PKAMK: Musiikin koulutusohjelmassa opiskellaan yhdessä ja yksilöinä

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmassa pidetään opiskelijamäärät melko pieninä, jotta jokaiseen opiskelijaan voidaan keskittyä myös yksilönä. Joensuussa onkin tarjolla laadukasta opetusta hyvässä porukassa.

– Koukuttavaa siinä on improvisaatio, hetkessä syntyvä musiikki ja oman tekemisen korostaminen. Mukana täytyy olla ripaus luovaa hulluutta.

Näin kuvailee kansanmusiikkia Niiki Nuutinen, 23, joka opiskelee kolmatta vuotta Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmassa. Suuntautuminen kansanmusiikkiin yllätti Nuutisen itsensäkin.

– Innostuin kansanmusiikista Ala-Könni-opiston kautta. Olin yllättynyt, että musiikki voi olla myös tällaista, sen vapaus kiehtoi minua. On hienoa, että siinä korostetaan yhdessä tekemistä sekä omaa sävellys- ja sovitustyötä.

Ryhmätöitä ja yksilöopetusta

Opinnot Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmassa kestävät neljä ja puoli vuotta. Valmistuneista opiskelijoista tulee musiikkipedagogeja ja he työllistyvät esimerkiksi opetustyöhön ja muusikoiksi.

Musiikin koulutusohjelmassa voi erikoistua kansanmusiikkiin ja pop-jazz -musiikkiin. Opetuksessa panostetaan yksilöllisyyteen, ja opettajina on ammattilaisia alan huipulta. Nuutinen kehuu vilpittömästi opetuksen tasoa ja hyvää yhteishenkeä oppilaiden ja opettajien välillä.

– On hienoa, että me työskentelemme paljon yhdessä, mutta jokaista huomioidaan opetuksessa myös yksilöinä. Koska opiskelijoita ei ole liikaa, jokaiselle voidaan taata myös henkilökohtaista ohjausta.

Opinnoissa on käytäntöä ja teoriaa

Nuutisen opiskelu on sekoitus oman instrumentin eli laulun harjoittelua, teoriaopetusta ja yhtyeopintoja. Arki tuskin on tylsää näin käytännönläheisellä alalla.

– Kansanmusiikki on hyvin monivivahteinen genre, jota voi lähestyä monesta eri näkökulmasta. Teemme lisäksi jatkuvaa yhteistyötä sekä koulumme sisällä että Itä-Suomen yliopistossa, jossa voimme suorittaa osan opinnoistamme, Nuutinen toteaa.

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmaa Nuutinen suosittelee kaikille musiikista innostuneille.

– Opiskelijat tulevat hyvin monista eri lähtökohdista. Kaikki eivät ole vuosikausia suuntautuneet tiettyyn genreen tai instrumenttiin. Riittää että on ollut musiikin kanssa tekemisissä ennenkin, kiinnostunut alasta ja avoin uudelle, hän kertoo.

Harjoittelupaikka Chilessä

Nuutinen kehuu Joensuuta eloisaksi opiskelukaupungiksi.

– Pieni ja sympaattinen kaupunki on tunnettu valtavasta opiskelijamäärästään. Joensuu on vilkas paikka, jossa rientoja riittää joka makuun. Samalla kuitenkin luonto on lähellä tuomassa rauhaa ja raikkautta.

Jos kaupunki käy jossain vaiheessa liian pieneksi, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu tarjoaa laajat mahdollisuudet vaihto-opiskeluun ja työharjoitteluun. Nuutisen harjoittelupaikasta voi olla kateellinen.

– Lähden reilun viikon päästä Chileen opettamaan sikäläiseen taidekouluun musiikkia ja englantia. Suoritan siellä samalla tutkintoon vaadittavan työharjoittelun, joka kestää jouluun asti.

Tutustu Pohjois-Karjalan ammattikorkeakouluun!


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo