Syksyn yhteishaku: Aloita tekniikan opinnot tammikuussa

Oletko innostunut digitaalisesta mediasta, kiinnostaako sinua tiedon, materiaalin ja rahan liikkeet vai tuntuuko automaatiotekniikka omalta jutulta? Kevään yhteishakua ei tarvitse odottaa, sillä opiskelun kohti insinöörin tutkintoa voi aloittaa Hämeen ammattikorkeakoulussa jo tammikuussa.

Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) koulutusohjelmista syksyn nuorten yhteishaussa on mukana automaatiotekniikka, logistiikka ja mediatekniikka. Syksyn hakua on vielä melkein kaksi viikkoa jäljellä, viimeinen hakupäivä on 15.10.

Automaatiotekniikan opiskelijat ahertavat Valkeakosken kampuksella, logistiikkaa opiskellaan Forssassa ja mediatekniikkaa Riihimäellä. Koulutusohjelmista valmistutaan insinööriksi (AMK) ja opinnot kestävät keskimäärin neljä vuotta.

Mediatekniikan opiskelijat innostuvat tietokoneista ja digitaalisesta mediasta

Into digitaalisen äänen ja kuvan käsittelyyn ohjasi Niko Sopenperän (kuvassa oikealla) mediatekniikan opintoihin. Kiinnostus on kahden vuoden opintojen jälkeen vain kasvanut ja mukaan on tullut 3D-mallinnus, joka on Sopenperän pääaine.

Mediatekniikan koulutusohjelmassa tekniikka on nimensä mukaisesti pohja kaikelle. Opintojen edetessä opiskelija saa kokonaisnäkemyksen digitaalisesta mediasta ja sen mahdollisuuksista ja oppii hyödyntämään tietojaan liiketoiminnassa.

Sopenperä maalailee mahdollisuutta perustaa kavereiden kanssa oma yritys, joka tuottaisi esimerkiksi yrityksille 3D-malleja. Yritys voisi hyödyntää malleja tv-mainoksissa, messuilla tai omissa koulutuksissaan. Maalailusta huolimatta Sopenperä ei osaa vielä nimetä haavetyöpaikkaansa.

Mediatekniikkaa opiskellaan HAMKin Riihimäen kampuksella. Rakennus on varusteltu hyvin: tietokoneita on aulassa ja lähes kaikissa luokissa ja niissä on paljon tarvittavia ohjelmia. HAMK tarjoaa opiskelijoille myös mahdollisuuden ladata kalliita ohjelmia omalle koneelle, jotta kotonakin voi harjoitella.

- Mediatekniikka sopii niille, jotka ovat kiinnostuneita digitaalisesta mediasta ja sen tekniikasta. Täällä voi sitten suuntautua esimerkiksi 3D-suunnitteluun tai ohjelmointiin, Sopenperä tsemppaa.

Logistiikan ammattilaiset ovat haluttuja maailmalla

Logistiikka on yksi yritysten tärkeimmistä strategisista kilpailutekijöistä ja siksi logistiikan ammattilaisia tarvitaan aina. Helmikuussa 2010 insinööriksi valmistunut Taina Pelkonen tarkentaa:
 
 - Logistiikka ei tarkoita vain kuljetuksia, vaan taustalla on pitkä logistinen ketju tuotteen valmistuksesta sen toimittamisesta asiakkaalle.

Logistiikan ammattiopinnoissa opiskellaan muun muassa varastointia, hankintatoimintaa, toimitusketjuhallintaa, logistiikan johtamista, työsuhdetaitoja ja tuotannonohjausta.

Opintoja voi suorittaa paljon myös verkossa tai muuten etänä ja kursseja voi valita muiltakin kampuksilta ja muista koulutusohjelmista. Pelkonen opiskeli muun muassa kiinan kieltä.

Logistiikan koulutusohjelma toimii Forssan kampuksella, jonne on noin sadan kilometrin matka, tulipa sitten Helsingistä, Tampereelta tai Turusta. Forssassa on hyvä asuntotilanne ja pienen paikan etuja on, että kaikki tulevat helposti tutuiksi.
 
 - Jos kansainvälinen ura kiinnostaa, niin kannattaa valita logistiikka. Meistä on pulaa maailmalla ja  varsinkin kielitaitoisista logistiikan ammattilaisista, Pelkonen huomauttaa.

Automaatiotekniikka kiehtoo haasteiden takia

Automaatiotekniikan opiskelijat opiskelevat automaattisesti toimivia laitteita ja järjestelmiä ja niihin liittyvien mittalaitteiden ja tietotekniikan hallintaa. Lukujärjestys täyttyy muun muassa viestinnän opinnoista, matematiikasta, luonnontieteistä, sähkötekniikasta ja elektroniikasta.

Jarno-Petteri Rantanen aloitti opinnot vuonna 2006 ja valmistuu joulukuussa. Hän varmistui oikeasta alavalinnasta heti opintojen alussa logiikkaohjelmoinnin peruskurssilla, kun opiskelijat opettelivat tekemään loogisia ohjauksia laitteille.

- Ensin teimme ohjauksen, sitten kokeilimme sitä simulointilaitteilla ja lopulta teimme samanlaisen ohjauksen oikeille laitteille, hän kertoo.

Koulutusohjelma sopii nuorille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta.

- Koulutus antaa evät monipuolisiin työtehtäviin. Erityisesti alassa kiinnostaa ja kiehtoo se, että ala on nopeasti kehittyvä, joten haasteet eivät lopu, Rantanen kertoo.

Valmistumisen jälkeen häntä kiinnostaisi käyttöönottoinsinöörin työ, jolloin hän pääsisi esimerkiksi valvomaan ja kouluttamaan suunnitellun laitteen käyttöönoton.

Automaatiotekniikkaa opetetaan Valkeakoskella.  Kampus on kansainvälinen, sillä automaatiotekniikan kanssa samassa yksikössä on kolme kansainvälistä koulutusohjelmaa. Kielitaitoaan pääsee siis kehittämään oppituntien lisäksi vaikka opiskelijabileissä.

Syksyn yhteishaku Hämeen ammattikorkeakouluun

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo