Opiskelu: Kiusaaja purkaa omaa ahdistustaan

Koulukiusaaminen on yhä väkivaltaisempaa, ainakin uutisten perusteella. Mutta miten kiusaamista voi selittää? Miksi toiset kiusaavat?

Koulukiusaamista pitäisi kutsua väkivallaksi, ainakin Kelan tutkimusprofessorin Raimo Raitasalon mielestä.

Väärän nimityksen lisäksi Raitasalo toteaa Helsingin Sanomissa, että nuorten väkivaltaista käyttäytymistä ymmärretään liian pitkälle. Se, ettei väkivaltaan syyllistynyttä rangaista, on hänen mielestään väkivaltaisesti käyttäytyvien paapomista.

– Rangaistus osoittaa, että käyttäytymisellä on rajat. Pelkkä rangaistus ei kuitenkaan käyttäytymishäiriössä riitä, vaan tarvitaan myös psykologista hoitoa, Raitasalo sanoo artikkelissa.

Kiusattu päätyy kiusaamaan

Mitkä sitten ovat koulukiusaamisen syitä? Nettineuvo.fi -sivustolla koulukiusaamista käsitellään sekä kiusatun että kiusaajan näkökulmasta.

Sivuston mukaan kiusaaja kärsii usein huonosta itseluottamuksesta, jonka itsevarma käytös kuitenkin peittää yleensä hyvin.

Nettineuvossa todetaan myös, että kiusaamisen syyt johtuvat harvoin itse uhrista, vaan kiusaamisen taustalla on kiusaajan pettymys, ahdistus tai turhautuminen. Toisten kiusaaminen on keino purkaa omaa pahaa oloaan.

Taustalla voi olla myös kiusaajan itse aiemmin kokema kiusaaminen.

Torjuntaohjelma kaikkiin kouluihin?

Koulukiusaaminen kantautuu liian harvoin opettajien ja vanhempien korviin. Nettineuvon mukaan suurin syy olla kertomatta kiusaamisesta on pelko.

Monet kiusaamista todistaneet opiskelijat pelkäävät kiusaajaa tai pelkäävät itse päätyvänsä henkisen tai fyysisen kiusauksen kohteeksi.

Koulukiusaamisen määrää on mahdotonta arvioida ja yhtä oikeaa tapaa kiusaamisen lopettamiseksi on vaikeaa löytää.

Yritystä kuitenkin on:Opetusministeriön rahoittama KiVa Koulu on koulukiusaamisen torjuntaohjelma, jonka tavoite on kasvattaa lapsia asettumaan toisen asemaan ja heikomman puolelle.

Tänä syksynä ohjelman on ottanut käyttöönsä 1 400 koulua.

Opetusministeri Henna Virkkunen haluaisi jokaisen koulun ottavan ohjelman käyttöön seuraavan kahden vuoden aikana, uutisoi sanomalehti Keskisuomalainen. Kaikkiaan Suomessa on 3 200 koulua.

Lue aiheesta kirjoitettua:
HS: Tukija: Nuorten väkivaltaa ymmärretään liian pitkälle
HS: ”Kiusaajan pitäisi vaihtaa koulua kiusatun sijasta"
YLE: Virkkunen haluaa koulukiusaamisen torjuntaohjelman jokaiseen kouluun
Nettineuvo: Koulukiusaaja – ei aina niin vahva ja itsevarma

Aiheeseen liittyviä sivustoja:
www.kivakoulu.fi
www.nettineuvo.fi


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo