Opiskelu: Vanhemmilta saa rahaa, ruokakasseja ja henkistä tukea

Vaikka ei enää asutakaan saman katon alla, ovat vanhemmat opiskelijalle tuki ja turva. Vuosi sitten opinnot aloittanut Heli Huhtala ja äiti Anne kertovat, miltä uusi elämänvaihe nyt tuntuu.

– Ruoka, laskut, vakuutukset, Heli huokaa.
– Yhtäkkiä oli paljon enemmän aikuisia asioita, joista on vastuussa.

Huhtala, 20, aloitti viime syksynä viittomakielen ohjaajan opinnot Turussa. Samaan syssyyn tuli koko paketti: muutto omaan kämppään, uusi kaupunki, uudet ihmiset. Vanhempien neuvoja kaivattiin silloin eniten käytännön asioissa.

– Alkuun puhuimme puhelimessa joka päivä, tunninkin puheluja, kertoo Helin äiti Anne. Äidin fiilikset ovat edelleen ristiriitaiset. Toisaalla on onni siitä, että oma lapsi pääsee eteenpäin elämässä ja mieluisaan opiskelupaikkaan. Toisaalla kalvaa kaipuu ja ikävä.

Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana käydään yleensä tiiviiseen tahtiin kotona, mutta pikku hiljaa käynnit harvenevat.

– Mutta edelleen vien äidille pyykit, Heli nauraa. Seuraava konkreettinen tavoite opiskelijan elämässä onkin oma pesukone.

Jokaisen ei tarvitse olla tohtori

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan vanhempien tuella on merkitystä opinnoissa edistymiselle. Yhdessä vietetty aika ja vanhempien sekä suvun kiinnostus koulunkäyntiin on yhteydessä siihen, kuinka nuorena opiskelija valmistuu.

Koko suvun tuki on tuttua Helille, joka on oman ikäluokkansa ensimmäinen opiskelija. Suku elää vahvasti mukana esikoisen uudessa elämänvaiheessa.

Valinnat Heli on kuitenkin saanut tehdä itse. Kiinnostus viittomakieleen on kulkenut mukana ala-asteesta asti.

– Silloin siitä ammatista vitsailtiin. Sitten tuli vaihe, että ala ei kiinnostanut, eikä me silloin sitä jankutettu, äiti kertoo.

Hän kuvaakin tytärtään määrätietoiseksi naiseksi, joka tietää mitä haluaa ja toimii sen mukaan.

– Olisin minä mennyt minne tahansa, niin vanhemmat olisivat sanoneet, että oma on asiasi. Ei ole ohjailtu mihinkään suuntaan. Meidän perheessä ei jokaisen tarvitse väitellä tohtoriksi, Heli naurahtaa.

Vanhemmat eivät jakele opiskeluun liittyviä neuvoja, sillä Heli on aina hoitanut koulunkäynnin mallikkaasti. Työhön ja tulevaisuuteen liittyvissä pohdinnoissa vanhemmat kuitenkin ovat mukana parhaansa mukaan.

Yhdessä mietitään, mistä voi pihistää

YTHS:n vuoden 2008 terveyskyselyssä lähes 70 % opiskelijoista kertoi saavansa vanhemmilta tai muilta sukulaisilta taloudellista tukea. Apu konkretisoituu rahaksi ja ruokakasseiksi varsinkin opintojen alkuvaiheessa.

Raha-asiat ovat sellaisia, joista Huhtaloillakin keskustellaan.

– On pakko, koska raha ei kasva puussa, äiti kuittaa.

Heli asuu vuokralla yksiössä, ja vuokra haukkaa suurimman osan opiskelijan tuloista. Äitiä se hirvittää, mutta Heli on itse valinnut oman asuinmuotonsa.

– Aina olemme auttaneet ja tietysti on oppinut luottamaan lasten rahankäyttöön. Yhdessä mietitään, mistä voi pihistää. Eikä mielellään ensimmäisenä ainakaan lainanottoon kannusteta.

Oli kyse sitten rahasta tai yhteisestä juttuhetkestä, vanhempien tarkoitus on sama.

– Kun lapsi lähtee maailmalle, haluaa, että sillä on turvallinen olo. Haluamme tukea parhaalla mahdollisella tavalla. Joskus tuki on aineellista, mutta pääasia on henkinen läsnäolo, äiti summaa.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo