Tilastotieteilijä on moniosaaja - syksyn yliopistohaku nyt käynnissä!

Jyväskylän yliopistosta valmistuneet tilastotieteilijät revitään työmarkkinoilla käsistä. Jos matikka, psykologia, biologia tai kansantaloustiede kiinnostaa, hae nyt opiskelemaan tilastotiedettä Jyväskylän yliopistoon.

Tilastotiedettä  saatetaan pitää virallisten tilastojen ja taulukoiden kokoamisena, mutta se on paljon muutakin. Juha Paju, 24, (kuvassa oikealla) huomasi jo ensimmäisinä opiskelupäivinä, että tilastotiedettä hyödynnetään monella alalla.

Juha opiskelee tilastotiedettä Jyväskylän yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitoksella .  Hän oli jo lukiossa kiinnostunut matemaattisista aineista ja päätyikin opiskelemaan fysiikkaa. Puolen vuoden opiskelun jälkeen hän kiinnostui kuitenkin tilastotieteestä, koska Juhan mielestä se tarjoaa monipuolisempia opiskelu- ja työmahdollisuuksia.

Tällä hetkellä Juha tekee graduaan Tilastokeskukselle , missä hän oli myös kesällä 2011 harjoittelussa kolmen kuukauden ajan.

Harjoittelun päätyttyä hänelle tarjottiin kuuden kuukauden jatkosopimusta. Hänen työtehtävänsä liittyvät muun muassa rakennuslupien tilastojen tilastolliseen mallintamiseen. Lisäksi hän on ollut mukana Tilastokeskuksen julkaisemien tilastojen tuotannossa.

Tilastotieteilijät ovat kriittisiä

Juhan mielestä tilastotiede on hyvä valinta sellaiselle henkilölle, joka on kiinnostunut matematiikasta. Se sopii myös niille, jotka ovat lahjakkaita

tilastotieteen soveltavalla alalla, kuten psykologiassa, biologiassa tai kansantaloustieteessä.

Hänen mielestään tilastotieteilijät ovat taustoiltaan erilaisia, mutta heitä yhdistää kuitenkin  tarkkuus ja tietynlainen kriittisyys esimerkiksi mainontaa kohtaan.

- Opiskeltuaan tilastotiedettä ymmärtää paremmin, mitä tutkimustulokset luontaistuotteiden taustalla oikeasti tarkoittavat tai vaikkapa kuinka tulkita virhemarginaaleja, kun mitataan puolueiden kannatusta, Juha valottaa.

Sivuainevalinnat vaikuttavat työtehtäviin

Tilastotiedettä hyödynnetään monipuolisesti liike-elämässä, ja tilastotieteilijät

sijoittuvat erilaisiin työtehtäviin. Tilastotieteilijöihin törmää esimerkiksi pankeissa, vakuutusyhtiöissä, markkinointitutkimusyrityksissä sekä vaikkapa Nokian tuotekehitysyksikössä. Tällä alalla työllistyminen on lähes täysin varmaa.

Sivuainevalinnoilla on vahva vaikutus tilastotieteilijän urapolkuun.  Jos sivuaineekseen valitsee kauppa- tai kansantaloustieteellisiä aineita, voi tulevaisuuden työpaikka löytyä esimerkiksi vakuutusyhtiöstä tai Suomen Pankista.

Psykologiaa opiskellut voi löytää itsensä kuluttajan käyttäytymistä tutkivan yrityksen palkkalistoilta.

Jyväskylän yliopistossa  sivuainekokonaisuuksia voi valita hyvin vapaasti. Juho on opiskellut tietotekniikkaa sivuaineena.

- Voin siis suuntautua sellaisiin töihin, jossa tilastollisen osaamisen lisäksi täytyy olla ymmärrystä erilaisten tilasto-ohjelmien ohjelmoinnista. Voisin työskennellä esimerkiksi isossa ohjelmistoyrityksessä, hän tarkentaa.

 

Hae Jyväskylän yliopistoon nyt!

 

Teksti ja haastattelu: Anna Kojo

 

 

 

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo