Opiskelu: Opinnot ja perhe sopivat samaan kalenteriin

Opinnot ensin, perhe vasta sitten, ajattelee suurin osa opiskelijoista. Mutta eivät suinkaan kaikki, sillä kymmenellä prosentilla korkeakouluopiskelijoista on lapsia. Perhe vaatii joustoa ja järjestelyjä, mutta myös motivoi opiskeluissa eteenpäin.

Mari Laine, 28, psykologian opiskelija ja 2,5-vuotiaan Oivan äiti, vahvistaa, että opiskelijaäidin on helppo motivoitua opintoihin.

– Kyllä! Sitä oikein odottaa, onhan opiskelu tervetullutta vaihtelua. Jos luento on iltapäivällä, menen yliopistolle heti aamusta ja olen iltaan saakka, kuvaa Mari tyypillistä opiskelupäiväänsä.

Perheelliset opiskelijat ovat motivoituneempia ja itseohjautuvampia kuin perheettömät, kertovat selvityksetkin. Yliopistossa he käyttävät tutkintoonsa keskimäärin vuoden pidempään kuin perheettömät, mutta ammattikorkeakouluissa eroja tuskin huomaa.

Laineen perheessä isä tekee neljäpäiväistä työviikkoa ja Mari keskittyy opintoihin yhden kokonaisen päivän viikossa.

Kahden ja puolen vuoden aikana opinnot ovat edenneet yhden kurssin lukukausivauhtia. Tosin tänä syksynä Mari on kirinyt kahta kurssia, sillä perhe kasvaa vuoden vaihteessa uudella jäsenellä.

Raha ei ratkaise

– Se, että olisin valmistunut aikaisemmin, olisi tarkoittanut enemmän tuloja. Ja isän nelipäiväinen viikko vähentää rahaa myös. Perheellisen on myös hankalampi ottaa vastaan osa-aikatyötä, Mari luettelee.

Opiskelijaperheen talous voi olla tiukilla, ja sitä helpottamaan on opintotuen uudistamista pohtiva työryhmä esittänyt tukien korottamista 145 eurolla. Lisäksi on esitetty lapsikorotusta opintolainan valtiontakaukseen ja lasten huomioimista opiskelijan vuositulorajoissa.

Opintotuki kuuluu perheellisellekin, mutta on eri asia, kuka saa opintoja edistettyä riittävästi täysmääräisen tuen nostamiseksi. Kaksi kolmasosaa perheen perustaneista yliopisto-opiskelijoista opiskelee osa-aikaisesti.

– Eikä se raha ratkaise, jos järjestelyt muuten tuottavat ongelmia, Mari pohtii.

Haastavinta on hoidon järjestäminen

Perheen ja opintojen yhteiselo on yllättänyt rankkuudella.

– Aikaa on vain silloin, kun lapsi nukkuu. Ja silloin on pakko tehdä niitä kouluhommia. Eli ei juuri ehdi tehdä muuta kuin olla lapsen kanssa ja opiskella.

Haastavinta on kuitenkin hoidon järjestäminen.

– Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalla on tosi hyvä lapsiparkki, joka maksaa kolme euroa tunnilta ja lapsen voi jättää sinne luentojen ajaksi, Mari kehuu.

Perheen nuori herra on kuitenkin kieltäytynyt jäämästä parkkiin, eivätkä vanhemmat henno jättää itkevää lasta hoitoon. Yritetty on kolme kertaa.

– Se meni sumplimiseksi, ja meinasi tulla hätä. Silloin molemmat isovanhemmat matkustivat Jyväskylästä asti auttamaan.

Nyt vuoden verran järjestelyjä on helpottanut isän nelipäiväinen työviikko ja muutenkin joustava työaika.

Joustoa löytyy Marin mukaan jonkin verran myös yliopistolta.

– Toki se vaihtelee, mutta aika hyvin ymmärretään sitäkin, jos lapsi sairastuu ja joutuu jäämään kotiin.

Marin opinnot ovat nyt hyvässä jamassa. Enää puuttuu muutama tentti ja seminaarikerta sekä harjoittelu ensi syksynä tai sitä seuraavana keväänä, mikä tarkoittaa puolen vuoden täyspäiväistä työssäkäyntiä.

– Sen ajaksi isä jää kotiin hoitamaan lapsia.

Tukea vanhemmille, jotka opiskelevat

Lapsen vanhemmat voivat pääsääntöisesti opiskella ja saada silti Kelalta lapsiperheen tukia. Jos saa yhtä aikaa opintorahaa ja äitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa, vanhempaintuet maksetaan vähimmäismääräisenä. Käytännössä tämä tarkoittaa 22,04 euroa arkipäivältä.

Ainoastaan varhennetun äitiysvapaan aikana äiti ei voi opiskella päätoimisesti ja saada samaan aikaan äitiysrahaa.

Isyysrahan saaminen edellyttää, ettei isä työskentele tai opiskele päätoimisesti maksimissaan 18 päivän pituisen isyysvapaansa aikana. Sivutoimisia opintoja isyysrahan saaminen ei estä.

Lapsen tai puolison kanssa yhteisessä asunnossa asuva ei voi saada opintotuen asumislisää, mutta perhe voi tarvittaessa hakea yleistä asumistukea.

Lähteet:
Kela
Otuksen selvitys: Silmäyksiä perheellisten korkeakouluopiskelijoiden tilanteeseen.

Lue lisää aiheesta:
TASA: Sekoittaako lapsi opiskelut?
TASA: Opintotuki muuttuu kaksiportaiseksi.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo