Tarton yliopisto: Lääkäriksi ilman pääsykokeita

Lääketieteestä innostunut Lauri Kiehelä päätti lukea lääkäriksi Tarton yliopistossa, koska sisäänpääsy oli helpompaa kuin Suomessa. Ammatin lisäksi hän oppi uuden kielen.

Lääketieteen opinnoista kiinnostunut Lauri Kiehelä, 30, halusi ulkomaille opiskelemaan.

Tarton yliopisto veti Kiehelää puoleensa, koska hänen aikanaan pääsyvaatimuksina olivat kokeiden sijaan ylioppilastutkinto ja osoitus kielitaidosta tai vaihtoehtoisesti kielikoe.

Nykyään lääketiedekoulutukseen valitaan 16 opiskelijaa biologian SAT-kokeen perusteella. Suomalaisilla hakijoilla pitää olla ylioppilastutkinto suoritettuna.

– Lääketiedettä opiskellaan ensimmäiset kaksi vuotta englanniksi, sitten kieleksi vaihtuu viro. Paikallista kieltä taitamattomat joutuvat opiskelemaan varsinaisten opintojen ohella muutaman kielikurssin viroa, että vaadittu B2-taso on hallussa, kun kieli opinnoissa vaihtuu, vuonna 2006 valmistunut Kiehelä kertoo.

Viron kieltä osaamattomien ei kannata olla huolissaan. Kieli tarttuu kurssien avulla, mutta myös ympäristö auttaa.

– Suomalainen oppii käytännön kielen nopeasti, koska kielet ovat melko samanlaisia. Alan sanasto on vaikeampaa, ja sitä täytyy jatkuvasti opiskella, kun opinnot etenevät. Ei opiskelu kielitaitoon kaadu.

Tiukka opinto-ohjelma

Opiskelusysteemi on Tartossa hieman erilainen kuin Suomessa.

– Lääketieteen opinnot täyttivät lukujärjestyksen nopeasti, eikä tilaa valinnaisille opinnoille paljoa jäänyt. Lukujärjestys on myös aika pitkälle määrätty. Minulle tällainen tyyli sopi hyvin, ja se helpotti elämää, Kiehelä toteaa.

Koulutus Tarton yliopistossa rahoitetaan lukuvuosimaksuin. Opiskelua Tartossa voi rahoittaa muun muassa opintolainoilla ja stipendeillä. Lukukaudet kestävät syyskuusta tammikuun puoliväliin ja helmikuusta kesäkuun puoliväliin.

Vilkas opiskelukaupunki

Lähes viidennes Tarton asukkaista on opiskelijoita, joten vilinää taatusti riittää vapaa-ajallekin. Tartossa vallitsee hyvin kansainvälinen ilmapiiri ja myös suomalaisia on paljon.

– Sain paljon hyviä kavereita suomalaisista lääketieteen opiskelijoista, joiden kanssa olen yhteydessä vieläkin. Mutta tuttuja oli paljon eri maista. Myös virolaisten kanssa pidimme yhteyttä, mikä auttoi kielen käytännön puolen opiskelua, Kiehelä muistelee hymyssä suin.

Koti-ikävän iskiessä Tartosta pääsee Suomeen nopeasti. – Matka bussi- ja lauttamatkoineen kestää noin viisi tuntia, eli Suomeen pääsee hyvin nopeasti. Osa porukasta kävi Suomessa melkein joka viikonloppu, osa harvemmin. Lomat käytettiin pääasiassa työntekoon Suomessa.

Elämän parasta aikaa

– Työllistyminen on hyvin todennäköistä, kun on tutkinto, jota työnantajat arvostavat. Tarton yliopiston tutkinto kelpaa sellaisenaan Suomessakin. Lisäksi lääkäripula Suomessa on suuri, Kiehelä vakuuttaa.

Opiskelua Tartossa Kiehelä voi suositella lämpimästi. Nyt työelämässä oleva Kiehelä on tyytyväinen valintaansa.

– Tarto on kaunis opiskelijavetoinen pikkukaupunki, jossa taatusti riittää opiskelijatoimintaa ja – aktiviteetteja. Hyvät muistot sieltä jäi. Kyllä voisi sanoa, että se oli elämän parasta aikaa.

Lue lisätietoa Tarton yliopistosta ja lääketieteellisestä tiedekunnasta

Sympaattinen pikkukaupunki Tarto

- Sijaitsee vajaan kahdensadan kilometrin päässä Tallinnasta
- Tarton yliopisto on 350 vuotta vanha
- Kaupungissa on lähes 20 000 opiskelijaa


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo