Opiskelupaikka: Verkossa nuoret ovat toistensa opoja, tuutoreita ja urasuunnittelijoita

Opiskelupaikan tilaamasta tutkimuksesta selviää, että nuoret hakevat tietoa työpaikan etsinnästä, työsopimuksista ja palkkauksesta sosiaalisen median vertaisverkoissa.

Opiskelupaikka halusi selvittää, miten nuoret etsivät tietoa työllistymisestä sosiaalisen median avulla. Selvityksen alustavista tuloksista kuultiin Opiskelupaikan Nuorisomarkkinointi ja sosiaalinen media -seminaarissa 20.10.

Selvitystä varten tutkija Taina Myöhänen Get it Right Oy:stä on analysoinut satoja suosituilla verkkosivuilla käytyjä keskusteluketjuja.

– Kertokaa kokemuksia, oli yleisin viesti keskusteluissa. Keskustelijoilla on valtava tarve saada käytännön tietoa, Myöhänen summaa.

Verkossa leviää väärää tietoa

Tietoa esimerkiksi oppisopimuksesta on verkossa pilvin pimein, mutta virallinen tieto ei aina tavoita nuoria. Mieluummin turvaudutaan vertaisverkostoihin sosiaalisen median palveluissa.

Verkko tarjoaa sitä, mitä kipeimmin kaivataan: omakohtaisia kokemuksia, tukea samassa tilanteessa olevilta ja kantapään kautta karttunutta oppia. Netissä on myös helpompaa ottaa esille kiusallisiakin aiheita, kun omaa henkilöllisyyttä ei tarvitse paljastaa.

Ongelma verkkokeskusteluissa on se, että joskus väärä tieto leviää keskustelujen kautta.

Oppisopimusta käsittelevissä keskusteluissa kirjoittajat kipuilivat eniten työpaikan etsinnän kanssa.

– Herää kysymys, onko liikaa vaadittu, että nuori, jolla ei ole vielä kokemusta työelämästä, joutuu itse kantamaan näin ison vastuun, Myöhänen miettii.

 

Mistä sinä mieluiten etsit tietoa työpaikan etsinnästä, työsopimuksista ja palkkauksesta? Kommentoi!

 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo