Pääsykokeiden loppukiri alkaa nyt

Viimeinen kuukausi ennen pääsykokeita alkaa useimmilla tällä viikolla. Opiskelupaikan tuutorit Sini ja Heidi antavat vinkit viimeistä ponnistusta varten.

Viimeinen kuukausi ennen pääsykokeita: sisäistä kokonaisuudet

Tuutorit

Kuukautta ennen pääsykokeita pääsykoekirjat on varmasti luettu jo ainakin kerran läpi. Pänttäämisen voi siis unohtaa ja pyrkiä ymmärtämään laajempia kokonaisuuksia. Käsitekartat ja muistiinpanot auttavat niitä, jotka oppivat näkemällä.

– Tekemällä oppivien kannattaa jutella koealueesta kavereiden kanssa tai esittää itse itselle kysymyksiä, sanoo Opiskelupaikan tuutori Sini Suomi, joka on kirjoittanut erilaisista opiskelutekniikoista Tuutoriblogissa .

Esimerkiksi oikeustieteellisen ja lääketieteellisen pääsykokeessa täytyy osata paljon asioita ulkoa. Käsitteistä kannattaa ensin tehdä listoja ja jättää hauki on kala -mantrat viimeisille viikoille.

– Myös lakipykäliä kannattaa yrittää hahmottaa käsitekarttojen avulla, Sini sanoo.

Viimeinen kuukausi on stressaavinta aikaa , joka kannattaa pyhittää pääsykoekirjoille. Töissä olevien kannattaa jättää aikaa ja voimia lukemiselle ja vähentää työtunteja.

– Hakiessani opiskelemaan psykologiaa jätin työt koko kevääksi. Opiskelu vei niin paljon energiaa, etten olisi muuten jaksanut lukea yhtä paljon ja olisin ehkä jäänyt ilman opiskelupaikkaa, Sini sanoo.

Jokaiselle viikolle kannattaa jättää edes yksi vapaapäivä, jolloin pääsykokeita ei ajattele ollenkaan. Muuten jatkuva lukeminen voi aiheuttaa sen, että jossain vaiheessa asioita ei enää omaksu.

Viikko ennen pääsykokeita: Höllennä tahtia

Viikkoa ennen pääsykoetta on syytä hidastaa vauhtia ja aloittaa rauhoittuminen koepäivää varten.

– Viimeisellä viikolla ei voi enää tehdä puolen vuoden työtä. Kyllä urakointi alkaa olla siinä vaiheessa ohi, tuutori Heidi Lammassaari muistuttaa.

Rentoutuminen on tärkeää koko pääsykoeuurastuksen aikana, mutta erityisesti viimeisellä viikolla kannattaa antaa aivojen levätä.

– Itse sain ajatukset pois harrastamalla kunnon hikiliikuntaa! Heidi sanoo.

– Pelkkä kävely tai kavereiden kanssa olo auttavat myös, Sini lisää.

Viimeisenä päivänä ennen pääsykoetta kannattaa unohtaa lukeminen kokonaan, tehdä hyvää ja ravitsevaa ruokaa ja käydä vaikka ulkoilemassa. Viime hetken pänttäys vain pahentaa jännitystä.

Pääsykoepäivä: Keskity omaan suoritukseen

Koetta edeltävänä päivänä kannattaa mennä ajoissa nukkumaan, jotta koeaamuna tuntee levänneensä. Jos koe on vieraassa paikassa, reitti on syytä katsoa valmiiksi ja lähteä hyvissä ajoin.

– Kannattaa ottaa mukaan eväät ja juotavaa. Muistiinpanot voi sen sijaan jättää kotiin, koska niitä ei kannata enää tankata koepaikalla, Sini neuvoo.

– Älä lähde mukaan joukkopaniikkiin. Jos työ on hyvin tehty, koe ei voi olla floppi, Heidi sanoo.

Kun koepaperit sitten jaetaan, toiset aloittavat ensimmäisestä kysymyksestä lukematta loppuja, toiset valitsevat ensin vaikeimman kohdan ja ratkaisevat sen. Tuutorit kehottavat tekemään kuten aiemmissa kokeissa on tottunut.

– Alussa kannattaa suunnilleen laskea, kuinka paljon aikaa jokaista kysymystä varten on, Heidi sanoo.

Vaikeaankaan kysymykseen ei pidä jäädä jumiin.

– Niihin voi palata pääsykokeen lopuksi, jos aikaa jää, Sini sanoo.

Vaikka olisi valmis ennen koeajan päättymistä, ei kannata rynnätä suin päin ulos. Koepaperi on hyvä lukea ajatuksella läpi. Joskus asioita saattaa myös muistaa vasta jälkikäteen.

– Anna kaikkesi, sillä olet kokeessa vain kerran, Sini muistuttaa.

Pääsykokeiden jälkeen: Älä suunnittele etukäteen

Pääsykoe on suuri ponnistus, jota ei pidä vähätellä. Kokeesta toipuminen voi viedä aikaa, joten kesätöitä ei kannata sopia heti kokeen jälkeiselle päivälle.

Tuloksien odottelu on usein yhtä jännittävää kuin itse koe. Heidi ja Sini kuitenkin kehottavat rauhoittumaan ja unohtamaan tulevan suunnittelun.

– Tulevaisuutta ehtii miettiä sitten, kun tulokset tulevat, Heidi sanoo.

Jos opiskelupaikkaa ei kovasta työstä huolimatta irtoa, kannattaa välivuosi  käyttää hyödyksi.

– Suosittelen ehdottomasti avointa yliopistoa, jos ala tuntuu oikealta . Kerrytät opintopisteitä, saat tuntumaa opiskeluun ja termit tulevat tutuiksi, sanoo Heidi, joka teki kasvatustieteen perusopinnot avoimessa yliopistossa.

Avoimen yliopiston kurssit eivät ole ilmaisia. Sini kuitenkin suosittelee satsaamaan niihin.

– Työkkärissä voi käydä ilmoittautumassa työttömäksi ja opiskella tuen turvin, hän sanoo.

Lähestyvien pääsykokeiden kanssa painiville tuutorit lähettävät lämpimiä ajatuksia.

– Tsemppiä, you can do it! Rutista kerralla kokeet kunnolla läpi, se kannattaa, he neuvovat.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo