Sanssi-kortti – apua työllistymiseen vai ei?

Työ- ja elinkeinoministeriö lanseerasi toukokuussa Sanssi-kortin tukemaan nuorten vastavalmistuneiden työllistymistä. Käytännössä Sanssi-kortti on valtion maksamaa palkkatukea työnantajalle, kun hän työllistää nuoren työntekijän. Opiskelupaikka selvitti, kuka kortin voi saada ja onko kortista todellisuudessa hyötyä töitä haettaessa.

Sanssi-kortin tarkoitus on innostaa vastavalmistuneita nuoria oma-aloitteiseen työnhakuun ja tukea työnantajia palkkaamaan nuoria. Sanssi-korttia markkinoidaan valttikorttina työhaastattelussa: jos työnantaja palkkaa Sanssi-kortin haltijan, hän voi saada 550 euroa kuukaudessa kymmenen kuukauden ajan valtion myöntämää palkkatukea. Onko kortista kuitenkaan todellista hyötyä nuorelle vastavalmistuneelle, joka hakee töitä?

Ensimmäinen puhelu ei tuottanut tulosta: Stockmann ei ole vielä tehnyt linjausta siitä, miten Sanssi-kortti vaikuttaa rekrytoinnissa, eivätkä he halunneet kommentoida asiaa.

SRV:n rekrytointi lähtee tarpeesta

Rakennusyhtiö SRV:n henkilöstöjohtaja Pirjo Ahanen on lukenut Sanssi-kortista Hesarin mainoksesta. Hän huomauttaa, että rekrytointi lähtee aina tarpeesta.

– Ketään ei palkata vain siksi, että hänellä on Sanssi-kortti.

Ahasen mielestä on sekä nuoren että työnantajan etu palkata nuori tekemään töitä, joille on tilausta, eikä vain pyörittelemään peukaloitaan. Kortti ei myöskään korvaa kokemusta.

– Jos vaakakupissa toisella puolella on kokeneempi kaveri, joka oppii asiat nopeammin, niin pelkkä Sanssi-kortti ei riitä kompensoimaan, Ahanen huomauttaa.

Näin siksi, koska kokemattomampi työntekijä tarvitsee enemmän tukea ja sitä kautta sitoo myös perehdyttäjänsä työaikaa. Ahanen näkee Sanssi-kortin positiivisena asiana, mutta ei oikotienä onneen. Paras tie SRV:n leipiin on edelleenkin jo opintojen aikana alkanut urapolku: harjoittelu, lopputyö ja kesätyöt.

Paras työnhakija päihittää Sanssin

WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen on rekrytoinut järjestöön työntekijöitä lähes parin vuosikymmenen ajan. Olisiko palkkatuella merkitystä tiukalla budjetilla toimivalle järjestölle?

– Kun on työpaikka auki ja haetaan valmistuneita ihmisiä, niin silloin, miksei. Jos on yhtä pätevät hakijat, niin sillä on varmasti vaikutusta, että on tarjota palkkatuki.

Luukkonen kuitenkin muistuttaa, että rekrytoidessa etsitään lähtökohtaisesti parasta työnhakijaa. Kuten SRV:n Ahanen, myös Luukkonen on sitä mieltä, ettei palkkatuki paikkaa kokemusta.

– Tarve pitää myös olla. Vaikka tukea saisi 550 euroa kuukaudessa, joudumme kuitenkin itse maksamaan vielä 1 000–1500 euroa.

Sanssi helpottaa ensimmäisen työpaikan saantia

Ruokakesko työllistää tuhansia suomalaisia kaupan alan tehtäviin. Henkilöstöpäällikkö Tarja Toivanen ei ole kuullut Sanssi-kortista, mutta uskoo sen parantavan nuorten vastavalmistuneiden mahdollisuuksia työllistyä Ruokakeskon ja kaupan palvelukseen.

– Toiselta asteelta valmistuville nuorille kortti helpottaa erityisesti sisääntuloa kaupan ja varaston perustehtäviin, Toivanen sanoo.

Toivanen vinkkaa, että kortti on hyvä mainita jo työhakemuksessa.

Korkeakoulusta valmistuneiden tilanne on kinkkisempi. Asiantuntijatehtäviä haettaessa kortista ei ole yhtä suurta hyötyä, koska tärkeintä on löytää pätevin henkilö tehtävään.

– Toisaalta haettaessa ensimmäistä asiantuntijatehtävää, esimerkiksi tuoteassistentiksi, Sanssi-kortista voi olla apua, Toivanen sanoo.

Amis hyötyy, korkeakoulutettu ei

Sanssi-kortti ei auta nuorta vastavalmistunutta työntekijää automaattisesti. Haastatellut työnantajat olivat yksimielisiä: ensin pitää olla tarve palkata työntekijä. Kortti ei myöskään paikkaa työkokemuksen puutetta, vaan kokeneempi työntekijä kiilaa edelleenkin todennäköisesti ohi.

Ammatillisesta oppilaitoksesta valmistuneille nuorille kortista lienee hyötyä, mutta korkeakoulutettujen työnhakua kortti tuskin helpottaa merkittävästi haastattelujen perusteella.

Lue Opiskelupaikan blogista, miten erään ammattikorkeakoulusta valmistuvan kävi Sanssi-korttia hakiessa.Blogiin: Sanssi mutta ei minulle

Kenelle Sanssi-kortti on tarkoitettu?

  • Vastavalmistuneille alle 30-vuotialle. Hakijan tulee olla työtön työnhakija. Yli 25-vuotiailta edellytetään kuuden kuukauden työttömyysjaksoa, jos he työllistyvät yritykseen määräaikaiseen työsuhteeseen. Muissa tapauksissa kuuden kuukauden työttömyysjaksoa ei edellytetä.
  • Lähtökohtaisesti edellytyksenä on ammatillinen koulutus (esimerkiksi ammatillinen perustutkinto tai erikoistutkinto, amk-tutkinto, yliopistotutkinto), mutta myös peruskoulun suorittaneilla ja ylioppilailla on mahdollisuus saada kortti.

Miten Sanssi-kortti toimii?

  • Sanssi-kortti tarjoaa työnantajalle korkeintaan 550 euron arvoisen palkkatuen nuoren työllistämiseen kymmenen kuukauden ajan. Kortin voi hakea myös oppisopimuskoulutukseen, jolloin tuki kestää koko koulutuksen ajan.
  • Sanssi-kortti sopii kaikennäköisiin työsuhteisiin: osa-aikaiseen työhön, määräaikaiseen työhön, vakituiseen työhön ja kokoaikaiseen työhön. Sanssi-työnantaja voi olla yksityisyritys, pienyritys, yhdistys, säätiö, järjestö tai kunta – melkein mikä tahansa, mutta ei valtion virasto tai laitos.
  • Sanssi-korttia ei voi hyödyntää olemassa olevassa työsuhteessa.

Juttuun on haastateltu myös Työ- ja elinkeinoministeriön ylitarkastaja Inka Douglasia.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo