Pääsykoeremontti: Nuoret kannattavat yhteistä valintakoetta

Suunniteltu pääsykoeuudistus korostaisi ylioppilaskirjoitusten arvoa korkeakoulujen pääsykokeissa. Tämä jakaa nuorten mielipiteet lähinnä oman kirjoitusmenestyksen mukaan. Yhtenäisemmät valintakokeet ja yksinkertainen yhteishaku saavat kuitenkin kannatusta.

Pääsykoeremontti saa nuorilta korkeakouluihin pyrkiviltä ristiriitaista palautetta. Kannatusta tuntuu heruvan oman kirjoitusmenestyksen mukaan.

19-vuotias helsinkiläinen abiturientti Saara Hautamäki on ollut pettynyt kirjoitustensa tähänastiseen menestykseen. Hän toivoisikin, että ylioppilaskirjoitusten arvosanat eivät määräisi liikaa tulevaisuutta.

– Jos kirjoitukset menevät penkin alle, se huonontaa opiskelumahdollisuuksia selvästi. Ylioppilaskirjoitukset ovat samalla lailla vain yksi koe kuin pääsykoekin. Pänttäämällä siitä selviää, Hautamäki painottaa.

Pääsykoeuudistusta suunnitteleva Opetusministeriön työryhmä perustelee kirjoitusten arvonkohentamista myös sillä, että kirjoitusarvosanoja voi käydä myöhemmin korottamassa.

Ei vielä käytännön toimenpiteitä

Mediassa on väläytelty jopa pääsykokeiden poistamista. Pääsykoetyöryhmän jäsen Maarit Palonen kuitenkin tyrmää huhut.

– Ei pääsykoe ole kokonaan poistumassa, mutta ylioppilaskirjoitusten merkitystä ollaan lisäämässä. Tämä edellyttäisi myös kirjoitusten kehittämistä korkeakouluvalintoja ajatellen, Palonen toteaa.

Työryhmä ehdottaa myös, että korkeakoulujen pitäisi ilmoittaa tulevaisuudessa selkeästi, millä ylioppilastutkinnon arvosanoilla pääsisi suoraan kouluun ilman pääsykoetta.

Esimerkiksi lääketieteellisestä haaveileva nuori tietäisi jo lukion alussa, mitä aineita kannattaa opiskella ja kuinka hyvät arvosanat hän tarvitsee sisäänpääsyyn.

Yhtenevämmät pääsykokeet saavat kannatusta

Ensihoidon koulutusohjelmaan Metropoliaan hakeva Jussi Kekki puolestaan pitää ylioppilaskirjoitusten merkityksen kasvua hyvänä ajatuksena.

– Minulle se olisi hyvä juttu. Kun kaikki ovat tietoisia tästä ja lähtevät samalta viivalta, se olisi reilua kaikkia kohtaan, Kekki linjaa.

Varsinkin poikien on sanottu ottavan lukion vielä löysin rantein. Kekin mukaan tämä voisi motivoida kaikkia korkeakouluun mieliviä opiskelemaan ahkerammin.

Yhdestä asiasta nuoret kuitenkin tuntuvat olevan samaa mieltä: pääsykokeet voisi yhdistää ja yhteishakua yksinkertaistaa.

– Mielestäni pääsykokeita voitaisiin yhdistää esimerkiksi oppialoittain tai tiedekunnittain. Yhteiset pääsykokeet selkeyttävät systeemiä. Myös yhteishaussa voisi olla kaikki korkeakoulut samassa systeemissä, bioinformaatiotekniikkaa lukemaan haluava Hautamaa toivoo.

 

Mistä on kyse?

Pääsykoeuudistuksen tavoitteena on nopeuttaa nuorten korkeakouluopintojen aloittamista ja työelämään siirtymistä sekä karistaa turhat välivuodet. Etenkin ensimmäistä korkeakoulupaikkaa tavoittelevien asemaa halutaan parantaa.

Pääsykoeuudistuksen muita tavoitteita ovat yhtenäisemmät pääsykokeet, joilla halutaan helpottaa nuorten opiskeluvalintoja, ettei heidän tarvitse heti päättää, mitä ainetta opiskella ja mihin erikoistua.

Opiskelija voisi siis hakea esimerkiksi valtiotieteelliseen ja valita pääaineensa vasta opintojen edettyä. Lisäksi suunnitteilla on kaikille korkeakouluille yhteinen yhteishaku, joka auttaa nuoria hahmottamaan mielenkiintoisia vaihtoehtoja paremmin.

Ehdotus on herättänyt ristiriitaista keskustelua julkisuudessa. Hallitus haluaa, että nuoret jatkavat opintoja korkea-asteelle pikimmiten toisen asteen tutkinnon jälkeen. Toisaalta nuoret joutuisivat tekemään suuria valintoja nuorella iällä 18-19-vuotiaana.

 

Lue lisää uutisia aiheesta:

HS: Hallitus haluaa eroon korkeakoulujen pääsykokeista jo vuoteen 2013 mennessä

Yle: Yliopistojen pääsykoeremontti siirtää vastuuta ammatinvalinnasta yhä nuoremmille


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo