Talkooväki pitää Provinssin kasassa

Provinssirockissa talkootyöläisillekin annetaan mahdollisuus mennä katsomaan omia suosikkibändejä. Pääasia, että festarit sujuvat iloisella mielellä. Lisäksi tarvitaan yhden ihmisen työ pitämään talkooväen asiat kunnossa.

Provinssin festarialueella liikkuu nuoria neonkeltaiset liivit päällä, he valvovat järjestystä ja pitävät alueen siistinä. Lisäksi talkooväki myy lippuja, ruokaa ja juomaa. Ilman heitä festivaalista ei tulisi mitään.

Myös talkootyövastaava Ellen Valkkio (kuvassa vasemmalla) on korvaamaton, sillä ilman häntä vapaaehtoiset eivät tietäisi työpisteitään, heillä ei olisi majoitusta eikä ruokailua eikä työntekijäasuja.

Lauantaiaamu lupaa sään puolesta hyvää. Valkkio istuu tietokoneen ääressä työmaaparakissa ja tulostaa taulukkoja. Parakin ulkopuolella on joukko talkoolaisia, jotka odottavat työnjakoa.

Linda Ahlfors, 18, ja Mari Partala, 22,(yläkuvassa oikealla) ovat ensimmäistä kertaa Provinssin talkooporukassa.

Molemmat ovat kiertäneet Suomen muilla festareilla samassa hengessä, mutta halusivat nyt Seinäjoelle.

- Halusin nähdä millaista täällä on ja minua viehätti ajatus, että täällä on myös vapaa-aikaa, Partala kertoo.

Hyvin tehdyn työn jälki näkyy

Perjantai-iltana työpari Ahlfors (kuvassa vasemmalla)-Partala (kuvassa oikealla) oli sisääntuloportilla tarkistamassa ihmisten rannekkeita.

Tytöt eivät tunteneet entuudestaan, Ahlfors on Espoosta ja Partala Oulusta, mutta yhteistyö lähti heti sujumaan.

- Vähän juhlijoilla oli huurteinen mieli, mutta porteilla ainakaan ei ole ollut ketään hankalaa tapausta, tytöt kertovat.

Työn ja huvin yhdistäminenkin onnistui, sillä Partala pääsi kuuntelemaan suosikkinsa Volbeatin keikkaa.

- Talkootyöläiset pääsevät ilmaiseksi katsomaan bändejä. Se on hyvä, jos ei ole paljon rahaa käytettävissä, Ahlforskin tuumailee.

Puun juurella suoritettu työnjako alkaa olla selvää ja tytöt lähtevät kohti uusia tehtäviä. Ohjeena on, että töitä tehdään iloisella mielellä.

Valkkio ravaa mustissa maihinnousukengissä tulostelemassa papereita ja tarkistelemassa tietoja. Ilman häntä talkooväen tiedot eivät pysyisi kasassa.

Ensimmäistä kertaa elävästä musiikista kiinnostunut seinäjokelainen oli kesätöissä Provinssissa vuonna 2005. Viimeiset kolme vuotta hän on tehnyt talkootyövastaavan hommaa.

- Järjestän työpisteet kaikille, tiedotan niistä, eli lähetän noin 900 kirjettä ja pidän huolta, että kaikki on kunnossa, kun talkooväki saapuu, Valkkio luettelee työsarkaansa.

- Parasta työssä on se fiilis, kun huomaa, että hommat toimivat ja hyvin tehdyn työn jälki näkyy.

Narikassa odotetaan iltaa

Festarialueen narikkapalvelussa häärii lauantain iltapäivän tunteina kolme nuorta miestä, jotka ottavat säilytykseen reppuja, muovipusseja ja takkeja.

Arttu Aholle, 18, festivaali on neljäs, mutta 18-vuotiaille kaksosille Aleksi ja Taneli (kuvassa) Kemppaiselle kerta on ensimmäinen.

Pojat ovat Helsingistä, mutta hommissa Seinäjoen Urheilijoiden kautta. Ahon serkku kuuluu urheiluseuraan ja värväsi kolmikon mukaan. Urheiluseurat keräävät rahaa toimintaansa tekemällä talkootöitä.

- Onhan tämä ihan kivaa, mutta odotan iltaa, että pääsee kiertelemään ja katselemaan, Taneli Kemppainen kertoo lauantain tunnelmista.

Talkootyössä on hänen mielestään omat etunsa, mutta toisaalta hänestä tuntuu, että aikaa kuluu hukkaan. Jos hän matkaa Seinäjoelle uudestaan, hän tulee juhlimaan.

Ensi vuonna paremmalla onnella

Tuhannen talkoolaisen joukossa on aina myös niitä, joiden tulo peruuntuu viime hetkellä. Heidänkin tilanteensa selviää Valkkion kirjanpidosta.

Iines Laukkanen, 25, on ollut Provinssin talkoovoimissa ennenkin, mutta tänä vuonna tulo peruuntui viime hetkellä, kun lapsenvahti ei päässytkään kaitsemaan jälkikasvua.

Puhelimesta kuuluu pettynyt ääni. Laukkanen oli sopinut työvuorot niin, että hän olisi ehtinyt nähdä Placebon. Hän on myös ystävystynyt monen muun talkoolaisen kanssa ja heitä olisi ollut mukava nähdä.

- Provinssissa on ainutlaatuinen systeemi, rytmi on aika vapaa ja on mukavaa, että pääsee katsomaan bändejäkin, Laukkanen sanoo.

Koska reissu peruuntui tänä vuonna, Laukkanen kertoo lähtevänsä ensi vuonna Provinssiin kaksi kertaa innostuneempana.

Lisää kuvia ja tunnelmia Provinssirockin omilla nettisivuilla.


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo