Sairaanhoitajalla on varaa valita

Sairaanhoitajan osaamiselle riittää kysyntää niin Suomessa kuin ulkomailla. Työ on hoitamista fyysisesti, mutta myös henkisesti. Sairaanhoitaja Anna Malloyn mielestä sairaanhoitaja ei saa menettää omaa uskoaan työhönsä eikä potilaisiin.

Oikeastaan Anna Malloysta, 27, piti tulla toimittaja.Puolivahingossa hän haki myös nykyisen Metropolian  englanninkieliseen Nursing-koulutusohjelmaan , ja löysi itsensä muutamaa kuukautta myöhemmin tutustumasta ihmismieleen - ja kehoon.

Ensimmäisessä työharjoittelussa varmistui, että oma ala oli löytynyt.

– Ajattelin, että kirjeenvaihtajana voisin auttaa ihmisiä. Sairaanhoitajan työssä auttaminen on vielä konkreettisempaa.

Eteneminen edellyttää jatko-opintoja

Valmistumisensa jälkeen rakkaus vei Annan Yhdysvaltoihin. Suoritettuaan paikallisen sairaanhoitajan lupatentin, Anna sai valita viidestä hakemastaan työpaikasta mieleisensä. Pian hän hoiti potilaista neurologian kuntoutusosastolla coloradolaisessa vuoristosairaalassa.

Englanninkielinen sairaanhoitajakoulutus antoi hyvän pohjan työskentelyyn ulkomailla: sanat olivat tuttuja ja toimiminen kansainvälisessä ympäristössä tuntui luontevalta. Käytännön hoitotyö oli tuttua, koska sairaanhoitajan koulutuksesta jopa 75 opintopistettä suoritetaan työharjoittelussa.

Suomalaista sairaanhoitajatutkintoa arvostetaan ulkomailla, jopa enemmän kuin kuvitellaan. Anna sai ylennyksen puoli vuotta aloittamisensa jälkeen. Suomessa eteneminen edellyttää yleensä joko ylempää amk-tutkintoa tai hoitotieteen opintoja yliopistossa.

Työ ei sovi yliherkille

Potilaan auttaminen vessatoimissa tai suihkussa ovat jokapäiväistä työtä sairaanhoitajalle.. Sairaanhoitaja on läsnä tilanteissa, joissa useimpia potilaita hävettää.

Hoitajan tehtävä on auttaa potilasta tuntemaan olonsa mukavaksi näissäkin tilanteissa. Verta tai eritteitä pelkäävälle työ ei yksinkertaisesti sovi. Eikö Annaa koskaan inhota?

– Kun kunnioittaa potilaita, ei heidän eritteitäänkään vihaa, hän kuvaa.

Työssä kohtaa kuoleman

Sairaanhoitajan työssä ei ole pahinta kuolema, vaan uskon puute. Anna ei halua koskaan menettää uskoaan: hän haluaa auttaa potilaita uskomaan parantumiseen ja haluaa itse tehdä parhaansa potilaiden hyväksi.

Silti välillä tekisi mieli sanoa pahasti, kun potilaat vahingoittavat itseään tarkoituksellisesti tai eivät edes yritä.  Negatiivinen tunne pitää kuitenkin pitää kurissa.

Tulevaisuudessa Anna haaveilee jatkavansa opintojaan kätilöksi. Sitten ehkä Afrikkaan kehitystyöhön. Toisaalta myös luonnonlääketieteen yhdistäminen länsimaiseen lääketieteeseen kiinnostaisi. Mutta mikäpä siinä, sairaanhoitajana kaikki vaihtoehdot ovat avoimena.

 

Haku on alkanut!

Haku Metropolia ammattikorkeakoulun englanninkieliseen Nursing-koulutusohjelmaan  alkaa 3. tammikuuta ja päättyy 15.2.2011.

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo