Opiskelu: Akateeminen juhlii yhtälailla iltapuvussa kuin barbaarisasussa

Sitsit, vuosijuhlat, sillikset, etkot, jatkot. Yliopisto-opiskelussa lähes yhtä tärkeää kuin itse opiskelu, on akateemiseen opiskelijaelämään osallistuminen. Millaisia opiskelijabileet ovat?

”Hurraa me nuoret derivoijat

Työtä ompi meillä aina

Eikä gradu mieltä paina

Hurraa me vanhat derivoijat

Ehkei valmistuta lain.”

(Valtsika veisaa: Ainejärjestö Moodin biisi)

Sitsit ovat Suomessa olleet alkujaan teekkarien juttu – niin kuin moni muukin akateeminen perinne. Nykyään kuitenkin sitsataan, oltiinpa lääkiksessa, valtsikassa tai kauppiksessa.

Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekuntajärjestö Kannunvalajat on järjestänyt sitsejä menestyksekkäästi jo monta vuotta. Sitseillä kokoonnutaan kilistelemään vuosittain 5–10 kertaa, ja osallistujia on joka kerta noin satapäinen joukko.

Kannunvalajien sitseillä toimitaan tutun kaavan mukaan. Ihmiset istutetaan valmiiksi plaseerattuihin pöytiin. Kolmen ruokalajin lomassa lauletaan railakkaasti Valtsika Veisaa -kirjasta opiskelusta ja opiskeluelämästä kertovia humoristisia kappaleita, jotka on sovitettu kaikkien tuntemiin sävelmiin. Laulamisen yhteydessä kumotaan shotteja ja hörpitään viiniä. Skoolaamiselle on omat sääntönsä, niin myös vessassa käymisellä.

Kaava on toimiva ja tiivistää valtsikalaisten yhteishenkeä – vaikka toisaalta ainejärjestöjen omilla lauluilla nokitellaan toisen aineen opiskelijoita leikkisästi. Osansa saavat myös ”ammattisurkea” eli ammattikorkeakoulu, kauppatieteilijät, ja teekkarit.

Järjestäjille, eli tiedekuntajärjestön hallituslaisille, sitsit teettävät töitä monen työpäivän edestä. Tarjoilussa käytetään palkattua työvoimaa, mutta muuten hallituslaiset hoitavat kaiken itse tapahtuma mainostamisesta loppusiivoukseen.

Espanjanopiskelijat tanssittavat turkulaisia latinorytmein

Mañana ry on Turun yliopiston espanjan kielen ja kääntämisen opiskelijoiden ainejärjestö. Sen järjestämät Fiesta Latina -bileet kokoavat turkulaiset opiskelijat kahdesti vuodessa vatkaamaan lanteita latinorytmien tahtiin Turun Klubille. Bileet järjestetään yhteistyössä vaihto-opiskelijoiden järjestö ESN:n kanssa.

Pitkä yhteistyö Klubi-yökerhon kanssa on ollut toimivaa. Mañana ja ESN hankkivat deejiin ja suunnittelevat sekä jakavat mainokset, Klubi kustantaa painokulut ja hoitaa käytännön järjestelyt bilepaikassa.

Bileistä on muodostunut jo perinne, ja salsan ja rumban tahtiin lanteitaan ketkuttaa kaksi kertaa lukuvuodessa satoja opiskelijoita. Bileiden suosio selittyy sillä, että lattaribileitä järjestetään Turussa melko vähän.

Mañanalle bileet ovat tärkeä rahanlähde. Pienen, noin 20–30-hengen voimalla toimivan ainejärjestön rahat ovat tiukilla. Jäsenten kesken juhlitaankin yleensä kodeissa, ja ruokia ja juomia kustannetaan omista pusseista.

Oululaiset arkkitehdit pukeutuvat karvaan ja nahkaan

Kerran vuodessa johonkin Oulun yökerhoon kokoontuu hämmennystä herättävä joukko pukeutuneina nahkaan ja karvaan. Kyseessä ovat Barbaariset Bakkanaalit, Oulun yliopiston arkkitehtikillan opiskelijabileet.

Teema vuosien ajan innoittanut juhlakansaa mitä alkukantaisempiin asuratkaisuihin. Pukeutumiseen todella panostetaan, ja illan aikana valitaan myös paras pukeutuja.

Yhteistyö yökerhon kanssa hoidetaan kuten Turussa: yökerho hoitaa puitteet, kilta hankkii bändin ja deejiin sekä markkinoi tapahtumaa. Riehakkaan tunnelman kerrotaan houkutelleen bakkanaaleihin myös ensin touhua sivusta seurannutta tavallista yökerhokansaa.

Juttuun on haastateltu järjestöissä aktiivisesti toimineita opiskelijoita. Kuvat on otettu 12.11. järjestetyistä Barbaarisista Bakkanaaleista, kuvaaja on Antti Auvinen.

Linkit:


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo