Pääsykoeremontti: Presidentti kyseenalaisti ehdotetun pääsykoeuudistuksen

Suomen Lukiolaisten Liiton 25-vuotisjuhlaseminaarilla puhunut tasavallan presidentti Tarja Halonen ei usko valmennuskurssien katoavan, vaikka pääsykokeista luovuttaisiin.

Juhlapuheessaan presidentti Tarja Halonen totesi, että ehdotetun uudistuksen myötä ammatinvalinta siirtyisi yhä nuoremmalle iälle, koska ainevalinnat pitäisi tehdä entistä tiukemmin tulevaa koulutusta ajatellen.

Pääsykokeita on ehdotettu uudistettavan siten, että jatkossa opiskelemaan pääsisi helpommin ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella – jopa kokonaan ilman valintakokeita.

Valmennuskurssien Halonen ei usko katoavan, vaikka pääsykokeista luovuttaisiin.

– Ne vain siirtyisivät aikaisempiin opintoihin, presidentti Halonen totesi.

Tästä syystä presidentti ei usko, että uudistus kaventaisi taloudellista kuilua niiden välillä keillä kurssiin on varaa, ja niiden keillä ei. Taloudellinen tasa-arvo hakijoiden kesken oli yksi peruste, miksi pääsykoeuudistusta ehdotettiin.

Valmennuskurssijärjestäjät tarjoavat jo nyt abikursseja, joilla prepataan abiturientteja ylioppilaskokeisiin. Ulkomailla valmennuskursseja järjestetään jopa esikoulutasolta alkaen.

Halosen mielestä pääsykokeita uudistettaessa tulisi keskittyä siihen, millaista oppimista pääsykokeilla mitataan, ja ovatko ne oikein järjestettyjä.

Samalla seminaarilla puhunut opetusministeri Henna Virkkunen otti takapakkia aikaisemmista puheistaan, joissa hän on kannattanut pääsykokeista luopumista. Nyt opetusministerin kanta oli, että pääsykokeista ei luovuta kokonaan, mutta ylioppilastutkinnon painoarvoa lisätään tuntuvasti opiskelijavalinnoissa.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo