Täältä tullaan elämä! Vinkkejä aloittavalle opiskelijalle

Korkeakouluopintojen aloittaminen on jännittävää. Uusi paikkakunta, uusi koulu, uudet kaverit ja ensimmäinen oma koti tuovat säpinää arkeen. Opiskelijaelämä on ihanan itsenäistä ja vapaata: monille elämän parasta aikaa.

Itsenäiseen elämään kuuluu vapauden lisäksi joukko käytännön juttuja, jotka kannattaa hoitaa kuntoon mahdollisimman pian. Opiskelupaikan saamisen jälkeen ensimmäiseksi hakea Kelan opintotukea  ja hankkia asunto.

Vuokra-asunnon voi löytää paikallisen opiskelija-asuntosäätiön  kautta tai yksityisen vuokranantajan kautta. Kannattaa myös jättää henkilökohtainen ilmoitus netin ilmoituspalveluihin  tai paikkakunnalla ilmestyvään isompaan lehteen.

Kun asuntoasia on kunnossa, hoida myös tarvittavat vakuutusasiat järjestykseen. Useimmat vakuutusyhtiöt tarjoavat opiskelijoille edullisia kotivakuutuksia. Moni yksityinen vuokranantaja myös edellyttää voimassa olevaa kotivakuutusta.

Tee pesä

Tyhjä koti voi tuntua kolkolta, joten kodin sisustamiseen kannattaa uhrata muutama ajatus. Sisustaminen on kallista, joten kaikkea ei kannata hankkia uutena.

Mieti, mitä kalusteita ja tekstiilejä voit ottaa mukaasi vanhempiesi luota. Myös sukulaiset ja kaverit lahjoittavat varmasti mielellään tarpeettomaksi jääneitä kalusteita. Muista myös, että kirpparit ja kierrätys  on pop.

Uudelle paikkakunnalle tai alueelle muuttaminen kannattaa tehdä itselleen mahdollisimman helpoksi. Ota selvää, millä bussilla pääset koululle, ja mistä kannattaa tilata viikonlopun pitsat.

Tuiki tärkeää on myös selvittää, missä on lähin ruokakauppa, lenkkipolku ja muut tarvitsemasi palvelut. Kun oma asuinalue on tuttu, alkaa uusi paikkakunta tuntua jo kodilta.

Luo kaveripiiri

Opiskelijaelämään kuuluu olennaisesti bileitä, tapahtumia, ekskursioita ja sitsejä. Liittymällä opiskelijajärjestöön  pysyt parhaiten kartalla siitä, mitä milloinkin tapahtuu.

Opiskelijajärjestöt ajavat jäsentensä etuja oppilaitoksissa ja pitävät huolta, että kaikki saavat äänensä kuuluviin. Opiskelijat saavat myös monista paikoista alennusta opiskelijajärjestön kautta saadulla opiskelijakortilla. Aina kannattaa tiedustella opiskelija-alennusta tai -etua!

Opiskelijajärjestöt tarjoavat myös luonnollisen tavan tavata uusia, samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Ei haittaa, vaikket olisikaan bilehile, sillä järjestöt järjestävät monenlaista toimintaa aina leffailloista urheilutapahtumiin. Lähde rohkeasti mukaan!

 

Teksti: Anna Kojo


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo