Pääsykokeet: Ensi keväänä uudestaan

Julia Ahlfors, 18, pyrki oikeustieteelliseen, mutta opiskelupaikka jäi muutamasta pisteestä kiinni. Masennuksesta ei silti ole tietoakaan, vaan nuoren naisen motivaatio ensi kevään hakuun vain kasvaa.

Vantaalla asvuva Ahlfors istui poikaystävänsä kanssa pihaterassilla puoli päivää tulostenjulkaisupäivänä ja odotti postia yliopistolta.

Hyväksymiskirje jäi kuitenkin tulematta, samoin itku ja raivokohtaukset. Ahlfors otti tulokset vatsaan tyynesti.

– Olin valmistautunut hyvin, enkä olisi voinut lukea enempää. Koe meni hyvin, mutta ajattelin realistisesti, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun hain. Mietin jo valmiiksi, ettei maailma kaadu, vaikken pääsisi sisään, Ahlfors kertoo.

Hän soitti vielä seuraavana päivänä Helsingin yliopiston opintotoimistoon ja varmisti pisteensä. Syy kriittisten pisteiden menetykseen selvisi heti: kahden monivalintakysymyksen väärät vastaukset rokottivat pisteitä.

– Koeaika ei oikein meinannut riittää. Laitoin viimeisen pisteen viimeisellä minuutilla. Jos minulla olisi ollut aikaa tarkistaa vastaukseni, niin olisin ehkä huomannut virheeni, Ahlfors tuumaa.

Tässäkö tämä nyt oli?

Julia Ahlfors aloitti täysipäiväisen lukemisen ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Loppukeväästä hän luki joka päivä kymmenen tuntia. Uskonmenetyksissä auttoivat kaksi tyttökaveria, joihin Ahlfors tutustui valmennuskurssilla. Kolmikko tsemppasi toisiaan loppuun asti.

Pääsykoeaamuna Ahlfors oli rauhallinen, hän oli saanut hyvin nukutuksikin. Koetilanne oli tuttu valmennuskurssin harjoituspääsykokeista.
Ahlfors pääsi istumaan saliin melkein ensimmäisenä ja joutui odottelemaan kauan ennen kuin pääsykoe alkoi.

– Kun sain paperit eteeni, tuli olo, etten osaa mitään. Mutta kun rauhoituin, niin vastauksia alkoi tulla. Odotin, että minua olisi jännittänyt enemmän, jotkuthan ihan oksentelivat pihalla ennen koetta, hän ihmettelee.

– Kun tulin pois kokeesta, minulla oli ihan lyöty olo, en tiennyt missä olin ja mitä pitäisi tehdä. Olo oli ontto, että tässäkö tämä nyt oli.

Kirjaston lukusali houkuttaa

Vaikka pääsykokeista on vasta vajaa kaksi kuukautta, Ahlfors on jo lukenut yhden pääsykoekirjan uudestaan, huvikseen ja tarkistaakseen askarruttavia vastauksia.

Ensi lukuvuoden hän viettää Kauniaisten Työväen Akatemiassa lukemalla oikeustieteellisen yliopisto-opintoja. Kun pääsykoekirjat maaliskuussa julkaistaan, alkaa lukeminen.

Kevään rankka lukujakso ja valmennuskurssi ovat hyvä pohja pyrkiä uudestaan. Motivaatiosta Ahlforsilla ei ole pulaa, se on oikeastaan vain kasvanut. Ahlforsin kannat syyhyävät jo kirjaston lukusaliin.

Palautuminen takaisin tavalliseen elämänrytmiinkin on onnistunut hyvin. Ahlfors on lomaillut kesän. Tosin kokeen jälkeen juhannuksena vuorokautta rytmitti vielä lukeminen.

– Olin juhannuksena mökillä ja olin laittanut herätyskellon soittamaan aamulla. Olin penkonut tavaroitani ja huutanut, etten löydä pääsykoekirjojani, Ahlfors nauraa.

Lue juttu Julia Ahlforsin pääsykokeisiin valmistautumisesta.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo