia asioita:

  • yliopistoista tehtäisiin säätiöitä tai laitoksia
  • yliopistoilla olisi oma talousvalta, erillään valtiosta
  • yliopistot saisivat valtion perusrahoituksen lisäksi rahoitusta liiketoiminnasta, lahjoituksista ja pääomatuloista
  • EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta voitaisiin alkaa perimään lukukausimaksuja

Opiskelijat ympäri Suomea ovat osoittaneet mieltään uutta yliopistolakia vastaan. Suomen Ylioppilaskuntien Liiton SYL:in puheenjohtaja Jussi Rauvola vaatii Helsingin Sanomissa, että ehdotuksesta poistettaisiin lukukausimaksut ulkomaalaisille opiskelijoille.

MTV3 haastatteli uutislähetyksessään mieltään osoittaneita nuoria. Haastatellut opiskelijat olivat huolissaan lakiehdotuksesta. Pelkona on, että rahavirrat eivät aukeaisi tasaisesti kaikille aineille. Opiskelijat ovat pitäneet yritysten tarjoamaa rahoitusta myös uhkana puolueettomalle tutkimukselle.

Opiskelijoiden lisäksi myös yliopistojen henkilökunta on uudistettua lakia vastaan. Helsingin yliopiston sosiologian laitoksen tekemän tutkimuksen mukaan Helsingin yliopiston professoreista 167 vastustaa uutta yliopistolakia ja 47 hyväksyisi sen mielellään. Osa professoreista ei ottanut kantaa kyselyssä.

Katso video mielenosoituksesta HS:n sivuilta!

Lue Uuden Suomen juttu aiheesta!

Lue Aamulehden juttu aiheesta!

Lue Toimiva Yliopisto -blogia!

Lue Opetusministeriön tiedote hallituksen päätöksestä!


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo