Torju seksitaudit kondomilla

Ohjaamalla, valistamalla ja kouluttamalla pystytään vähentämään seksitauteja ja hiv-tartuntoja. Suomen Punainen Risti järjestää muun muassa kondomiajokorttitapahtumia, joissa lisätään nuorten tietoa vastuullisesta seksikäyttäytymisestä.

Kondomiajokortti suoritetaan kolmessa vaiheessa: ensin on teoriaosuus, sen jälkeen harjoitellaan käytännössä ja lopuksi suoritetaan pimeä ajo.

Apuvälineenä käytetään puupötkylää, jonka päälle kondomin pukemista harjoitellaan. Pimeä ajo suoritetaan silmät sidottuna.

Kortti myönnetään kaikille, sillä tarkoitus on välittää tietoa vastuullisesta seksikäyttäytymisestä ja turvaseksin merkityksestä: jokaisella on vastuu omasta seksuaalikäyttäytymisestä ja se vaikuttaa myös kumppanin terveyteen. Ajoharjoittelu kannattaa, sillä kondomi on ainoa keino suojautua seksitaudeilta.

Paula Haapaniemi on vetänyt Suomen Punaisen Ristin kondomiajokorttitapahtumia nuorille muun muassa oppilaitoksissa, viimeksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, ja nuorisotiloilla puolentoista vuoden ajan.  Koulutukseltaan hän on sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja, kouluttaja ja seksuaaliterapeutiksi hän valmistuu vuoden 2011 alussa.

– Nuoret suhtautuvat ajokorttiin ja seksuaalikasvatukseen yleensäkin avoimesti. Monelle ajokortti on ensikokemus kondomiin, Haapaniemi kertoo.

Teoriaosuudessa nuoret täyttävät kysymyslomakkeen. Haapaniemen kokemuksen mukaan tytöillä on yleensä enemmän tietoa seksitaudeista ja pojat taas tietävät enemmän hiv:stä.

Puskaradio välittää seksitietoutta

Suomen Punainen Risti työskentelee hiv-tartuntoja vastaan ohjaamalla, valistamalla ja kouluttamalla. Hiv- ja aids -ohjelman pääpaino on ennaltaehkäisevässä työssä.

Kondomiajokorttitapahtumat ovat SPR:n yksi toimintamuoto. Muita muotoja ovat valtakunnallinen hiv-neuvontapuhelin, tukihenkilötoiminta, Pluspisteissä annettava tuki, testaus ja neuvonta sekä valistustyö kouluissa, oppilaitoksissa sekä erilaisissa tapahtumissa ja festareilla.

Haapaniemi on tavoittanut tänä vuonna yli 1 500 nuorta järjestämissään tapahtumissa. Ja koska nuoret kertovat kokemuksistaan kavereilleen, tavoitettujen nuorten määrä moninkertaistuu. Haapaniemi on nuorille ulkopuolinen vanhempi, joten hänen kanssaan on usein helpompi puhua seksiin liittyvistä asioita kuin esimerkiksi vanhempien kanssa.
 
 – Olen monelle esimerkki siitä, että seksuaalisuudesta voi puhua luonnollisesti. Jos yksikin nuori pystyy välttämään seksitaudin tai raskauden keskeytyksen saamansa tiedon avulla, niin olen onnistunut työssäni.

Hiv ei tartu kättelystä

Santtu Hyytinen työskentelee SPR:n Länsi-Suomen piirissä nuorisotoiminnan ja kouluyhteistyön edistäjänä. Hän nostaa SPR:n hiv-työn tärkeimmiksi tehtäviksi valistustyön, ennakkoluulojen hälventämisen ja syrjinnän ehkäisyn.

– Monet esimerkiksi luulevat, että hiv on tappava tauti ja tarttuu vaikka kättelystä. Sehän ei pidä paikkaansa. Jos virus huomataan ajoissa, ihminen pystyy lääkehoidon avulla elämään suhteellisen normaalia elämää, Hyytinen painottaa.

Hiv-tartunnan on tänä vuonna saanut 173 henkilöä. Tilasto on marraskuun lopulta ja Hyytinen arvelee, että tartuntojen määrä on vuoden lopulla lähellä kahta sataa. Kaikkiaan Suomessa on 2 763 tartunnan saanutta. Jo muutaman vuoden ajan uusissa tartunnoissa yleisin tartuntatapa on ollut heteroseksi.

– Nuo luvut olisivat varmasti moninkertaiset, jos valistavaa työtä ei tehtäisi, Hyytinen sanoo.

Valokuvat: Beni Köhler / SPR

 


 
Etusivu Koulutus Opiskelijaelämä Pääsykoe Työpaikka & harjoittelu Ulkomaille Videot ja blogit Virtuaaliopo