Tarton yliopisto: Kansainvälinen tutkinto melkein naapurista

Kiinnostaako lääketiede? Vai haaveiletko ennemmin kauppakorkeakoulututkinnosta? Virolainen Tarton yliopisto kartuttaa kielitaitoa ja antaa kilpailukykyisen koulutuksen kansainvälisessä ympäristössä.

Ville Kosonen, 25, kävi ensimmäistä kertaa Virossa jo lapsena ja ihastui maahan heti. Parikymppisenä hän innostui suomalais-ugrilaisesta kulttuurista ja oli jo pänttäämässä Helsingin yliopiston pääsykokeeseen vuonna 2009, kun kuuli Tarton yliopistosta .

– Ajattelin, että mikäs sen parempaa kuin opiskella oikeassa ympäristössä. Lisäksi olin kuullut Tartosta paljon hyvää, Ville muistelee.

Ville täytti nettihakemuksen ja käännätti todistuksensa notariaatilla. Pian Tartosta otettiin yhteyttä ja kysyttiin, haluaisiko hän hakea valtion rahoittamaa tutkintoa. Ville kirjoitti motivaatiokirjeen englanniksi ja se hyväksyttiin.

– Moni ei varmaan tiedä, että täällä Tartossa on mahdollista opiskella ilmaiseksi. Se on hyvä etu, Ville sanoo.

Pääsykokeita tiedekuntaan ei ollut. Ville kyseli vähän väliä, onko saanut opiskelupaikan, ja lopulta kuuli ilouutisen.

– Tarton yliopistoon kannattaa hakea, vaikka pyrkisi myös suomalaiseen kouluun. Moni Suomessa lääkikseen pyrkinyt kaverini on jälkikäteen sanonut, että oli onni, että he pääsivätkin Tartoon. Täällä oppii kokonaan uuden kielen.

Viron oppii huomaamatta

Syyskuussa Ville muutti Tarttoon ja aloitti opinnot pääaineenaan viro vieraana kielenä. Syksy kului intensiivisellä viron kielen kurssilla, jota oli joka arkipäivä kahdeksasta neljään.

– Aluksi pelkäsin, miten pärjään. Opettaja oli kuitenkin tarpeeksi tiukka ja laittoi meidät puhumaan. Olin myös itse aktiivinen ja menin vaikka kaupassa kysymään jotain vain siksi, että pääsisin käyttämään kieltä.

Toisena opiskeluvuotena vironkieliset kurssit alkoivat ja Ville huomasi yllätyksekseen pärjäävänsä hyvin.

– Ensimmäisinä kuukausina opettajat tuntuivat puhuvan liian nopeasti ja mietin, miten selviän tenteistä. Sitten huomasin, että aloin ymmärtää koko ajan paremmin, hän sanoo.

Saunailtoja suomalaisten kanssa

Tarton yliopisto

Tarton yliopiston kurssitarjonta on ollut Villelle mieleinen, ja hän on innostunut lukemaan valinnaisaineina esimerkiksi venäjää ja taloustieteitä. Opiskelu on monipuolista, sillä luentojen lisäksi käydään vierailuilla, pidetään harjoittelutunteja tai tehdään kotitehtäviä.

– Parasta on opetuksen korkea taso. Opettajiltakin voi kysyä mitä vaan, ja sähköpostilla vastauksen voi saada parissa tunnissa, Ville kehuu.

Pelkkää pänttäämistä opiskelijaelämä ei kuitenkaan ole. Ville kuuluu suomalaiseen osakuntaan Fraternitas Fennicaan , joka järjestää esimerkiksi saunailtoja ja vappujuhlat. Paikallisten ja muiden ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa illat kuluvat vaikka keilaten tai elokuvissa. Myös Viroa on tullut kierreltyä.

– Olen käynyt Tallinnassa ja Pärnussa, joihin opiskelija pääsee bussilla seitsemällä eurolla. Opiskelijaedut ovat muutenkin hyvät, ja esimerkiksi asuminen ja syöminen on halpaa.

Ville on viihtynyt Virossa niin hyvin, että suunnittelee jäävänsä sinne valmistumisen jälkeen. Ainakaan kieli ei ole este.

– Jokin aika sitten puhuin sukulaisen kanssa puhelimessa suomeksi ja huikkasin välissä lihatiskin myyjälle viroksi. Vasta ulkona tajusin, etten ollut edes huomannut kielen vaihtoa, Ville hämmästelee.

Opiskele englanniksi tai viroksi
Tarton yliopisto


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo