Tee osoitteenmuutos myös kesäkaupunkiin!

Kesä houkuttelee opiskelijoita muihin kaupunkeihin töihin tai antaa hyvän syyn lomailla vanhempien luona kotikaupungissa. Hämeenlinnasta kotoisin oleva Meri Malinen kertoo kokemuksistaan muutosta kesäksi Ahvenanmaalle.

Tampereen yliopistossa opiskeleva 26 -vuotias Meri Malinen suuntaa kesällä Ahvenanmaalle kesätöihin. Kesästä tulee kolmas perättäinen Ahvenanmaalla.

Suomen kieltä pääaineenaan lukeva Meri lähti suorittamaan pakollista kieliharjoitteluaan leirintäalueen vastaanottoon vuonna 2010. Pian saariston kauneus lumosi Merin ja niinpä hän on siitä alkaen työskennellyt kesäisin samaisella leirintäalueella. 

Helppo muutto eksootiselle alueelle

Meri valitsi aikanaan Ahvenanmaan kieliharjoittelun kohteeksi juuri siksi, että alue on Suomen rajojen sisäpuolella. Asuminen siellä olisi helppoa, sillä samat netti- ja kännykkäliittymät toimisivat. Tampereella Meri asuu vanhempiensa omistamassa asunnossa, joten hänellä ei ole tarvetta luopua asunnostaan tai laittaa sitä vuokralle kesän ajaksi. “Ensimmäisenä kesänä ystäväni tosin oli osan kesää alivuokralaisena kämpässäni,” Meri kertoo.

Muuttajan muistilista

Tee muuttoilmoitus viimeistään viikon kuluessa muutosta, aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää.  Jos muutat tilapäisesti vähintään kolmeksi kuukaudeksi, sinun tulee ilmoittaa uusi osoitteesi maistraatille. Se käy helposti ja nopeasti netissä muuttoilmoitus.fi :ssä.  Vakinaisesta muutosta on ilmoitettava aina.  Muutoin voit jäädä ilman kunnan palveluja, esim. terveys-, sosiaali- ja kirjastopalveluja.

Mikäli olet oikeutettu KELAn yleiseen asumistukeen tai opiskelijan asumislisään, hanki hakemukseen tarvittavat asiakirjat hyvissä ajoin.Voit lähettää hakemuksen KELAlle, vaikkei sinulla vielä olisikaan kaikkia tarvittavia asiakirjoja, ja toimittaa ne jälkeenpäin. Näin ollen et joudu kuukausikaupalla odottamaan KELAn päätöstä.

Muista lisäksi:

  • Käännä posti uuteen osoitteeseen ja ilmoita uusi osoite yrityksille, joilta saat laskuja. 
  • Hanki muuttoauto ja muuttoapu ajoissa. 
  • Ilmoita myös isännöitsijälle muutostasi.
  • Sovi ajoissa internet-yhteyden siirrosta operaattorin kanssa, jotta vältyt katkoksilta verkon käytössä.
  • Tee uusi sähkösopimus samalla kun irtisanot vanhan. Kilpailuta sähkösopimus ennen uuden tekemistä!
  • Omakotitaloon muuttaessasi tee myös muut tarvittavat sopimukset, kuten vedentoimitus- ja jätehuoltosopimukset. Jos talossa on öljylämmitys, tarkista öljyn määrä ja riittävyys. 
  • Jos sinulla on kotivakuutus, tarkista vakuutusyhtiöltä, onko se riittävä välisaikaiseen asuntoon.

Lisätietoa muuttamisesta täältä.

Tee muuttoilmoitus sähköisesti osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo