Sukellus teekkarin elämään

Teekkari Henri Lönn innostui konetekniikasta Ilmavoimissa ja päätyi Espoon Otaniemeen. Nyt oman ainejärjestön kavereista on tullut perhettä, joiden kanssa hän aikoo ajella vappuna vaaleanpunaisella traktorilla.

Teekkarin elämä on täynnä huippuhetkiä. Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulussa  konetekniikkaa opiskeleva Henri Lönn, 24, nostaa kärkeen hetken, kun sai painaa tupsulakin päähänsä ensimmäistä kertaa.

 – Oli aika koskettava hetki painaa lakki päähänsä vappuaamuna, kun oli koko fuksivuoden oli suorittanut fuksipisteitä ja taistellut teekkariuden eteen, hän muistelee. 

Viidettä vuotta opiskeleva Henri innostuu kertomaan vaaleanpunaisesta traktorista. Vuosi sitten hän osti kavereidensa kanssa ainejärjestön kautta seitsemän tonnia painavan venäläisen telaketjutraktorin, jota porukka on kunnostanut autotallissa teekkarikylässä Espoon Otaniemessä.

 – Ensi vappuna toivottavasti pääsemme ajelemaan sillä Helsingin kaduille, hän virnistää.

Hornetin korjaajasta koneteekkariksi

Lukiossa jyväskyläläistä Henriä kiinnostivat luonnontieteet ja hän harkitsi lääkärin ammattia.  Suunta kuitenkin muuttui, kun hän päätyi Ilmavoimiin huoltamaan hornetteja ja helikoptereita.

– Päätin hakea teknilliseen korkeakouluun armeijasta käsin. Opiskelin monta päivää ja kertasin lukion oppimäärää. Kohtalo astui peliin ja pääsin opiskelemaan. Pääaineeksi valitsin lentokonetekniikan, Henri muistelee.

Pääsykokeet perustuivat lukion pitkään matematiikkaan, fysiikkaan ja kemiaan. Yhteishaussa sai valita, hakeeko opiskelemaan Espooseen, Tampereelle, Lappeenrantaan, Ouluun, Vaasaan vai Turkuun.

Käytäntöön kiinni opintojen edetessä

Teekkariopintojen ensimmäisinä vuosina opiskellaan paljon matematiikkaa ja syvennetään lukiossa saatuja tietoja.

– Kursseilla mentiin välillä aika teoreettisellekin tasolle. Muistan esimerkiksi tilavuusintegroinnista seitsemänulotteisen pallon. Ei välttämättä lähellä käytäntöä, mutta oppihan siitäkin jotain, Henri naurahtaa.

Toisen ja kolmannen vuoden aikana Henri ja kurssikaverit pääsivät tekemään harjoituksia laboratorioihin, joiden kautta opintoihin tuli käytännönläheisyyttä, kuten lentokonerakenteen valmistusta. Opinnot huipentuvat diplomityöhön, joka tehdään viidennen tai kuudennen vuoden kohdalla.

Sitseillä juodaan ja lauletaan

Opiskelun vastapainoa ei teekkarilta puutu. Teekkareiden kalenterissa on kaksi sesonkia: uusien opiskelijoiden saapuminen syksyllä, joka herättää henkiin koko teekkariyhteisön ja teekkarin joulu eli vappu.

Lisäksi vuoden mittaan tapahtuu koko ajan.  Vähintään kerran kuussa teekkarit juhlivat sitseillä.

– Sitseille pistetään vähän hienompaa päälle, istutaan pöytään syömään kolmen lajin illallinen, juodaan vähän viinaa ja kaljaa sekä lauletaan ja tanssitaan. Sitsit on yksi parhaista jutuista, mitä teekkarikulttuuri tarjoaa. Varsinkin, kun kaikki tehdään opiskelijabudjetilla.

Otaniemen teekkarikylässä voi harrastaa oikeastaan mitä vain. 150 yhdistyksen joukossa muun muassa sukelluskerho, ilmailukerho ja elokuvakerho. Ainejärjestöjä on 15 ja ne ovat innokkain osa yhdistyskenttää. Henri kuuluu Koneinsinöörikiltaan , joka on kone- ja energiatekniikan opiskelijoiden ainejärjestö.

– Meillä on aika miehekkäät vaaleanpunaiset haalarit, Henri vinkkaa.

Kilta on teekkarin perhe

Henri on ollut kiltansa hallituksessa ja puheenjohtajana, jolloin hän pääsi testaamaan omia johtamistaitojaan.

– Kaikki lähti aika pienestä. Ensin järjestettiin kekkereitä, sitten alettiin hieroa diilejä alan yritysten kanssa ja jossain vaiheessa ostettiin se traktori, hän kertaa.

Opintojen alussa moni jättää toiseen kaupunkiin tutut ja ystävät. Onneksi killan kautta saa helposti uusia ystäviä. Henrin mielestä kilta onkin parhaimmillaan opiskelijan perhe. Monet ystävyyssuhteet jatkuvat pitkään opiskelujen päätyttyäkin.

Henrin unelmien ammatti on päästä Ilmavoimiin insinöörikoelentäjäksi. Toisaalta työ voi löytyä muultakin kuin ilmailualalta.

– Suunnitelmat on vielä auki, joten älkää huoliko muutkaan.

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo