Pimeä työ voittaa työttömyyden

Nuorista työttömistä yli puolet hyväksyy pimeän työn, jos vaihtoehtona on työttömyys, toteaa Suomen Akatemian tutkija Jaana Lähteenmaa Ylen haastattelussa.

Työttömien nuorten suhtautuminen pimeään työhön on Jaana Lähteenmaan mielestä yllättävän myönteistä ja saattaa kertoa siitä, että yhteiskunnan rooli työehtojen sanelijana on rapautumassa.

Tulokset käyvät ilmi Lähteenmaan toukokuussa tekemästä nettikyselystä, johon vastasi runsaat 700 alle 30-vuotiasta työtöntä nuorta. Kyselyssä selvitettiin nuorten ajatuksia, tunteita ja kokemuksia työttömyydestä ja työllistymisestä.

Lähteenmaa epäilee, että pimeän työn tekeminen saattaa yleistyä, jos nykyinen työvoimapolitiikka jatkuu, mutta työtä ei kuitenkaan ole tarjolla. Työttömien pakkokouluttaminen ja –kurssittaminen alkavat Lähteenmaan mielestä tuntua tässä tilanteessa pelleilyltä.

Tilapäistöitä työttömyyskorvauksen sijaan

Nuoret työttömät suhtautuvat myös työttömyyteen myönteisesti. Yli 40 prosenttia työttömistä nuorista ei kyselyn mukaan pidä työttömyyttä pahana, jos toimeentulo on muuten turvattu.

Lähteenmaan mukaan asenne kertoo siitä, että nuoret ovat tottuneet pätkätöihin ja osa heistä on kokenut laman jo lapsuudessaan. Vastanneista 61 prosenttia haluaa kuitenkin mieluummin tehdä tilapäistöitä kuin turvautua työttömyyskorvaukseen.

– Vaikka yhä valtaosa työttömistä nuorista tahtoo töitä, niin entistä isompi osa nuorista ei tahdo tehdä työtä hinnalla millä hyvänsä, jos kohtuullinen elintaso on mahdollista saada muutenkin, Jaana Lähteenmaa sanoo.

 

Lue Ylen artikkeli.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo