Opiskelupaikan seminaari: Mitä nuoret ajattelevat?

Nuoret pelkäävät tulevaisuutta ja työelämää, mutta ovat silti toiveikkaita. Vapaaehtoistoimintaan lähdettäisiin mukaan, jos joku pyytäisi. Tiistaina järjestetyllä Opiskelupaikan seminaarilla pureuduttiin nuorten sitouttamiseen ja yhteisöihin.

Seminaarin aloittanut Markus Keränen (15/30 Research ) summasi yleisölle Kansallisen nuorisotutkimuksen 2010 tuloksia . Pelko ja epävarmuus olivat päällimmäiset tunteet, joita nuoret tällä hetkellä tuntevat tulevaisuutta ja työelämää pohtiessaan. Ainoa positiivinen tunne kymmenen kärjessä oli toivo.

– Huomionarvoista on, että tulevaisuuteen ja työelämään liittyvien tunteiden välillä oli vahva yhteys, Keränen sanoo.

Sen sijaan omaa arkea ympäröivät tunteet tyytyväisyys, rakkaus, onnellisuus, mutta toisaalta myös tylsyys ja kiireisyys. Nyky-yhteiskunnassa ärsyttivät rahan valta ja kovat arvot.

Kun joku pyytäisi mukaan

Tutkija Veli Lehtonen puolestaan summasi nykytietoa nuorten toiminnasta nuorille tärkeiden asioiden puolesta. Esityksessä ilmeni, että järjestötoiminta koetaan vanhanaikaiseksi ja mielenkiinnottamaksi. Luontevampia keinoja vaikuttaa on tehdä oikeaksi kokemiaan elämäntapa- ja kulutusvalintoja sekä esittää julkisesti omia arvojaan.

Sitoutuminen pitkäaikaisesti tuntui nuorista vieraalta. Sen sijaan projektiluontoisiin vapaaehtoistoimintoihin lähdettäisiin mukaan, jos joku vain pyytäisi.

Päivän lopetti IRC-Gallerian perustajajäsen Jari Jaanto, joka puhui sosiaalisen median yhteisöistä. Jaanto huomautti, että tutkimusten mukaan 90 prosenttia nuorista kuuntelee kavereiden suosituksia, kun taas mainokset tehoavat vain noin 10–40 prosenttiin nuorista.

Seuraava Opiskelupaikan seminaari järjestetään syksyllä 2010. Lisätietoja ilmestyy sivuillemme lähitulevaisuudessa.

Tutustu Opiskelupaikan workshop -paketteihin!

Tutustu myös toimiston blogiin!


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo