Pääsykokeet: Tavoitteena opiskelupaikka

Pääsykokeisiin valmistautuminen vaatii työtä, tahtoa, suunnittelua ja sitoutumista. Valmennuskeskuksen asiantuntijat antavat vinkkejä, miten selviytyä kevään urakasta.

 

Tee lukujärjestys
Pääsykokeeseen valmistautuminen on kokopäiväistä työtä. Korkeakouluihin hyväksytyillä on useimmiten takanaan vähintään kaksi kuukautta 6–9-tuntisia työpäiviä, joihin kuuluu lukemista, harjoitustehtäviä ja kertausta. Pivään pitää mahtua myös ruokatauko ja lyhyempiä taukoja. Jos opiskelee viitenä arkipäivänä viikossa, voi pitää viikonloput hyvällä omatunnolla vapaata.

 

Tänään luen 50 sivua
Jaa luku-urakka osatavoitteisiin ja aseta jokaiselle päivälle oma, konkreettinen tavoite. Ei siis näin: ”Tänään luen mahdollisimman paljon.” vaan näin: ”Tänään luen luvut 2 ja 3 ja teen tehtävät 9 ja 10.” Päivän lukuaika kannattaa jakaa 20–50 minuutin lukujaksoihin oman keskittymiskyvyn mukaan. Kunkin päivän päätteeksi on syytä vielä kerrata ja palauttaa mieleen luettua.

Ei se määrä vaan laatu
Vaikka lukisit pääsykoekirjat 20 kertaa läpi, se ei välttämättä riitä. Jos ei kertaa ja käsittele lukemaansa, tiedosta unohtuu viikon sisällä jopa 90 %. Oppimista pitää tehostaa erilaisilla menetelmillä: alleviivaa avainkäsitteitä, rakentele miellekarttoja, keksi itse esimerkkejä ja esitä kysymyksiä, kertaa ja arvioi lukemaasi.

 

Aivot välillä narikkaan
Muista pyhittää aikaa myös muulle kuin lukemiselle: harrasta, tapaa kavereita, urheile ja rentoudu omalla tavallasi. Kun itseään ei uuvuta lukemisella, motivaatio ja työskentelyn mielekkyys säilyy. Pää tarvitsee myös riittävästi unta sekä kunnon ruoka- ja kahvitauot, jotta päivittäinen oppimiskyky pysyisi parhaimmillaan.

Tutustu tehtäviin etukäteen
Vanhoja valintakoetehtäviä ja arvosteluperusteita löytyy yliopistojen nettisivuilta. Perehdy niihin huolella. Peräkkäisinä vuosina saatetaan jopa kysyä samoja kysymyksiä. Vanhoista kysymyksistä selviää, kuinka yksityiskohtaisesti pääsykoekirjan asioiden oletetaan olevan hallussa.

 

Varaa viimeiset viikot kertaukselle
Kahdella viimeisellä viikolla kannattaa kerrata ja lukea muistiinpanoja. Käy kaverin kanssa kokonaisuus kerrallaan läpi ja selitä omin sanoin, mistä on kyse. Kun esität itsellesi kysymyksiä aihekokonaisuudesta, pystyt arvioimaan, mitä osaat. Työ on nyt tehty, eikä viimeisinä päivinä tehdä ihmeitä. Onnea matkaan!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Älä pingota

Näin valmistaudut haastatteluun ja soveltuvuuskokeeseen.

1. Aloita itsetuntemuksesta: mitkä ovat hyvät puolesi alan näkökulmasta ja mitä ominaisuuksia tulee vielä kehittää. Pingotus paljastuu ja ammattilainen huomaa, jos esität muuta kuin olet.
2. Millaisia rooleja otat sosiaalisissa tilanteissa? Mieti, miten otat ryhmätilanteessa oman tilasi aktiivisena osallistujana dominoimatta muita. Esimerkiksi psykologina muiden kuuntelun taito on myös olennaista.
3. Haastattelussa kannattaa osoittaa, että on realistinen käsitys alasta. Oikeaa kuvaa kartuttaakseen voi seurata alan ajankohtaista keskustelua lehdistä ja tv:stä.

Mia Göcer, kurssipäällikkö, Valmennuskeskus
mia.göcer@valmennuskeskus.fi

Panosta kemiaan ja fysiikkaan

Viime hetken vinkit lääkikseen pyrkijöille.

1. Laita laskurutiini kuntoon. Pääsykokeesta 2/3 on fysiikkaa ja kemiaa, eli käytännössä laskemista. Sisääpääsy jää usein tästä kiinni.
2. Kannattaa hankkia vanhoja pääsykokeita. Ne ovat maksullisia, mutta satsaus on sen arvoinen. Niistä saa käsityksen, mitä tuleman pitää.
3. Selätä pääsykoekirja. Osa Galenoksesta on todella haastavaa materiaalia. Älä lamaannu vaan etene lukusuunnitelmassasi määrätietoisesti.

Sami Puurtinen, kurssipäällikkö, Valmennuskeskus
Sami.puurtinen@valmennuskeskus.fi

 

Tuurilla ei pärjää

Vältä tavallisimmat sudenkuopat kauppatieteiden pääsykokeessa.

1. Koska kauppiksen pääsykokeessa on monivalinta- ja väittämätehtäviä, moni luulee, että tuurillakin pärjää. Arvalla mennään kuitenkin helposti miinuksen puolelle.
2. Ulkoa opettelukaan ei kannata. Tehtävät ovat pääosin soveltavia. Keskity ymmärtämään lukemasi, ja testaa ymmärrystäsi harjoitustehtävillä.
3. Pääsykoe testaa motivaatiota ja miten paljon olet jaksanut tehdä töitä tavoitteesi eteen. Kannattaa ensin hahmottaa yleiset linjat ja edetä sitten asian ytimeen.

Tero Laiho, kurssipäällikkö, Valmennuskeskus
tero.laiho@valmennuskeskus.fi

 

Ahmi lisää tietoa pääsykokeisiin valmistautumisesta Opiskelupaikan sivuilta!


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo