Opiskelu Italiassa: Designia muotimaailman keskellä

Fashion Designia Italissa opiskeleva Oona-Eerika Rossi kannustaa suomalaisia muodista kiinnostuneita opiskelemaan Istituto Europeo di Designissa. Tahdolla ja muotisilmällä pääsee jo pitkälle.

Espoolainen Oona-Eerika Rossi, 20, hullaantui Italiaan oltuaan maassa vaihto-oppilaana. Vuoden aikana hän oppi italian kielen ja tykästyi kulttuuriin sekä uusiin ihmisiin. Niinpä hän päätyi opiskelemaan Fashion Designia italiaksi italialaiseen korkeakouluun nimeltä Istituto Europeo di Design, IED.  Nyt hän asuu Roomassa ja haaveilee omasta vaatemallistosta.

Miten päädyit opiskelemaan Istituto Europeo di Designiin?

Olen pienestä asti halunnut tehdä jotain luovaa, vaikka tulevaisuuden ammatti taisi vaihtua joka toinen viikko. Olen aina haaveillut ammatista, jossa minulla olisi mahdollisuus luoda jotain omilla käsillä. Vaikka vaihtarivuoden jälkeen asuinkin Suomessa, jatkoin reissaamista Suomen ja Italian välillä.

IED:n löysin netistä ja varasin haastatteluajan. Hain opiskelemaan Fashion Designia, koska osasin hyvin italian kielen ja halusin tietyn haasteen opiskeluun. Käytyäni haastattelussa olin sataprosenttisen varma, että se olisi oikea paikka minulle ja olen edelleen sitä mieltä.

Kerro hakuprosessista.

Istituto Europeo di Designiin hakeminen oli itse asiassa paljon helpompaa kuin luulin. Odotin jonkinlaista kielikoetta, mutta noin 40 minuutin haastattelun jälkeen minulle ilmoitettiin, että olen tervetullut opiskelemaan.

Millaista opiskelu Italiassa Istituto Europeo di Designissa on?

Muodin opiskelu Italiassa on totta kai täysin eri asia kuin Suomessa. Italialla on pitkä ja kiehtova muodin ja taiteen historia. Opiskelu IED:ssa on ihanaa, omatoimista ja tehokasta! Tahti on nopea, joten täytyy todella olla kiinnostunut alasta ja pistää kaikki energia peliin, jotta jaksaa ja pysyy mukana.

On vaikea sanoa, mitkä kurssit ovat parhaimpia, mutta taidehistoria, muotihistoria, illustration ja sartoria eli ompelu ovat ihania! Vapaa-aikaa jää koulunkäynniltä aika vähän, mutta aina kun löytyy joku vapaa rakonen, menemme tyttöjen kanssa kahville, aperitiiville tai museoon.

Roomassa muotia opiskelee vain kolme luokkaa ja jokaisessa luokassa on noin 20 oppilasta. Minusta on erinomaista, että meillä on pienet luokat, koska näin myös opetus on tehokkaampaa ja henkilökohtaisempaa.

Koulutukseni kestää vielä kaksi vuotta ja sen jälkeen se hulluus vasta alkaakin. Töiden löytäminen muotimaailmasta on kaikista vaikeinta.

IED:n kautta olen tutustunut moniin uusiin muoti- ja taidemaailman ihmisiin. Ihaninta on se, että kaikki ystäväni ovat täysin erilaisia, oikeita taiteilijoita! Täällä on helppoa löytää ystäviä, koska kaikkia kiehtoo muoti, taide ja sisustus.

Paljonko opiskelu IED:ssa maksaa? Entä miten kustannat opiskelusi?

Opiskelu IED:ssa on kallista, noin 8 000 euroa per lukuvuosi, eikä summa kata edes kirjoja. En ole vuoden aikana löytänyt töitä, mutta kova haku on päällä. Onneksi sentään vanhemmat ja Kela auttavat, ilman niitä opiskelu olisi mahdotonta.

Kelalta saan kerran kuukaudessa asumistukea ja kerran vuodessa opiskelutukea. Sopivia stipendejä en ole vielä löytänyt.

Millaista Italiassa asuminen on?

Olen nyt asunut Roomassa noin 11 kuukautta ja edelleen tuntuu, etten ole nähnyt kaikkea. Asun Trasteveressa ihanassa pienessä yksiössä, ihan keskustan ja koulun lähellä. Asuminen on kallista ja monimutkaista. On onni, jos asunto löytyy alle kolmessa kuukaudessa ja maksaa vielä alle 900 euroa kuukaudessa.

Eläminen ei kuitenkaan ole kallista. Kun menemme illalla kavereitten kanssa aperitiiville keskustaan, maksamme 7 - 9 euroa buffapöydästä ja lasillisesta viiniä. Opiskelijalle siis täydellinen illallinen! Monelle suomalaiselle Rooma voi olla kaaos, johon on vaikea tottua, mutta vaikka bussi ei tulisikaan ajallaan, niin ei huolta: Italiassa pätee aina "Il quarto d'ora accademico" eli akateeminen vartti.

Millaiset työllistymismahdollisuudet muotialalla on?

Kun valmistun IED:sta toivon, että löytäisin jotain töitä muotialalta, vaikka se onkin vaikeata. Olen valmis tekemään mitä vain. Kaikesta työstä on jotain apua ja kaikesta oppii jotain, mikä auttaa varmasi tulevaisuudessa. Toivon, että jossain vaiheessa olen oppinut tarvittavan paljon alalla pidempään olleilta, että pystyisin tekemään vaatteita omalla nimelläni.

Kun asuu yksin noin 2 000 kilometrin päässä vanhemmista, kasvaa henkisesti. Täällä ollessani olen oppinut, että kaikki on mahdollista kunhan pistää kaiken energian peliin ja tekee töitä sen eteen.

Millaisia terveisiä lähettäisit muodista kiinnostuneille suomalaisille?

Siitä vain! Muoti on ihanaa, eikä siihen kyllästy koskaan. Jokaisen pitäisi tehdä juuri sitä, missä uskoo olevansa parhain. Tärkeintä on, että löytyy tahtoa ja muotisilmää! IED:ssa voi opiskella kursseja myös englanniksi, joten kielimuurikaan ei tule eteen.

Kiinnostaako opiskelu Italiassa? Istituto Europeo di Designissa voi opiskella italiaksi, espanjaksi, portugaliksi ja englanniksi. Opiskelupaikka auttaa sinua saavuttamaan unelmiesi opiskelupaikan!

  • IED:ssä opiskelee yhteensä yli 9 000 opiskelijaa yli 90 maasta.
  • Istituto Europeo di Design on kansainvälinen korkeakouluverkosto, joka toimii Italiassa, Espanjassa ja Brasiliassa.
  • IED tekee Suomessa yhteistyötä Metropolia ammattikorkeakoulun, Lahden ammattikorkeakoulun ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa.

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo